Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Dinsdag 22 Maart 2021

   Hoe behandelt u patiënten die last hebben van etalagebenen?

   Arteriële Claudicatio intermittens is de officiële benaming voor etalagebenen. Het is een aandoening van de perifere bloedvaten en komt voornamelijk voor bij mensen boven de zestig jaar. In deze blog leest u wat etalagebenen zijn, wat de risicofactoren zijn en hoe u patiënten die last hebben van etalagebenen kunt behandelen.

    

   Wat zijn etalagebenen?
   Etalagebenen ontstaan doordat de slagaderen in het been vernauwd zijn. Een vernauwing wordt veroorzaakt doordat er een neerslag van kalk en vettige substanties aan de binnenwand van de slagaders blijven zitten. Dit wordt ook wel plaquevorming genoemd. De plaques blijven steken en hopen zich daardoor op. Hierdoor worden de slagaders ernstig vernauwd en zorgt dit voor een verminderde bloedtoevoer naar het been. Tijdens het lopen krijgen de beenspieren te weinig zuurstof waardoor pijnklachten (stekende pijn, kramp of een doof/moe gevoel) in het been kunnen ontstaan.

    

   Tijdens inspanning heeft de patiënt meer zuurstof nodig. Het gevolg van een tekort aan zuurstof is pijn in het been waardoor patiënten vaak stoppen met lopen. Hier komt de naam dan ook vandaan, ze stoppen regelmatig om de pijn te laten zakken (bijvoorbeeld voor een etalage). De spieren komen tot rust en de bloedstroom kan weer voldoende zuurstof aanleveren. Klachten worden hierdoor langzaam minder.

    

   Waardoor wordt het veroorzaakt?
   Bij iedereen worden de slagaderen op den duur nauwer als gevolg van slagaderverkalking. Echter hebben sommige patiënten hier veel meer last van. Risicofactoren voor etalagebenen zijn:

    

   • Roken;
   • Diabetes;
   • Hoge bloeddruk;
   • Verhoogd cholesterolgehalte in het bloed;
   • Overgewicht;
   • Stress en aanhoudende spanning;
   • Gebrek aan lichaamsbeweging.

    

   Erfelijke aanleg en leeftijd spelen ook een rol, en daarnaast hebben mannen een verhoogde kans op arteriële claudicatio intermittens.

    

   Patiënten kunnen de volgende symptomen ervaren:

    

   • Pijn tijdens inspanning: na inspanning kan het been pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen. Na het rusten zijn de klachten meestal minder.
   • Pijn is voelbaar in de kuit: daarnaast kunnen patiënten ook pijn ervaren in de bovenbenen of bilspieren. Dit ligt aan de locatie van de vernauwing.
   • In de meest ernstige gevallen kan er ook sprake zijn van pijn in rust.
   • De aangedane voet kan kouder aanvoelen

    

   Hoe behandelt u een patiënt met etalagebenen?
   Een patiënt wordt vaak gediagnostiseerd door middel van de enkel-armindex. Doorgaans is de bloeddruk in de arm ongeveer gelijk aan de bloeddruk bij de enkel. Bij etalagebenen daarentegen, zal de bloeddruk in de enkel lager zijn. Deze twee waardes worden dus met elkaar vergeleken om vast te stellen of een patiënt etalagebenen heeft.

    

   Als een patiënt last heeft van etalagebenen is het van belang te zorgen voor een betere doorbloeding in de benen en het wegnemen van de risicofactoren. De volgende maatregelen kunnen daarbij helpen:

    

   • Stoppen met (mee)roken;
   • Behandelen van een eventuele hoge bloeddruk;
   • Bloedsuikerspiegel goed onder controle houden;
   • Verlagen van het cholesterolgehalte;
   • Verminderen van stress;
   • Genoeg bewegen.

    

   U kunt als fysiotherapeut uw patiënten helpen door middel van looptraining. Hierbij moet de patiënt bij het optreden van de pijn, nog een paar meter extra lopen. Dit levert een toename van de pijnvrije loopafstand op waardoor patiënten langzaamaan meer kunnen gaan lopen. De bloedtoevoer naar de benen neemt toe waardoor de pijnklachten afnemen.

    

   Wanneer een patiënt last heeft van etalagebenen wordt het aangeraden om steunkousen of compressiekousen te dragen. Door het speciale drukverloop van de kous wordt het pijnlijke been optimaal ondersteund en wordt de bloedsomloop verbeterd.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?
   Disporta biedt verschillende soorten compressiekousen aan van Veinax en Venoflex. Door het dragen van compressiekousen kunnen de klachten die patiënten ervaren verminderen.

    

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »