7 Dingen die u moet weten over mondkapjes

  • Geplaatst op
  • Door Team Disporta
7 Dingen die u moet weten over mondkapjes

Overal ziet u zorgmedewerkers met een mondneusmasker lopen. Ook u als fysiotherapeut draagt tijdens de coronacrisis wellicht regelmatig een mondneusmasker. Maar hoe en wanneer draagt u zo’n masker? Aan welke eisen moet het masker dat u draagt voldoen?

U leest het allemaal in dit blogartikel.

 

1. Wanneer dient u een chirurgisch mondneusmasker te dragen?

 

Als fysiotherapeut hoeft u niet continu een mondkapje te dragen. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft richtlijnen opgesteld voor het dragen van een mondneusmasker als fysiotherapeut. Hieruit blijkt dat het dragen van een mondneusmasker alleen noodzakelijk is bij behandelingen van mensen met symptomen van het COVID-19 virus op het moment dat deze behandelingen onder geen enkele voorwaarden uitgesteld kunnen worden. Wilt u meer weten over het behandelen van (ex)corona-patiënten in coronatijd, lees dan ons gratis e-book HELP! (ex)Corona-patiënten in mijn fysiotherapiepraktijk.

 

Om goed te kunnen bepalen of u uw patiënten wel of niet kunt behandelen heeft het KNGF het volgende stroomdiagram voor u opgesteld.

 

Stoomdiagram

 

Figuur 1. Stroomdiagram besluitvorming wel of niet behandelen van patiënten. Bronvermelding: Titel document: Verantwoord opschalen paramedische zorg in de 1e lijn tijdens de coronacrisis, publicist: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, publicatiedatum: 30-04-2020

 

2. Verschillende typen chirurgische mondneusmaskers

 

Er bestaan 3 typen chirurgische mondneusmaskers. In de volgende tabel leest u welke maskers er zijn er waarvoor ze dienen.

 

Type Masker Bedoeld voor
I - Masker Dit masker is bedoeld voor cliënten, niet voor personeel.
II - Masker Dit masker dient door personeel gedragen te worden in gevallen waarbij het dragen van een masker vereist is, maar waar geen risico is op het spatten van lichaamsvloeistoffen.
IIR - Masker Dit masker dient door personeel gedragen te worden als bescherming van de mond- en neusslijmvliezen tegen het spatten van lichaamsstoffen. Dit masker is niet vochtdoorlatend.

 

Het RIVM adviseert het IIR-masker te dragen bij algemene zorghandelingen. Dit masker wordt ook geadviseerd te dragen bij patiënten die symptomen van het COVID-19 virus vertonen.

 

Mocht u een hoog risico handeling moeten uitvoeren waarbij het bekend is dat er grote hoeveelheden aerosolen ontstaan, dan dient u een FFP-2 masker te dragen. Aerosolen zijn kleine stof- en vloeistofdeeltjes die in de lucht zweven. Het FFP-2 masker beschermt u tegen het inademen van micro-organisme die via druppels in de lucht verspreid worden. Dit masker is geen chirurgisch mondneusmasker maar een ademhalingsbeschermingsmasker.

 

3. Het verschil tussen medische mondkapjes en niet-medische mondkapjes

 

Medische mondneusmaskers zijn geschikt om gebruikt te worden door zorgpersoneel. Deze maskers dienen te voldoen aan strenge Europese eisen. In alle andere sectoren worden indien nodig niet-medische mondkapjes gebruikt. Deze mondkapjes hoeven niet aan Europese eisen te voldoen en mogen ook zelf gemaakt worden. Niet-medische mondneusmaskers zijn niet geschikt om besmettingen volledig tegen te gaan. Echter verkleinen ze wel de kans op het verspreiden van druppels uit de mond en neus.

 

4. Eisen voor chirurgische mondneusmaskers

 

De eisen voor chirurgische mondneusmasker zijn onveranderd ten opzichte van de eisen voor de coronacrisis. De NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, heeft de eisen voor chirurgische mondkapjes vastgelegd.

 

De norm voor medische gezichtsmaskers die voor Nederland en Europa geldt is de:
NEN-EN 14683:2019+C1:2019

 

5. Het zelf maken van een niet-medisch mondneusmasker

 

Vanaf 1 juni 2020 is het dragen van een niet-medisch mondmasker in het openbaar vervoer verplicht. Het internet stroomt over van filmpjes en artikelen over hoe je zelf zo’n masker kan maken. Echter worden niet alle niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer goedgekeurd. Het bedekken van uw mond doormiddel van een hoge kraag, sjaal of een mondkapje gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer. Mondkapjes die wel zijn toegestaan zijn: mondneusmaskers die u in de supermarkt of apotheek kunt kopen en zelfgemaakte mondkapjes die gemaakt zijn volgens de richtlijnen van de overheid. Indien u vanaf 1 juni geen mondneusmasker in het openbaarvervoer draagt, dan kunt u een boete van 95 euro verwachten.

 

De door de overheid opgestelde richtlijnen voor goedgekeurde zelfgemaakte niet-medische mondkapjes leest u hier.

 

6. Het op en af doen van een mondneusmasker volgens het RIVM

 

In de volgende video van het RIVM wordt uitgelegd hoe u een mondneusmasker op en af doet. Om dit goed te doen heeft u buiten een mondneusmasker ook desinfectiemiddel, papieren handdoekjes en desinfecterende zeep nodig.

 

 

7. Pas op voor malafide webshops die mondkapjes verkopen

 

Niet iedere aanbieder van persoonlijke beschermingsmiddelen is betrouwbaar. Er zijn diverse nepwebsites waar mondkapjes en andere hygiëneproducten worden aangeboden. Criminelen misbruiken daarvoor gegevens van bestaande bedrijven, maar passen wel het bankrekeningnummer aan. De (aan)betaling die jij vervolgens doet bij een bestelling, komt regelrecht in de handen van internetcriminelen, die zo profiteren van de grote vraag naar en het gebrekkige aanbod van deze producten.

 

De politie waarschuwt voor malafide websites die u oplichten met de verkoop van mondkapjes. U kunt op foute webshops van Avrotros Opgelicht lezen om welke websites het gaat. De politie roept op niks bij deze webshops te kopen!

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor chirurgische mondneusmaskers die voldoen aan alle strenge eisen, en dus uitermate geschikt zijn voor bij u in de praktijk.

 

 

Ook kunt u bij Disporta terecht voor onder andere desinfecterende zeep, papieren handdoekjes en desinfectiemiddel.

 

 

Heeft u interesse op de hoogte gehouden te worden over het laatste nieuws en nieuw blogartikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)