De MusTec, hoe kan ik deze effectief inzetten?

De MusTec, hoe kan ik deze effectief inzetten?

De standaard spierkrachtmeter voor in de praktijk. Ieder fysiotherapeut interpreteert dagelijks bewust of onbewust tijdens een behandeling de spierkracht van de patiënt.

De MusTec methode

 

De Brake test
De behandelaar houdt de MusTec in zijn hand en zet deze tegen een anatomisch punt (lastarm) en oefent kracht uit in de tegengestelde beweegrichting. Op dit moment probeert de patiënt de MusTec actief stil op zijn plaats te houden. Wanneer de therapeut door de kracht van de patiënt heen breekt, dan is de maximale kracht bereikt voor de te testen spier- of spiergroep en stopt de MusTec met meten. De waarde die wordt weergegeven op de MusTec is de isometrische spierkracht waarden in de vooraf ingestelde meeteenheid zoals Newtons, Ponden of Kilo’s.

 

De Make test
De andere meet vorm, is het meten van de spierkracht door middel van een “make” test. Hierbij wordt de MusTec door de behandelaar stevig vastgehouden en de patiënt neemt een houding aan die het mogelijk maakt een specifieke spiergroep te meten. De kracht wordt nu uitgeoefend door de patiënt op de MusTec en deze stopt met kracht leveren wanneer de maximale kracht is geleverd. De therapeut let op compensatoire beweging van de patiënt zodat de juiste te meten spiergroep ook specifiek wordt gemeten. Daarnaast wordt de meet tijd (in seconden) meegenomen. De reden hiervoor is dat tijd een indicatie is dat gerelateerd kan worden aan coördinatie. De factor tijd is een indicatie van hoe snel de patiënt in staat is te komen tot een maximale isometrische spierkracht en hoe lang hij in staat is deze vast te houden. Deze tijdsduur van de meting wordt weergegeven op het display van de MusTec.

 

De standaard spierkrachtmeter voor in de praktijk
Ieder fysiotherapeut interpreteert dagelijks bewust of onbewust tijdens een behandeling de spierkracht van de patiënt. Omdat er veel aandoeningen zijn waar spierkracht een rol speelt is het kunnen kwantificeren van de kracht van een spier of spiergroep van wezenlijk belang. Zonder spierkracht geen beweging. Door te meten kun je beter weten!

 

Het objectief vaststellen van spierkracht is een onderdeel van het uitvoeren van een handeling door een fysiotherapeut op zo’n wijze dat de uitvoering gebaseerd is op de best beschikbare informatie betreffende doelmatigheid en doeltreffendheid.

 

BioFET close-up
BioFET

 

De MusTec spierkrachtmeter is een uiterst nauwkeurig meetinstrument die de therapeut helpt kwantitatieve informatie te verkrijgen bij de diagnose, beoordeling, prognose en behandeling van neuromusculaire en muscolosketale aandoeningen van een patiënt.

 

Het apparaat werkt op batterijen met een lange levensduur van +/- 400 uur, voelt ligt aan en heeft een ovale ergonomische vormgeving die makkelijk in de palm van de hand ligt. Spierkrachtwaarden met een minimaal bereik van bijvoorbeeld 0,1 Newton tot maximaal 130 kilo kunnen worden gemeten en weergegeven in diverse eenheden in stappen van 0.1 per meeteenheid.

 

Het display kan makkelijk tussen duim en wijsvinger worden afgelezen waarbij men wisselend de uitlezing van piekkracht als de duur van de meting kan aflezen. De MusTec is een technologisch geavanceerde, ergonomisch ontworpen en kosteneffectieve handheld spierkrachtmeter. De therapeut kan de MusTec spierkrachtmeter gewoon bij zich dragen en op iedere gewenste werkplek gebruiken.

 

Door wie wordt de MusTec gebruikt?

  • Fysiotherapeuten bij de behandeling van kinderen, volwassenen en geriatrische patiënten
  • Revalidatieartsen
  • Sportartsen
  • Orthopeden
  • Inspanning fysiologen
  • Longartsen, bijvoorbeeld voor het meten van de spierfunctie bij COPD
  • Reumatologen, voor het meten van de gevolgen en ontwikkeling van reuma op gewrichten
  • Bewegingswetenschappers
  • Ergotherapeuten

 

Maakt u binnen uw praktijk al gebruik van de MusTec? Of wilt u meer weten? Klik dan hier voor nog meer uitgebreide informatie. Mocht u ondanks deze informatie nog aanvullende vragen hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op via onze klantenservice. Wij helpen u graag!

 

Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)