Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Woensdag 19 Augustus 2021

   Het toepassen van fysiotherapie bij 4 verschillende soorten hoofdpijn

   Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Al is dit echter een verzamelnaam voor veel verschillende soorten hoofdpijn.

    

   In dit artikel leest u als fysiotherapeut over 4 verschillende soorten hoofdpijn. Ook komt u te weten hoe een fysiotherapeutische behandeling kan helpen om klachten te behandelen. Geïnteresseerd? Lees dan verder.

    

   Wat is hoofdpijn?

   Bij hoofdpijn wordt een vervelende druk en/of pijn in het hoofd ervaren. Deze pijn komt voornamelijk voor in het voorhoofd, de slapen en de achterkant van de nek. Klachten die horen bij hoofdpijn kunnen aanwezig zijn voor zo’n 30 minuten tot een week.

    

   Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine, al is migraine zoals later wordt uitgelegd ook een hersenaandoening. 

    

   hoofdpijn

    

   Verschillende soorten hoofdpijn

    

   • Spanningshoofdpijn:

    

   Spanningshoofdpijn komt veruit het vaakst voor. 30% Tot 70% van de bevolking zegt (soms) last te hebben van spanning gerelateerde hoofdpijn. Klachten die horen bij spanningshoofdpijn zijn het ervaren van een drukkend gevoel rondom het hoofd alsof er een spanningsband omheen zit, de pijn zit dus aan beide zijde van het hoofd en de pijn wordt niet erger tijdens het bewegen.

    

   Fysiotherapie bij spanningshoofdpijn

    

   Indien spanningshoofdpijn te maken heeft met een verkeerde houding of het verkeerd uitvoeren van bewegingen, dan is oefentherapie een effectieve behandelmethode. In veel gevallen vindt er een verkramping van de nek- en schouderspieren plaats. Door de vastzittende spieren te masseren of door rekoefening zal de doorbloeding en ontspanning verbeteren en kunnen de hoofdpijnklachten afnemen. Ook de oefentherapievormen mensendieck of caesartherapie kunnen effectief zijn bij spanningshoofdpijn.

    

   Mochten er triggerpoints in de nek of schouderregio zitten, dan is het een goede optie om dry needling toe te passen. Het toepassen van dry needling zorgt ervoor dat de triggerpoints verdwijnen en de spierspanning weer normaal wordt wat er vervolgens voor zorgt dat hoofdpijnklachten afnemen.

    

   Om ondersteuning te bieden bij spanningshoofdpijn waarbij de nek- en halsspieren gespannen zijn, kunt u ook de medical taping techniek toepassen die wordt weer geven in de video hieronder. U heeft hiervoor kinesiotape en een schaar nodig. 

    

    

   • Clusterhoofdpijn:

    

   Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn die slechts bij een kleine groep mensen voorkomt. Bij clusterhoofdpijn vinden er (nachtelijke) aanvallen plaats waarbij er een heftige pijn optreedt aan een kant van het hoofd, rondom het oog. De aanvallen duren van ongeveer 15 minuten tot 3 uur. Bijverschijnselen van clusterhoofdpijn zijn onder andere een rood oog, een verstopte neus, traanogen en oedeemvorming in het ooglid.

    

   Er bestaan 2 vormen van clusterhoofdpijn, episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn. Bij episodische clusterhoofdpijn vinden de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden plaats en verdwijnen de klachten vervolgens terwijl bij chronische clusterhoofdpijn aanvallen dagelijks kunnen voorkomen en zijn er geen zo gehete “rustperiodes”.

    

   De oorzaak van clusterhoofdpijn is onbekend. Wel wordt er gespeculeerd dat de biologische klok invloed kan hebben en alcoholhoudende dranken en bloedvat verwijderende medicatie aanvallen kunnen uitlokken.

    

   Fysiotherapie bij clusterhoofdpijn

    

   Helaas is clusterhoofdpijn niet te genezen al valt het wel goed te behandelen. Echter is het belangrijk dat dit gebeurt door een hoofdpijnneuroloog en niet door een fysiotherapeut.

    

   • Cervicogene hoofdpijn:

    

   Cervicogene hoofdpijn komt relatief weinig voor en wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten die uitstralen vanuit de nek naar een kant van het hoofd. De pijn begint op het achterhoofd en kan mogelijk toenemen tijdens het bewegen van de nek of het hoofd. Ook straalt de pijn vaak uit naar de schouders of armen. De klachten komen voort uit een overprikkeling van de Nervus Trigeminus in de nekregio.

    

   Fysiotherapie bij cervicogene hoofdpijn

    

   Een belangrijke oorzaak van cervicogene hoofdpijn is meestal een beperkte bewegelijkheid van de bovenste nekwervels dat soms in combinatie met een verhoogde spierspanning voorkomt. Als therapeut kunt de bewegelijkheid van de nek herstellen of verbeteren door gebruik te maken van manuele mobilisatie. Een eventuele verhoogde spierspanning kan worden verholpen doormiddel van rekoefeningen, fricties of dry needling.

    

   • Migraine:

    

   Migraine is een hersenaandoening, waarbij een ontregeling van de hersenstam een migraineaanval veroorzaakt. Tijdens een migraineaanval ervaart uw patiënt een zeer pijnlijke druk op het hoofd en kan mogelijk gepaard gaan met misselijkheid, het zien van vlekken of flitsende lichten, gevoeligheid voor licht en geluid, tijdelijk zicht verlies, braken en pijn achter de oren en/of ogen of pijn in de slaap. Migraine duurt gemiddeld 4 tot 72 uur. 

    

   Waardoor migraine ontstaat is groot en deels onbekend. Wat we wel weten is dat patiënten met migraine vaak overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Wat deze prikkels zijn verschilt per patiënt. Ook speelt erfelijkheid een rol, kan de gevoeligheid voor bepaalde prikkels toenemen door bepaalde omstandigheden, zoals stress en vermoeidheid en kan voornamelijk bij vrouwen de maandelijkse hormoonschommeling invloed hebben.

    

   Fysiotherapie bij migraine

    

   In het geval van migraine is het belangrijk dat er meerder vormen van therapie gebruikt worden. Vaak is het namelijk zo dat migraine niet alleen getriggerd wordt door lichamelijke prikkels maar ook door gedrag gerelateerde prikkels, zoals veel geluid, stress of slaaptekort. Hiervoor kunt u indien nodig gedragstherapie toepassen. Een andere effectieve vorm van therapie is oefentherapie en ook kunt u indien er triggerpoints aanwezig zijn die de migraine veroorzaken dry needling toepassen.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

   Bij Disporta kunt u terecht voor alle producten die u nodig heeft tijdens het uitvoeren van een dry needling behandeling.

    

    

   Ook bieden we u een ruim assortiment aan fitnessmaterialen die u kunt gebruiken tijdens het uitoefenen van oefentherapie.

    

    

   Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief en volg ons of Facebook en LinkedIn.

    

   Mogelijk vindt u de volgende artikelen ook interessant

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »