5 weetjes over onderzoekshandschoenen

5 weetjes over onderzoekshandschoenen

Dagelijks worden er in Nederland wel duizenden onderzoekshandschoenen per dag gebruikt, maar hoe moet u onderzoekshandschoenen gebruiken en aan welke eisen moeten de handschoenen voldoen?

In dit artikel legt Disporta het u uit.

 

1. Wanneer dient u onderzoekshandschoenen te dragen?

 

Onderzoekshandschoenen worden gedragen om te voorkomen dat kruisbesmetting plaats kan vinden. Kruisbesmetting vindt plaats via lichaamssappen als bloed en speeksel maar ook door aanrakingen met huid, voorwerpen en voedsel.

 

In uw geval is het dus belangrijk dat u handschoenen draagt tijdens het behandelen van patiënten op het moment dat u wondjes op uw handen heeft. Ook dient u handschoenen te dragen indien u tijdens het behandelen van patiënten mogelijk in contact komt met het lichaamsvocht van uw patiënten. Dit geldt voor alle vormen van lichaamsvocht.

 

Momenteel speelt het coronavirus en grote rol in onze maatschappij. Tijdens het behandelen van patiënten tijdens de coronacrisis is het niet noodzakelijk continu handschoenen te dragen en gelden de standaard richtlijnen voor het dragen van onderzoekshandschoenen. Alleen in het geval dat uw patiënt corona heeft of coronasymptomen vertoont en de behandeling op geen enkele voorwaarden uitgesteld kan worden, bent u verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, waaronder onderzoekshandschoenen.

 

2. Het hergebruiken van onderzoekshandschoenen

 

Gebruikte onderzoekshandschoenen dienen niet hergebruikt te worden en moeten na gebruik direct weggegooid worden. Dit betekent dat na elke behandeling van een patiënt u uw handschoenen dient te vervangen.

 

3. Aan welke eisen moeten onderzoekshandschoenen voldoen?

 

Voor het dragen van onderzoekshandschoenen heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie eisen opgesteld.

 

De minimale eisen waaraan onderzoekshandschoenen moeten voldoen, luiden als volgt:

 

 • Materiaal:
  • Latex
  • Nitril

 

 • Normen:
  • EN 374-1,2
   Wegwerphandschoenen die voldoen aan de EN 374 norm zijn getest op de bestendigheid tegen verschillende chemische stoffen. Er bestaan 3 subcategorieën binnen de EN 374 norm. In dit geval hoeven de onderzoekshandschoenen niet te voldoen aan de EN 374-3 norm.
  • EN 455-1,2,3,4
   De EN 445 norm staat voor verschillende eigenschappen waaraan de onderzoekshandschoenen moeten voldoen. Voor deze norm bestaan er 4 subcategorieën. Voor het gebruik van onderzoekshandschoenen door fysiotherapeuten moeten de onderzoekshandschoenen voldoen aan alle vier de subcategorieën. Dit betekent dat de onderzoekshandschoenen moeten voldoen aan de AQL-eis van 1,5, aan de eisen voor maatvoering, dikte en rek- en treksterkte, aan de normen voor de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en aan de eisen voor houdbaarheid.

 

4. Het aantrekken van onderzoekshandschoenen volgens het RIVM

 

Voordat u de handschoenen kunt aan trekken, is het belangrijk al uw sieraden rondom uw handen te verwijderen. Vervolgens wast u grondig uw handen gedurende 20 seconde, gebruik hiervoor desinfecterende zeep. Nadat u uw handen heeft gewassen en gedroogd met papieren doekjes, is het tijd om de handschoenen aan te trekken. Dit doet u door de handschoenen bij de bovenkant vast te pakken en door vervolgens uw hand in de handschoen te laten glijden.

 

Tijdens het dragen van de onderzoekshandschoenen is het belangrijk dat u niet onnodig in contact komt met spullen, anders verspreidt u alsnog micro-organismen. Verder is het belangrijk al het contact met uw kleding, gezicht, telefoon en tablet te vermijden.

 

5. Het uit doen van onderzoekshandschoenen volgens het RIVM

 

Na uw werk wilt u uw handenschoenen uittrekken. Dit doet u door de eerste handschoen bij uw handpalm vast te pakken en om de handschoen vervolgens van uw hand af te schuiven. De tweede handschoen trekt u uit door voorzichtig de opening vast te pakken en hem vervolgens binnenstebuiten van uw hand te schuiven. Gooi na gebruik de handschoenen weg. Nadat u onderzoekshandschoenen gedragen heeft, is het belangrijk uw handen te wassen of te desinfecteren met desinfectiemiddel.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

In Nederland is er momenteel een schaarste aan goedgekeurde handschoenen. Maar bij Disporta kunnen wij u in deze lastige tijd natuurlijk voorzien van de juiste handschoenen.

 

 

Vond u dit artikel interessant en wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en het laatste nieuws, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)