Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Woensdag 6 November 2020

   De 4 grootste gevolgen van het coronavirus op fysiotherapeuten

   Disporta heeft onderzoek gedaan naar de impact van het coronavirus bij fysiotherapeuten en andere paramedici. In deze blog leest u over de grootste gevolgen van het coronavirus bij fysiotherapeuten en hoe zij zich hierop aanpassen.

    

   COVID-19 heeft voor veel verschillende branches gevolgen, zo ook voor de fysiotherapeuten. In maart 2020 sloten de fysiopraktijken voor vrijwel iedereen, waardoor fysiotherapeuten tijdelijk hun patiënten niet konden begeleiden of moesten overgaan naar zorg op afstand. In mei 2020 werd dit aantal patiënten weer opgeschaald, waardoor meer patiënten konden worden behandeld. Echter is het aantal te behandelen patiënten nog steeds lager, doordat de behandelkamer tussendoor moet worden schoongemaakt en er meer tijd tussen twee patiënten moet zitten. Fysiotherapeuten maken daarom nog steeds gebruik van zorg op afstand, om aan zoveel mogelijk patiënten zorg te verlenen.

    

   Download ook onze e-books om uw patiënten op afstand te behandelen en behandelingen met (ex-)coronapatiënten zo veilig mogelijk te laten verlopen.

    

    

   De impact het coronavirus

    

   In november 2020 heeft Disporta een enquête gehouden onder fysiotherapeuten en andere paramedici om de impact van het coronavirus op hun branche in kaart te brengen.

    

   Hieronder zullen de 4 grootste gevolgen van het coronavirus worden benoemd. Of check hier de infographic met de enquêteresultaten.

    

   • 1. Door het coronavirus kunnen fysiotherapeuten minder patiënten behandelen
    Het grootste gevolg voor de fysiotherapeuten is dat zij minder patiënten kunnen behandelen dan voorheen. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste worden er veel afspraken afgezegd. Dit doordat patiënten corona-gerelateerde gezondheidsklachten hebben en omdat ze voorzichtiger zijn geworden in het maken van afspraken. Dit geldt ook voor de medewerkers zelf. Wanneer een medewerker in een praktijk besmet is met het virus, kan hij geen behandelingen meer uitvoeren. Hierdoor moeten behandelingen worden verzet of geannuleerd. Daarnaast moet er meer tijd zitten tussen patiënten, omdat alles tussendoor moet worden schoongemaakt. Uit de enquête blijkt dat ruim 78% van de respondenten minder behandelingen kunnen doen dan voorheen. Echter brengt corona ook extra werkzaamheden met zich mee. 5% van de respondenten geeft aan dat ze extra werk hebben doordat ze bijvoorbeeld patiënten van andere zorgverleners overnemen.

    

   • 2. De overheidssteun is bij veel praktijken van belang geweest
    Doordat fysiotherapeuten minder patiënten hebben kunnen behandelen, vreesden veel therapeuten voor het voortbestaan van hun praktijk. Vanuit de overheid zijn er dan ook verschillende steunmaatregelen gekomen waar fysiotherapeuten gebruik van konden maken. Ruim 25% van de respondenten geeft aan dat zij het zonder deze steun niet hadden gered. Naast de overheid zijn er nog andere instanties, waar fysiotherapeuten terecht kunnen voor financiële steun. Zorgverzekeraars bieden steun aan praktijken waarvan de omzet fors is gedaald. Daarnaast kan er een maandelijkse continuïteitsbijdrage worden aangevraagd ter compensatie van de omzetdaling. Dit geldt specifiek voor zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten.

    

   • 3. Fysiotherapeuten bieden vaker zorg op afstand aan
    Het coronavirus heeft ertoe geleidt dat fysiotherapeuten patiënten op afstand moesten behandelen. Zo zijn er patiënten die besmet waren met het virus, waardoor zij niet in de praktijk konden worden behandeld. Het aanbieden van zorg op afstand wordt hierdoor steeds belangrijker om de patiënt toch de nodige zorg aan te bieden die hij nodig heeft. Ruim 40% van de respondenten is dit gaan doen middels beeldbellen. Telebegeleiding wordt ook steeds meer ingezet. Hierbij houdt de patiënt een eigen analoog of digitaal dagboek bij over zijn gezondheid, waarbij de fysiotherapeut op basis hiervan kan monitoren en educatie op afstand aanbiedt. 22% van de respondenten geeft dan ook aan dat zij telebegeleiding nodig hebben om zorg te blijven leveren.

    

   • 4. Een groot deel van de fysiotherapeuten heeft hun aanbod aangepast
    Naar aanleiding van het coronavirus hebben veel fysiotherapeuten hun aanbod aangepast. Zo is ruim 28% van de respondenten corona-gerelateerde behandelingen gaan aanbieden, zoals revalidatie na corona. Ook zijn er fysiotherapeuten die naast zorg op afstand, zorg aan huis zijn gaan aanbieden. Mensen die niet in staat zijn om naar de praktijk toe te komen, kunnen op deze manier toch worden behandeld.

    

    

   Atris: de oplossing voor zorg op afstand

    

   Door patiënten op afstand te monitoren is het voor fysiotherapeuten mogelijk om hen te blijven begeleiden en trainen wanneer dit niet langer in fysieke nabijheid mogelijk of wenselijk is. Maar telemonitoring biedt nog meer kansen. Door de ondersteuning van zorg op afstand verhoogt het de capaciteit van fysiopraktijk. Onderzoek toont aan dat therapeuten een positief effect zien op de besluitvorming, klantloyaliteit en uiteindelijk de effectiviteit van de zorgverlening. Atris is zo'n aanbieder van telemonitoring. Het platform van Atris ondersteunt fysiotherapeuten bij het op afstand begeleiden en trainen.

    

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »