Klantenservice
0
Sluiten
  Team Disporta - Dinsdag 6 Februari 2021

  Het behandelen van patiënten met gebroken of gekneusde ribben

  De meeste mensen hebben 24 ribben, die samen de borstkas vormen. Deze borstkas beschermt het hart en de longen in de borstholte en is tevens onmisbaar voor de werking van de longen. Letsel aan de ribben ontstaat vaak door een ongeluk, een val of een stoot tegen de ribbenkast. Een gekneusde of gebroken rib is een veelvoorkomend gevolg. Dit kan leiden tot pijn bij het ademhalen en bewegen. In deze blog leest u hoe een gekneusde of gebroken rib te herkennen is en hoe u patiënten hiermee kunt behandelen.

   

  Gekneusde ribben

  We maken een onderscheid tussen gekneusde en gebroken ribben. Bij een gekneusde rib, ook wel ribcontusie genoemd, is het omliggende weefsel van de rib beschadigd. De rib zelf heeft geen schade opgelopen. De term ‘gekneusde ribben’ is dan ook verwarrend. Het ontstaat vaak door een directe klap of stoot op de rib. De klachten bij een gekneusde rib ontstaan meestal in de nacht of ’s morgens. De patiënt kan dan niet op de zij slapen waar de gekneusde rib zich bevindt. Een gekneusde rib is te herkennen aan de volgende symptomen:

   

  • Pijn aan de borstkas;
  • Pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen;
  • Pijn bij het persen, plassen of ontlasting;
  • Pijn bij bewegingen als aankleden of bukken;
  • Blauwe plekken op de borstkas.

   

  Gebroken ribben

  Wanneer de impact van de klap groter is dan de rib kan verdragen ontstaat er een ribfractuur. De rib is hierbij gebroken. Ouderen en mensen met botontkalking hebben een grotere kans om de ribben te breken. Hard hoesten of zware lichamelijke inspanning kunnen dan al leiden tot een gebroken rib. Bij patiënten met kanker ontstaat dit soms ook als de kanker is uitgezaaid naar de ribben. De symptomen van een gebroken rib zijn vaak hetzelfde als bij een gekneusde rib. Bij een gebroken rib kan een patiënt ook nog de volgende symptomen hebben:

   

  • De rib staat scheef;
  • De borstkas is anders van vorm geworden;
  • Druk op de ribben;
  • Benauwdheid;
  • Krakende geluiden bij drukken op de ribben of het ademhalen.

   

  In sommige gevallen kan een gebroken rib ook tot een klaplong leiden. Hierbij ontstaat er een gaatje in een of beide vliezen. Door dit gaatje komt er lucht tussen de 2 vliezen, met als gevolg dat de long ‘inklapt’. Dit geeft meestal een korte, scherpe pijn en kortademigheid.

   

  Patiënten met gebroken of gekneusde ribben behandelen

  De meeste patiënten genezen vanzelf wanneer rust en beweging goed wordt gedoseerd. Echter kan een fysiotherapeut wel ondersteuning bieden in dit herstel. Zo kan de fysiotherapeut helpen bij het oppakken van sportactiviteiten. Mogelijke behandelingen zijn dry-needling, sportmassage en het langzaam aan opbouwen van activiteiten. Een patiënt weet namelijk vaak niet hoe hij het bewegen rustig kan opbouwen, waardoor de pijn wordt verergerd. Braces kunnen ook helpen om de pijn te verlichten.

   

  Medical taping is geschikt voor patiënten met ribklachten. De tape geeft veel ondersteuning bij pijnklachten, hematomen en ademhalingsproblemen. Het herstel wordt op deze manier bespoedigd. Op onderstaande video ziet u hoe een patiënt moet worden ingetaped bij een gekneusde of gebroken rib. Wanneer er sprake is van een zwelling wordt het aangeraden om eerst lymfetape aan te brengen over de rib.

   

   

  Wellicht vindt u dit ook interessant?

   

   

   

  Patiënten met een klaplong kunnen ademhalingsoefeningen doen. Onderstaand een goede ademhalingsoefening om door te nemen met uw patiënt.

   

  1. Laat de patiënt zo lang als hij kan door de mond ademen, met getuite lippen;
  2. Laat hem daarna rustig en diep inademen door de neus;
  3. De adem moet 3 seconden worden ingehouden;
  4. Laat hem rustig uitblazen door de mond, met getuite lippen;
  5. Herhaal deze oefeningen 3 keer.

   

  Wat heeft Disporta u te bieden?

  Disporta heeft verschillende braces in het assortiment die de pijn verlichten bij letsel aan de ribben.

   

   

   

   

  Ook biedt Disporta producten aan die ondersteuning bieden bij patiënten met gebroken of gekneusde ribben, zoals dry-needling naalden en kinesiotape.

   

   

   

  Vond u deze blog interessant en wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

  Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

  Recente artikelen