5 feiten en fabels over desinfecterende handgel

5 feiten en fabels over desinfecterende handgel

Toen in Nederland de eerste besmettingen met COVID-19 plaatsvonden, ontstond er een run op desinfecterende handgel. De handen schoon houden is belangrijk, omdat ziekteverwekkers makkelijk via de handen worden verspreid. Maar werkt desinfecterende handgel eigenlijk wel? Wat is er nu precies waar en wat zijn slechts fabels? U leest het in deze blog!

 • 1. Wassen met water en zeep werkt minder goed dan desinfecterende handgel
  Dit is een fabel. De handen worden namelijk het beste schoongemaakt met water en zeep. Met desinfecterende handgel worden ziekteverwekkers gedood, maar met water en zeep worden ze eraf gespoeld. Ook ziekteverwekkers die niet doodgaan door handgel, worden er wel afgewassen met water en zeep. Het RIVM adviseert dan ook om handgel als alternatief te gebruiken, wanneer er geen water of zeep in de buurt is. Gebruik het dus alleen als het niet anders kan. Naast de mindere werking van de handgel kan het ook leiden tot huidirritaties. De handgel verwijdert namelijk naast bacteriën ook huidoliën.

 

 • 2. Ziekteverwekkers kunnen ongevoelig worden voor alcohol
  Dit is een feit. Wanneer desinfecterende handgel overmatig wordt gebruikt, kunnen ziekteverwekkers op de handen resistent worden voor de alcohol. Gebruik desinfecterende handgel dan dus ook niet te vaak. Als de ziekteverwekkers namelijk minder gevoelig worden, kan de handgel de ziekteverwekkers niet meer goed doden. Op de verpakking van een desinfecterende handgel mag dan ook niet de term ‘desinfecterend’ worden gebruikt, als het niet voldoende werkt tegen ziekteverwekkers. Indien dit niet op de verpakking staat vermeld, werkt het niet desinfecterend.

 

Bent u op zoek naar goedwerkende desinfecterende handgel voor uw praktijk? Dan bent u bij Disporta aan het juiste adres! Zo hebben wij onder andere de Sterillium gel pure in ons assortiment. Het doodt binnen 30 seconden de meest voorkomende bacteriën en binnen 60 seconden virussen.

 

 

 • 3. Desinfecterende handgel doodt ook goede bacteriën, wat schadelijk is voor ons immuunsysteem
  Dit is een fabel. Veel mensen denken dat handgel ervoor zorgt dat ook goede bacteriën op onze huid worden gedood, maar dat is niet waar. De alcohol in desinfecterende handgel zorgt er voor dat virussen en bacteriën worden uitgeschakeld. Dit heeft geen gevolgen voor ons immuunsysteem. Virussen en bacteriën die door aanraking op onze huid komen, zoals bij COVID-19 het geval is, kunnen namelijk makkelijker worden gedood. Onze goede bacteriën blijven intact, omdat deze dieper in de huid zitten. De alcohol heeft dus geen gevolgen voor ons immuunsysteem.

 

 • 4. Desinfecterende handgel moet minimaal 70% alcohol bevatten
  Dit is een feit. Alcohol maakt de handgel desinfecterend. Wanneer alcohol de enige virusdoder in de gel is, moet het minimaal 70% alcohol bevatten. Als er een virusclaim op het etiket van de handgel staat, betekent dit dat het beschermt tegen het coronavirus (COVID-19). COVID-19 is namelijk een virus. Deze virusclaim is te herkennen aan een 11-cijferige code die eindigt met een letter N, of een 5-cijferige code beginnend met NL. Twijfelt u of uw desinfecterende handgel goed werkt? Bekijk het hier op de website van de CTGB.

 

 • 5. Met desinfecterende handgel worden de handen niet altijd schoon
  Dit is een feit. Wanneer een desinfecterende handgel genoeg alcohol bevat, betekent dit niet dat de handen er altijd schoon door worden. De handgel werkt alleen, als het op de juiste manier wordt gebruikt. Zo moet handgel voor minimaal 30 seconden worden ingewreven. De meeste mensen doen dit maar 8-20 seconden. Daarnaast worden de vingertoppen vaak vergeten, terwijl daarmee juist alles wordt aangeraakt. Het is dus belangrijk om de gehele hand met desinfecterende handgel in te wrijven. Ook handen die vies of plakkering zijn, worden niet schoon door desinfecterende handgel. Was in deze situatie altijd de handen met water en zeep.

 

 

Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

 

Misschien vindt u deze blogs ook interessant?

 

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)