7 Vragen over medical taping

7 Vragen over medical taping

Bij medical taping wordt er gebruik gemaakt van kinesiotape. Dit is een elastische tape die lichaamseigen genezingsprocessen en het spierstelsel ondersteunt. Daarbij beïnvloedt het de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

In dit artikel leest u als fysiotherapeut alles over medical taping, inclusief verschillende tapetechnieken die u kunt toepassen tijdens het behandelen van uw patiënten.

 

Waar komt medical taping vandaan?

 

De basis voor medical taping werd in de jaren 70 gelegd in Korea en Japan. De tapemethodes die daar ontwikkeld werden, waren niet alleen bedoeld om de spieractiviteit te bevorderen, maar onder andere ook voor de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Medical taping is ontwikkeld met de gedachte dat een goede gezondheid van de spieren essentieel is voor een goed werkend lichaam.

 

Wat houdt het medical taping concept in?

 

Het medical taping concept houdt in dat door gebruik te maken van elastische tape, genaamd kinesiotape, het spierstelsel wordt ondersteunt, maar het daarbij ook andere cruciale processen in het lichaam stimuleert, waardoor het herstelproces versnelt.

 

Onder het medical taping concept vallen verschillende behandelmethodes, namelijk: “medical taping”, “lymf taping”, “meridiaan taping” en “cross taping.”

 

Wanneer wordt medical taping toegepast?

 

De medical taping technieken zijn heel divers en kunnen van pas komen bij vele blessures, klachten en aandoeningen. Zo kan medical taping toegepast worden tijdens het behandelen van sportblessures, bij behandelingen om de houding te corrigeren, bij overbelasting, littekens en oedeem. Ook kan medical taping helpen om hooikoorts-, benauwdheids- en COPD-klachten te verminderen.

 

Wat is het effect van medical taping?

 

Door het toepassen van medical taping wordt het herstelproces van het lichaam ondersteunt. Het toepassen van medical taping zorgt ervoor dat de pijn van uw patiënten direct afneemt. Ook zorgt het ervoor dat de spierspanning kleiner wordt, waardoor de spierfunctie verbetert. Andere voordelige effecten van het toepassen van medical taping zijn: dat belemmeringen in de bloedcirculatie en de lymfeafvoer opgeheven worden en het niet alleen spieren maar ook gewrichten ondersteunt.

 

Wat is CureTape?

 

CureTape wordt geproduceerd door een Nederlands bedrijf dat in 1998 medical taping in Nederland introduceerde. CureTape heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het produceren van kinesiotape.

 

CureTape produceert kinesiotape gemaakt van elastisch katoen met een hypoallergene acryl kleeflaag. Deze tape is in de loop der jaren in allerlei kleuren en patronen uitgebracht. CureTape komt zowel qua gewicht als met elasticiteit overeen met de menselijke huid. U als fysiotherapeut kunt deze eigenschappen gebruiken ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort liftende werking van de opperhuid heeft. De tape kan langeretijd achter elkaar gedragen worden en is bestand tegen water. Zo ontstaat er een behandeling die 24/7 uitgevoerd kan worden.

 

Hoe kunt u medical taping toepassen?

 

CureTape heeft verschillende instructievideo’s geproduceerd die uitleggen hoe u bepaalde tapetechnieken kunt toepassen. Hieruit kunt u ook opmaken dat medical taping erg divers is en veel mogelijkheden biedt.

 

Medical taping bij hooikoorts, astma en COPD:

 

De kracht van medical taping bij hooikoorts, astma en COPD is de wisselwerking tussen huid en organen. De huid kan de werking van organen beïnvloeden en andersom. Door medical taping toe te passen op de rug wordt de longfunctie ondersteund.

 

De volgende video legt uit hoe u deze tapetechniek toepast.

 

 

Medical taping bij het patellofemoraal pijnsyndroom:

 

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een benaming voor klachten rondom de knieschijf. Het toepassen van medical taping stimuleert de sensoren rondom de knieschijf. Ook verbetert medical taping het functioneren van de knie en vermindert het de pijn.

 

In de volgende video ziet u hoe u medical taping kunt toepassen bij het patellofemoraal pijnsyndroom.

 

 

Medical taping bij een tenniselleboog:

 

Bij een tenniselleboog zijn de pezen en spieren in de onderarm van uw patiënt ontstoken. In dit geval zitten de aanhechtingen van de spieren aan de bovenkant van de buitenkant van de elleboog. Mocht de ontsteking aan de binnenkant zitten, dan heet dit een golferselleboog.

 

Medical taping kan op meerdere manieren toegepast worden. Onderstaande variant wordt gebruikt om het bindweefsel te stimuleren. Dit is de functie van de eerste tape die wordt aangebracht. De tweede tape is bedoeld om de m.supinator (spier in de onderarm die zorgt dat de arm naar buiten kan draaien) te stimuleren.

 

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor een groot assortiment aan kinesiotape. Wij bieden u deze tape in talloze kleuren en maten. Kinesiotape wordt uit voorraad geleverd. Dit betekent dat als u een bestelling plaatst voor 15:00 uur de tape de volgende dag wordt bezorgd.

 

 

Wilt u als eerste op de hoogte gebracht worden over nieuwe blog artikelen en het laatste nieuws, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)