Behandeling van de 3 meest voorkomende hardloopblessures

Behandeling van de 3 meest voorkomende hardloopblessures

Hardlopen is een eenvoudige, goedkope en leuke manier van bewegen. Het is dus niet voor niks dat veel mensen regelmatig een rondje gaan hardlopen. Helaas is het net als bij elke andere sport zo dat er ook blessures optreden. In dit artikel leest u als fysiotherapeut over veel voorkomende hardloopblessures en hoe u deze blessures kunt behandelen.

Waarom is hardlopen zo populair?

 

Hardlopen is een sport die wereldwijd in grote getalen wordt uitgevoerd. Om te kunnen hardlopen zijn buiten hardloopschoenen en hardloopkleding geen andere materialen noodzakelijk. Bovendien hoef je geen lid te zijn van een vereniging, waardoor er geen contributie betaald hoeft te worden.

 

Verder is hardlopen ook goed voor de gezondheid van mensen. Hardlopen vergroot de conditie van zowel het hart als de longen, het verbetert de stofwisseling en er worden spieren gekweekt.

 

Hoe ontstaan hardloopblessures?

 

De meeste hardloopblessures ontstaan door overbelasting, door een slechte looptechniek of door te veel te trainen. Overbelasting begint vaak klein en valt in het begin amper op. Daarbij nemen klachten tijdens het bewegen af. Hierdoor blijven mensen met beginnende overbelasting vaak gewoon sporten. Echter zullen de klachten op langere termijn alleen maar toenemen.

 

Blessures die ontstaan door een slechte looptechniek kunnen vele oorzaken hebben. Onder de looptechniek vallen namelijk niet alleen bewegingen van de benen en voeten, maar ook de armbeweging en de lichaamshouding spelen een rol. Een slechte looptechniek zorgt voor een disbalans in het lichaam van uw patiënt, dat uiteindelijk voor klachten zorgt.

 

In veel gevallen dat een hardloopblessure plaatsvindt, is het symptoom vaak niet de oorzaak. Het lichaam compenseert namelijk de bewegingen die niet goed uitgevoerd worden door het aanpassen van andere bewegingen. Hierdoor ligt de oorzaak dus op een andere plaats dan waar het symptoom zich bevindt.

 

Veel voorkomende hardloopblessures

 

De diversiteit onder hardloopblessures is groot. Veel blessures vinden plaats rondom de voeten, scheenbenen, knieën, liezen en rug.

 

1. Patella tendinopathie (springersknie)

Dit is een blessure van de kniepees. Deze pees loopt vanaf de knieschijf naar het onderbeen. Deze blessure ontstaat door de kracht die op deze pees komt te staan door het herhaaldelijk afzetten en springen.

 

Hoe te behandelen:

Een veel voorgeschreven behandeling van een springersknie zijn isometrische en excentrische oefeningen. Isometrische oefeningen zijn oefeningen waarbij spieren aangespannen worden zonder dat gewrichten bewegen en door excentrische oefeningen uit te voeren traint u spieren en pezen doormiddel van het eigen lichaamsgewicht.

 

Geschikte oefeningen:

 

 

2. Tractus Iliotibialis (lopers knie)

Bij een tractus lliotibialis blessure ondervinden mensen vaak pijn aan de buitenkant van de knie. Deze ontsteking ontstaat door de wrijving tussen de tractus lliotibialis pees en het botweefsel van het kniegewricht. De tractus lliotibialis staat nauw in verbinding met de heup- en bilspieren.

 

Hoe te behandelen:

In de beginfase van de behandeling is het belangrijk het geïrriteerde weefsel/pees zo min mogelijk te belasten. Dit betekent dat hardlopen even niet meer kan. Wel kunt u uw patiënt vanaf het begin begeleiden met versterken van de spieren rondom de knie en heup. Voordat de looptraining geleidelijk opgebouwd kan worden, is het belangrijk dat de oorzaak van de blessure verholpen is.

 

Om de pijn van een lopersknie te verminderen kan medical taping toegepast worden. Onze partner CureTape legt in de volgende video uit hoe u de tape juist aanbrengt.

 

 

Geschikte oefeningen:

 

  • Het losmaken van de spieren, pezen en gewrichten in het boven been door middel van een foamroller.
  • Donkey kicks
  • Lunges

 

3. Achillespeesklachten

De achillespees is een pees die kracht vanuit de kuitspieren overbrengt naar de hiel, dit zorgt ervoor dat we kunnen lopen. Een achillespeesblessure ontstaat vaak geleidelijk en veroorzaakt een aantal centimeter boven de hak een vervelende pijn.

 

Hoe te behandelen:

Het is belangrijk dat de achillespees niet onnodig overbelast wordt. Wel kunnen oefeningen die de kuitspier en de achillespees versterken goed van pas komen. Om de achillespees te ontlasten kunt u gebruik maken van medical taping. Onze partner CureTape laat in de volgende video zien hoe u dat doet.

 

 

Ook het gebruik van een hakverhoging geeft vaak verlichting van de klachten. U kunt hierbij gebruik maken van een bijvoorbeeld een hielkussen of een zooltje.

 

Geschikte oefeningen:

 

  • Excentrische kuitspieroefening met behulp van een step bord
  • Voeten op en neer bewegen in een zithouding
  • Zittend isometrisch kuitspieren aanspannen. Deze oefening kan verzwaard worden door gewichten op de knieën te leggen.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Disporta biedt u een groot assortiment aan tapes. Van niet rekbare tapes die ervoor bedoeld zijn gewrichten op hun plek te houden tot aan elastische tape die pijnklachten vermindert.

 

 

Ook kunt u bij Disporta terecht voor alle fitnessmaterialen die u nodig heeft tijdens u behandeling. Denk hierbij aan gewichten, oefenmatten en fitnessapparaten.

 

 

Wilt u graag als eerste op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws en nieuwe blogartikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)