10 meest voorkomende vragen over dry needling

10 meest voorkomende vragen over dry needling

Dry needling behandelingen kunnen zeer effectief zijn bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Echter, niet elke patiënt van een fysiotherapeut is bekend deze behandelmethode. In deze blog leest u over de 10 meest voorkomende vragen van patiënten over dry needling.

1. Wat is dry needling?

Dry-needling is een vorm van fysiotherapie. Doel van de therapie is het laten ontspannen van spierknopen door het gebruik van dunne naalden. Daarbij worden de trigger points uitgeschakeld. De spier ontspant zich en de doorbloeding kan weer goed op gang komen.

 

2. Wat zijn trigger points?


Trigger points zijn spierknopen die stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Spierknopen zijn verdikkingen die, als u erop drukt, erg pijnlijk zijn. Precies op deze plekken heeft de spier een slechte doorbloeding. De spierknoop zorgt voor drukpijn die kan uitstralen naar allerlei plaatsen in het lichaam. Daardoor kan de patiënt het volgende voelen:

 

 • Hevige lokale pijn en uitstralingspijn
 • Stijfheid
 • Verminderde kracht bij het aanspannen van de spier
 • Secundaire reacties op de pijn, bijvoorbeeld zweten, duizeligheid, wazig zien

 

3. Hoe ziet een behandeling met dry-needling eruit?

De fysiotherapeut start met een gesprek en een onderzoek en maakt vervolgens een behandelplan. Tijdens het onderzoek zoekt de fyiotherapeut de spieren op die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Drukken op de trigger points geeft een pijnlijk gevoel.

De fysiotherapeut brengt een dun acupunctuurnaaldje aan in de spierknopen die klachten veroorzaken. De patiënt voelt hier niets van. Als de spier wordt aangeprikt spant hij zich aan. Van deze spierreactie kun je even schrikken en dat kan pijnlijk aanvoelen. Deze spierreactie zorgt voor een soepeler spier die beter kan bewegen. De fysiotherapeut geeft de patiënt oefeningen mee naar huis om de spieren te stretchen en weer belastbaar te maken.

 

4. Hoeveel behandelingen heeft de patiënt nodig om resultaat te voelen?

Na een dry needling behandeling voelt de patiënt direct resultaat omdat de spieren soepeler zijn door een betere doorbloeding. Er zijn 4 tot 5 sessies nodig om de behandeling op langere termijn effectief te laten zijn. Het aantal behandelingen is voor iedereen verschillend, omdat alle klachten verschillend zijn.

5. Welke aandoeningen zijn te behandelen met dry needling?

Een fysiotherapeut die dry needling gebruikt, kan veel klachten behandelen door dry needling. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 

 • Sportblessures
 • RSI klachten
 • Hernia
 • Rugklachten
 • Hoofdpijn
 • Kaakproblemen
 • Onverklaarbare pijnen
 • Allergie
 • Slapeloosheid

 

6. Voor wie is een behandeling met dry needling geschikt?

In principe kan iedereen behandeld worden met dry needling. Er zijn slechts enkele uitzonderingen. Een patiënt kan niet behandeld worden als deze zwanger is, een pacemaker heeft of als hij/zij griep of koorts heeft.

 

7. Is een behandeling met dry needling pijnlijk?

Een goede fysiotherapeut kan de naald zonder pijn in de spierknoop prikken. Hierdoor trekt de spier samen. Deze ‘verkramping’ kan wel pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Daarna is meestal direct een positief effect merkbaar. De patiënt kan de spieren beter bewegen en er is juist een afname van pijn. Na een behandeling kan er sprake zijn van flinke spierpijn. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een dag.

 

8. Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Dry needling is een Westerse behandelmethode. De therapeut zoekt trigger points in verkrampte of pijnlijke spieren op en laat ze ontspannen door ze aan te prikken met één naald. Dat prikken duurt kort en is bedoeld om de spierknoop als het ware los te rafelen. Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze en gaat uit van levensenergie die in banen door ons lichaam stroomt. Er worden veel naaldjes tegelijk in het lichaam gezet en die blijven er ook een tijdje zitten.

 

9. Is dry needling een veilige behandelmethode?

Erkende fysiotherapeuten voldoen aan alle eisen om dry needling veilig en vakkundig toe te passen. Dry needling is een erkend onderdeel van de fysiotherapie en wordt in steeds meer praktijken toegepast. Ook in ziekenhuizen, revalidatiecentra en in de sportwereld maakt men hier gebruik van.

 

10. Wordt dry needling vergoed door de zorgverzekeraar?

Dat is voor iedereen verschillend. De patiënt dient contact op te nemen met de zorgverzekeraar om vast te stellen wat het recht is op vergoeding.

Tips voor de fysiotherapeut:

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)