De belangrijkste trends en ontwikkelingen voor fysiotherapeuten in 2021

De belangrijkste trends en ontwikkelingen voor fysiotherapeuten in 2021

In elke branche vinden jaarlijks vernieuwende ontwikkelingen plaats; zo ook bij fysiotherapeuten. Zo zal er in 2021 onder andere een toename te zien zijn in specialisaties bij fysiotherapeuten, de groter wordende rol van fysiotherapeut in de zorg en eHealth wordt steeds belangrijker. Daarnaast gaan fysiotherapeuten meer op zoek naar andere verdienmodellen en neemt regionalisering en ketenvorming toe. Omdat het belangrijk is om op deze veranderingen in te spelen hebben we in deze blog een overzicht gemaakt van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in 2021, voor fysiotherapeuten. Zo bent u op de hoogte van alles wat in 2021 zal veranderen!

Steeds grotere rol voor de fysiotherapeut in de Nederlandse zorg

De rol van fysiotherapie in de zorg zal in 2021 alleen nog maar groeien. Dit komt onder andere door de dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen stijgt en daarnaast worden ouderen steeds ouder. Daarnaast zal het aantal chronische zieken groeien, waardoor de vraag naar fysiotherapeutische zorg voor chronische aandoeningen zal toenemen. Om zorgkosten laag te houden, is er meer aandacht voor preventie en zelfzorg. Fysiotherapie speelt hierbij een rol, omdat met fysiotherapie aandoeningen preventief kunnen worden voorkomen. Hierdoor kunnen operaties worden voorkomen. Naast preventief behandelen komt er door Multi morbiditeit ook steeds meer vraag zorg. Multimorbiditeit betekent dat er meerdere (chronische) aandoeningen tegelijk voorkomen bij dezelfde persoon.

 

Toename van specialisaties tussen fysiotherapeuten

Het specialiseren door fysiotherapeuten zal in 2021 meer toenemen. Er is namelijk een sterk groeiende vraag in de markt naar specialistische kennis. Door te specialiseren kan een fysiotherapeut meer kwaliteit leveren en kan er beter en meer onderzoek worden gedaan. Het aantal praktijken in Nederland neemt af en het aantal zzp’ers stijgt. Het onderscheidend vermogen van een praktijk en de aanwezigheid van verschillende specialismen zijn belangrijker geworden. Mensen hebben meer behoefte aan zekerheid. Een patiënt met lage rugklachten gaat nou eenmaal eerder naar een rugspecialist dan naar een fysiotherapeut. Hierom gaan steeds meer fysiotherapeuten zich specialiseren in bijvoorbeeld manuele therapie of sportfysiotherapie.

 

Misschien vindt u dit ook interessant?

 

Bent u benieuwd wat er in 2021 gaat veranderen voor fysiotherapeuten in de zorgverzekeringen? Lees dan hier de blog!

 

 

 

Innovaties en eHealth

Ook zal er in 2021 een toename komen in eHealth en zal fysiotherapie zich steeds meer gaan vernieuwen. EHealth gaat over digitale toepassingen in de zorg. Het is een goed hulpmiddel om patiënten en fysiotherapeuten digitaal met elkaar te laten communiceren. Patiënten kunnen op deze manier gerichter worden behandeld. Voorbeelden van eHealth toepassingen zijn diagnoses stellen en informatie verstrekken. Maar het kan ook verdergaan dan dit. Zo kan een fysiotherapeut via een app oefeningen aan patiënten aanbieden, om ze thuis te laten oefenen. Het aantal toepassingen op het gebied van eHealth neemt alleen maar toe. Het is daarom belangrijk om als fysiotherapeut na te denken hoe u kunt meegaan in deze trend.

 

Bij de opkomst van COVID-19, toen de praktijken tijdelijk dicht moesten, gingen fysiotherapeuten zorg op afstand aanbieden. Hierdoor zal deze trend versneld zijn intrede doen in de moderne praktijk. Door patiënten op afstand te monitoren is het voor fysiotherapeuten mogelijk om hen te blijven begeleiden en trainen wanneer dit niet langer in fysieke nabijheid mogelijk of wenselijk is. Telemonitoring biedt nog meer kansen. Door de ondersteuning van zorg op afstand verhoogt het de capaciteit van fysiopraktijk. Atris is zo'n aanbieder van telemonitoring. Het platform van Atris ondersteunt fysiotherapeuten bij het op afstand begeleiden en trainen.

 

Lees ook ons e-book hoe help ik mijn patiënten op afstand?

 

 

 

Alternatieve verdienmodellen

Fysiotherapeuten gaan steeds meer op zoek naar andere verdienmodellen zoals het aanbieden van fitnessmogelijkheden, revalidatiezorg of trajecten met betrekking tot een gezonde leefstijl. Daarnaast wordt fysiotherapie steeds moeilijker te verzekeren. In 2021 is onbeperkt verzekeren bijna onmogelijk. Er zijn nog maar een aantal verzekeringen waarbij dit kan in de aanvullende verzekering. De NZA doet onderzoek in de paramedische zorg op het gebied van betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid. Er worden daarom ook andere bronnen gezocht voor bekostiging van fysiotherapie. Er zijn al voorbeelden gekomen om bijvoorbeeld te gaan werken met abonnementsvormen in plaats van een vergoeding per behandeling.

 

Regionalisering en ketenvorming

Steeds meer fysiotherapeuten sluiten zich aan bij een keten. In 2020 zijn het aantal praktijken dat uitmaakt van een keten gegroeid, dit wordt ook wel ketenvorming genoemd. Praktijken gaan hierdoor meer met elkaar samenwerken. De bekendste ketens binnen fysiotherapie zijn FysioHolland en Fysiogroep Nederland. Wel zitten er veel verschillen tussen de diverse ketens. Zo zijn er ketens waarbij alle fysiopraktijken dezelfde uitstraling hebben en de administratie gecentraliseerd is. FysioHolland is zo’n keten. Daarnaast zijn er ook ketens die regionaal organiseren, zoals Fysiogroep Nederland. Naast deze twee grote ketens zijn er ook veel kleinere, regionale ketens ontstaan.

 

Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)