1980 Het jaar van Joop Zoetemelk, van eeuwige tweede tot winnaar van de Tour de France

1980 Het jaar van Joop Zoetemelk, van eeuwige tweede tot winnaar van de Tour de France

Het is 40 jaar geleden dat Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won. Het was een tour vol verrassingen en plottwisten. In dit artikel leest u hoe deze overwinning is ontstaan. Daarbij worden de meest voorkomende wielerblessures besproken, inclusief een uitleg hoe u als fysiotherapeut deze blessures kunt behandelen.

De eerste stap

 

Joop Zoetemelk was tot in 1980 de eeuwige tweede. Dit veranderde toen hij in 1980 de overstap maakte naar een Nederlandse ploeg, genaamd TI-Raleigh. Samen met onder andere Jan Raas, Gerrie Knetemann en Henk Lubberding vormde Zoetemelk een sterk team. Ondanks zijn sterke team leek het winnen van de gele trui onmogelijk. Zijn grote concurrent de Fransman Bernard Hinault van Gitane Campagnolo, bouwt na 5 etappes al een voorsprong van bijna 4 minuten op.

 


Foto 1. Links in het geel Joop Zoetemelk en Rechts met de gele pet Bernard Hinault (Tour de France, 1980)

 

De legendarische week

 

Na de eerste week heerste er een slechte sfeer binnen TI-Raleigh. Na een spoedoverleg waarin alle teamleden zich negatief uitspraken over hun kopman, Joop Zoetemelk, werd er een plan bedacht dat achteraf alles veranderde. De eerst volgende race werd het plan in actie gezet en begon het team van TI-Raleigh met de frontale aanval op Bernard Hinault.

 

Na de slechte eerste week veranderde er iets, TI-Raleigh won de eerstvolgende 7 etappes en leek terug in de race te komen. Uiteindelijk had Zoetemelk nog maar een achterstand van 21 seconde op de nummer 1 {naam}. De avond van de 7e overwinning door team TI-Raleigh, ging Bernard Hinault naar de wedstrijdleiding. De grote concurrent van Zoetemelk stapte geblesseerd uit. Bernard Hinault had namelijk last van een ontstoken pees (tendinitis) in zijn knie.

 

  • Het behandelen van tendinitis in het algemeen:

 

Tendinitis is een ontsteking van een pees die vaak ontstaat door overbelasting. Op het moment dat uw patiënt last heeft van een ontstoken pees, is het belangrijk dat uw patiënt zoveel mogelijk rust houdt. U kunt tape aanbrengen om de pees te ontlasten en om de doorbloeding te stimuleren.

 

Tijdens de periode van rust kunt u uw patiënt verschillende rekoefeningen meegeven. Rekoefeningen zorgen er namelijk voor dat de spanning van de pees gereduceerd wordt en ook is het goed voor de doorbloeding.

 

De gele trui

 

Na het uitvallen van Bernard Hinault, werd Joop de nieuwe leider van het klassement. Na het veroveren van de gele trui stond hij hem niet meer af. Op zondag 20 juli won Joop Zoetemelk eindelijk de Tour de France. Samen met ploeggenoot Gerrie Knetemann kwam hij hand in hand over de streep op de Champs-Elysées.

 


Foto 2. Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann bij de finish van de Tour de France in 1980

 

Veel voorkomende wielerblessures

 

De kans dat blessures ontstaan door te fietsen is erg klein. De meeste klachten ontstaan dan ook door valpartijen. Het is dan ook bij ongeveer 25% van de wielerblessures zo dat de wielrenners op de spoedeisende hulp belanden. Het gaat dan vooral om botbreuken of hoofdletsel.

 

  • Gebroken sleutelbeen:

 

Het is in eerste instantie belangrijk dat door een arts wordt vastgesteld dat het sleutelbeen inderdaad gebroken is. Vervolgens is het belangrijk dat de patiënt rust houdt en zolang nodig een mitella draagt. Na 4 tot 6 weken kunnen de meeste mensen hun arm weer naar behoren bewegen. Een gebroken sleutelbeen kan niet in het gips gezet worden. Om buiten de mitella extra ondersteuning te bieden kunt u het sleutelbeen intapen. De volgende video van CureTape legt u uit hoe u dit doet.

 

 

Tijdens het behandelingsproces is het belangrijk om op het moment dat uw patiënten geen pijn meer heeft of de pijn zonder pijnmedicatie goed te verdragen is, er gestart wordt met oefeningen om te voorkomen dat de arm stijf wordt.

 

In sommige gevallen is de breuk zo gecompliceerd dat een operatie noodzakelijk is. Het is belangrijk dat er na de operatie gestart wordt met een oefenprogramma dat de stabiliteit, bewegelijkheid en kracht van de schouder herstelt.

 

  • Onderrug klachten:

 

Ongeveer 80% van de mensen heeft wel eens last van rugklachten. In de meeste gevallen gaat het om pijn in de onderrug. Mochten uw patiënten last hebben van onderrugklachten dan zijn de spieren, banden en gewrichten in de rug van uw patiënten uit balans.

 

Om onderrugklachten te behandelen zijn massages zeer geschikt. Massages halen de spanning van een bepaalde plek waardoor de pijn afneemt. Om gedurende een langere periode de druk op de onderrug te verminderen, kunt u medical taping toepassen. De volgende video legt u uit hoe u medical taping het best kunt toepassen bij onderrugklachten. De tapetechniek in de video helpt tegen de pijn, zorgt voor een betere doorbloeding en ondersteunt de werking van het SI-gewricht.

 

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Disporta biedt u een groot assortiment aan kinesiotape. Deze tape wordt gebruikt bij medical taping technieken. De kinesiotape is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

 

 

Vond u dit artikel interessant en heeft u interesse om op de hoogte gehouden te worden over nieuwe artikelen en het laatste nieuws, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)