Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Woensdag 6 September 2020

   Het behandelen van 3 veel voorkomende schouderblessures

   In dit artikel leest u hoe u als fysiotherapeut 3 veel voorkomende schouderblessures kunt behandelen.

    

   Hoe zit het schoudergewricht in elkaar?

    

   De schouder is een kogelgewricht. Dat betekent dat de bovenkant van de bovenarm afloopt in een kogelvormige kop. Deze kogelvormige kop past precies in de tegenovergelegen ondiepe schouderkom die vastzit aan het schouderblad. De ondiepe schouderkom zorgt ervoor dat de schouderkop zeer bewegelijk is.

    

   Om te zorgen dat de schouder stabiel is en gecontroleerd kan bewegen, zitten er veel pezen en spieren rondom het kogelgewricht in de schouder. Deze spieren en pezen zitten dicht op het schoudergewricht en veel van deze spieren en pezen hebben maar weinig bewegingsruimte. Dit zorgt ervoor dat een kleine verdikking of ontsteking vervelende pijn kan opleveren.

    

   Schouderblessures

    

   Het ontstaan van schouderklachten

    

   Schouderklachten kunnen optreden zonder dat er een duidelijke oorzaak is. Echter is dit lang niet altijd het geval. Er zijn verschillende omstandigheden die schouderklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Zo kan het vaak achter elkaar herhalen van een specifieke beweging een oorzaak kunnen zijn, zoals bij volleybal, tennis of het werken met een computermuis. Andere oorzaken zijn: zwaar duw-/tilwerk, stress, veel met de armen boven schouderhoogte werken, nekklachten, artrose in het schoudergewricht of een verdraaiing.

    

   Veel voorkomende schouderblessures

    

   • Frozen shoulder (adhesive capsulitis)

    

   Een frozen shoulder resulteert in een verminderde bewegingsuitslag. Dit komt doordat het kapsel van de schouder is ontstoken, hierdoor verkleven de plooien van het schouderkapsel. Buiten de sterk verminderde bewegingsuitslag kan een frozen shoulder een doffe pijn veroorzaken.

    

   Hoe te behandelen:

    

   Heeft uw patiënt last van een frozen shoulder, dan is het belangrijk dat uw patiënt de schouder blijft bewegen. In de meeste gevallen zal de frozen shoulder dan vanzelf overgaan. Hieronder vindt u twee oefeningen met een schouderstretcher die helpen om een frozen shoulder te genezen.

    

     1. Shoulder flexion

    

   Ga met uw rug tegen de deur zitten. Plaats uw pijnlijke arm in een hoek van 90 graden voor u en houd uw goede arm recht omhoog. Trek vervolgens met uw goede arm aan de schouderstretcher, hierdoor gaat uw pijnlijke arm langzaam omhoog. Kijk tot hoever u uw pijnlijke arm omhoog kunt trekken. Kunt u vanwege de pijn uw pijnlijke arm niet verder omhoog trekken, houdt deze positie 5 seconde vast en laat uw pijnlijke arm vervolgens langzaam zakken.

    

   Schouderstretcher

    

     2. Shoulder internal rotation

    

   Ga met uw rug naar de deur staan. Houd vervolgens uw niet pijnlijke arm boven uw hoofd en houd uw pijnlijke arm ontspannen achter uw rug. Trek vervolgens met uw niet pijnlijke arm uw pijnlijke arm omhoog, zoals op de afbeelding te zien is. Houd deze positie 5 seconde vast en ga vervolgens terug naar uw beginpositie.

    

   Schouderstretcher

    

   • Schouderimpingement

    

   Bij een schouderimpingement raken het slijmbeurs of de rotator stuff spieren geïrriteerd of ontstoken. Dit zijn structuren die zich in een kleine ruimte tussen het bovenarmbot (humerus) en het schouderdak (acromion) bevinden. Door het omhoog bewegen van de arm wordt de ruimte tussen het bovenarmbot en het schouderdak nog kleiner. Dit kan op den duur irritatie of een ontsteking veroorzaken.

    

   Hoe te behandelen:

    

   Er zijn verschillende technieken en methodes die gebruikt kunnen worden tijdens het behandeltraject van een schouderimpingement. Zo kan in sommige gevallen rust genoeg zijn, in de ergste gevallen een operatie aangeraden worden of kan fysiotherapie klachten verhelpen en herhaling van de blessure voorkomen.

    

   Als fysiotherapeut is het belangrijk oefeningen en behandelingen uit te voeren waarmee u de coördinatie en spierkracht van de schoudergordel verbetert. Daarbij kan het toepassen van medical taping ondersteuning bieden. In de volgende video ziet u hoe u dit doet.

    

    

   • Labrumscheur

    

   Het labrum is het kraakbeen tussen de schouderkop en schouderkom. Door een harde dreun kan het labrum losraken en scheuren. Ook als de arm uit de kom is geschoten kan het labrum scheuren. Een gescheurd labrum kan een felle pijn veroorzaken, tijdens het bewegen zijn er knak/klik geluiden te horen en de schouder voelt instabiel aan alsof er iets vastzit.

    

   Hoe te behandelen:

    

   In het ergste geval is er een operatie nodig waarbij het losgelaten labrum wordt teruggeplaatst en waar het gescheurde gedeelte wordt gehecht. Na de operatie is het belangrijk dat uw patiënt een sling, soort mitella, draagt om de schouder te ondersteunen en rust te bieden. Vervolgens is het belangrijk dat u als fysiotherapeut begeleiding biedt bij het weer gaan bewegen van de schouder.

    

   Mocht uw patiënt last hebben van lichte klachten dan is alleen fysiotherapie genoeg. Het is belangrijk dat u uw patiënt oefeningen laat uitvoeren die de schouder sterker maken en die de functie van de schouder verbeteren.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

    

   Bij Disporta kunt u terecht voor een ruim assortiment fitnessmaterialen die u kunt gebruiken bij oefeningen om het genezingsproces van de schouder te bevorderen. Denk hierbij aan een schouderstretcher of gewichten.

    

    

   Ook kunt u bij Disporta terecht voor een ruim assortiment aan kinesiotape, de tape die gebruikt wordt om medical taping toe te passen.

    

    

   Vond u dit artikel interessant en heeft u interesse om op de hoogte gehouden te worden over nieuwe artikelen en het laatste nieuws, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »