Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Dinsdag 4 Juni 2020

   10 Tips om uw binnensportaccommodatie veilig te heropenen tijdens de coronacrisis

   Om uw binnensportaccommodatie te kunnen heropenen moet u verschillende maatregelen nemen. In dit artikel leest u waar u aan moet denken en welke maatregelen geschikt zijn.

    

   Het gevaar van het heropenen van binnensportaccommodaties

    

   Een binnensportaccommodatie is een relatief kleine ruimte waar veel mensen aanwezig zijn. Tijdens het sporten wordt er veel gezweet. Het grote gehalte aan lichaamsvocht dat aanwezig is in een binnensportaccommodatie is dan ook het gevaar van een eventuele heropening.

    

   In binnensportaccommodatie heerst namelijk het gevaar van het ontstaan van Aerosolen. Aerosolen zijn kleine vochtdeeltjes die in de lucht zitten en dit blijkt nou net de perfecte voedingsbodem voor virussen te zijn.

    

   Het veilig openen van uw binnensportaccommodatie

    

   Om uw binnensportaccommodatie veilig te kunnen heropenen zult u verschillende maatregelen moeten nemen.

    

   1. Afstand houden
   Een van de belangrijkste maatregelen van de overheid is de anderhalve meter-regel. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Indien mogelijk (zoals bij niet-contactsporten) blijft de anderhalve meter-regel van toepassing in uw binnensportaccommodatie. Dit betekent dat ook uw binnensportaccommodatie moet voldoen aan deze maatregel. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Als eerste kunt u looppaden creëren. Indien mogelijk zou u eenrichtingsverkeer kunnen toepassen zodat mensen elkaar nauwelijks passeren.

    

   Om aan de anderhalve meter-maatregel te voldoen dient u al het apparatuur anderhalve meter uit elkaar te plaatsen. Indien dit niet mogelijk is kunt u al het apparaat dat niet gebruikt mag worden afzetten met afzetlint.

    

   Het derde wat u kunt doen om te zorgen dat iedereen afstand houdt, is een aparte in- en uitgang creëren. Indien u geen beschikking heeft tot twee deuren kunt u twee aparte stromingen creëren door de huidige deur in tweeën te verdelen door middel van afzetlint.

    

   2. Triageplan
   Een triageplan is in dit geval een stappenplan om te bepalen of iemand corona gerelateerde klachten heeft. Het is belangrijk dat u bij binnenkomst controleert of uw bezoekers corona gerelateerde klachten hebben. Om dit te controleren heeft het RIVM het volgende schema opgezet:

    

   triageplan RIVM

    

   Alle vragen in dit schema dienen met nee beantwoordt te worden voordat uw klant/patiënt kan komen sporten. Indien uw klant/patiënt een van de vragen met ja beantwoordt, dan dient u deze persoon te weigeren en te vragen terug te komen als hij/zij de vragen allemaal met nee kan beantwoorden.

    

   3. Reserveren
   Is anderhalve meter afstand houden in uw accommodatie niet altijd praktisch uitvoerbaar? Om drukte te voorkomen is het belangrijk om te weten hoeveel mensen er wanneer komen sporten. Dit kunt u beheersen door mensen van tevoren via de website of per telefoon te laten reserveren.

    

   4. Het schoonhouden van sportapparatuur
   Het is zeer belangrijk dat u uw sportmaterialen goed schoonhoudt. Buiten het standaard onderhoud en de standaard schoonmaak, is het nu ook belangrijk uw apparatuur te desinfecteren om te voorkomen dat mensen besmet raken met het COVID-19 virus.

    

   Om te voorkomen dat u zelf de hele dag met een poetsdoek en desinfectiemiddel in uw handen staat, zet dan bij elk apparaat desinfectiemiddel neer en verplicht klanten voor en na het gebruik van de fitnessapparaten/fitnessspullen alles netjes te desinfecteren. Zorg ervoor dat dit met papieren doekjes gedaan wordt die na gebruik direct in de prullenbak gegooid kunnen worden.

    

   Let erop dat u goed kijkt welk desinfectiemiddel u voor welk materiaal gebruikt. Sommige materialen kunnen namelijk niet goed tegen alcohol en ook deze oppervlaktes zullen gedesinfecteerd moeten worden. Zo kunnen pvc-gebaseerde materialen slecht tegen alcohol en het materiaal Polyurethaan kan juist wel goed tegen alcohol. Verdiep u hier goed in, zodat u schade voorkomt.

    

   5. Gebruik van de kleedkamer
   Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open. Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen. Indien u inschat dat anderhalve meter afstand houden praktisch niet te realiseren is, verbied tijdelijk het gebruik van de kleedkamers en laat mensen thuis douchen. Dit zorgt ervoor dat er ook in de kleedkamer geen drukte ontstaat. Het is ook niet verstandig een maximumaantal mensen toe te laten, aangezien er op deze manier een rij ontstaat. Daarbij is het vochtgehalte in kleedkamers erg hoog aangezien mensen er ook douchen en dat vergroot de kans op aerosolen.

    

   6. Handhygiëne
   Ook in uw binnensportaccommodatie is het toepassen van handhygiëne zeer belangrijk, iedereen raakt immers dezelfde sportspullen aan. Voor binnensportaccommodatie is het verstandig dat iedereen bij binnenkomst zijn/haar handen desinfecteert met desinfectiemiddel.

    

   Om uw handen goed te desinfecteren met desinfectiemiddel dient u de volgende stappen te volgen:

   • Stap 1. Zorg dat uw handen droog zijn.
   • Stap 2. Houd uw hand in een kommetje en vul het kommetje vervolgens met desinfectiemiddel totdat deze vol is.
   • Stap 3. Wrijf uw handen vervolgens goed over elkaar. Zorg ervoor dat u uw pols en vingers goed meeneemt.
   • Stap 4. Wrijf net zolang met uw handen over elkaar totdat al het desinfectiemiddel opgedroogd is.

    

   7. Kledingvoorschriften
   Verplicht klanten vanaf de schouders tot aan de knieën bedekt te zijn tijdens het sporten. Dit zorgt ervoor dat minder zweet zich verspreid door de lucht. Hierdoor komen er minder vochtdruppels in de lucht te zitten waardoor de kans op aerosolen verkleind wordt.

    

   8. Wijs een coronaverantwoordelijke aan
   Om uw binnensportaccommodatie op 1 juli veilig te kunnen heropen is het belangrijk dat alle maatregelen nageleefd worden. Om te zorgen dat de maatregelen in uw binnensportaccommodatie nageleefd worden, is het verstandig een coronaverantwoordelijke aan te stellen. Deze persoon zorgt ervoor dat de maatregelen bij zowel uw klanten als medewerkers bekend zijn, dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en zorgt voor een planning voor het schoonmaakpersoneel.

    

   Om te zorgen dat alle maatregelen nageleefd worden, kan de coronaverantwoordelijke de taken verdelen over het overige personeel. Op die manier werkt het hele team mee om de veiligheid te waarborgen.

    

   9. Ventileren
   Ondanks dat de invloed van ventilatiesystemen op de verspreiding van het coronavirus nog niet onderzocht is, is het volgens NL-Actief toch belangrijk binnensportaccommodaties goed te ventileren. In het algemeen is het namelijk wel zo dat ventilatiesystemen de verspreiding van bacteriën, stof en virussen vermindert.

    

   De opgestelde ventilatie richtlijnen van NL-Actief luiden als volgt; laat binnensportaccommodaties zoveel mogelijk mechanische ventileren, het liefst zelfs voor 100%, en combineer dit indien nodig met het ventileren door ramen en deuren open te zetten. Laat na sluitingstijd de ventilatiesystemen op een lagere stand een paar uur aan staan. Indien goede ventilatie niet mogelijk is mag er volgens het overheidsbeleid niet gesport worden.

    

   10. Bent u klaar om open te gaan meldt u dan bij NL-Actief! (Geldt voor fitnesscentra)
   Is uw fitnesscentrum klaar om open te gaan, meldt u dan bij NL-Actief. Dit geldt ook voor fitnesscentra die geen lid van een branchevereniging zijn. Vervolgens zal NL-Actief bij de veiligheidsregio’s aangeven welke fitnesscentra geopend zijn. Het is vervolgens aan de handhavers om te controleren of alles volgens de regels verloopt.

    

   Alle fitnesscentra die wel geopend zijn en zich niet gemeld hebben bij NL-Actief die gecontroleerd worden door handhavers, zullen een waarschuwing krijgen met de boodschap zich alsnog te melden bij de brancheorganisatie.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

    

   Bij Disporta kunt u terecht voor alle materialen om de hygiëne in uw sportschool te vergroten. Denk hierbij aan desinfectiemiddel, papieren poetsdoeken en dispensers om de desinfectiemiddelen en poetsdoeken in op te hangen.

    

    

    

   Wilt u graag als eerste op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws en nieuwe blogartikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »