Reuma: de gevolgen ervan en hoe kunt u uw patiënten behandelen?

Reuma: de gevolgen ervan en hoe kunt u uw patiënten behandelen?

1 op de 9 Nederlanders hebben reuma. Dit zijn bijna 2 miljoen mensen. U zult als fysiotherapeut dan ook te maken krijgen met patiënten die reuma hebben. In deze blog leest u wat reuma precies is en hoe u uw patiënten met reuma het beste kunt behandelen.

Wat is reuma?

 

Reuma is geen ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan de spieren, gewrichten en pezen. Bij sommige aandoeningen zijn ook organen betrokken, als het hart of de longen. Bij reuma is het afweersysteem ontregeld, waardoor chronische ontstekingen ontstaan. Op elke leeftijd kan reuma ontstaan. Zo kunnen ook kinderen een vorm van reuma krijgen. Mensen met reuma kampen met klachten als stijfheid, vermoeidheid en pijn. Aan de buitenkant van uw patiënt is het niet te zien dat hij reuma heeft, omdat reumaklachten vaak onzichtbaar zijn.

 

De ontstekingen in de gewrichten kunnen leiden tot een afname van de spierkracht, beweeglijkheid van de gewrichten en de conditie wordt verslechterd. Doordat de klachten bij een patiënt met reuma dagelijks erg wisselend zijn, is het lastig om met deze klachten om te gaan.

 

 • Artrose:
  Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Het is een aandoening aan de gewrichten. Het kraakbeen van het gewricht wordt dunner en dus slechter van kwaliteit. In sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen compleet, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken. Een patiënt met artrose komt hier niet meer vanaf, omdat het een chronische ziekte is. Klachten die de patiënt heeft, zijn pijn en/of stijfheid in het gewricht. Als patiënt zijnde is het belangrijk om in beweging te blijven.

 

 • Ontstekingsreuma:
  Ontstekingsreuma is een aandoening waarbij patiënten last hebben van ontstekingen in de gewrichten. Deze ontstaan doordat het lichaam van de patiënt gezonde cellen als slechte cellen aanziet. Hierdoor valt het lichaam zichzelf aan, waardoor de ontstekingen ontstaan. Enkele vormen van ontstekingsreuma zijn axiale spondyloartritis en reumatoïde artritis. Meer dan 200.000 mensen in Nederland hebben chronische ontstekingsreuma.

 

 • Jicht:
  Jicht is een aandoening, die wordt veroorzaakt doordat de urinezuurspiegel in het lichaam te hoog is. De stofwisseling in het lichaam verloopt niet goed, waardoor urinezuurkristallen ontstaan. Deze urinezuurkristallen slaan neer in de gewrichten, wat kan leiden tot pijnaanvallen. Patiënten met jicht hebben de volgende verschijnselen bij een aanval: het gewricht is heel pijnlijk, dik en rood. In de meeste gevallen geneest jicht binnen 1 tot 3 weken, maar het kan na verloop van tijd weer terugkomen.

 

 • Wekedelen-reuma:
  Wekedelen-reuma zijn aandoeningen aan de spieren, pezen of slijmbeurzen. De meest voorkomende vorm van wekedelen-reuma is fibromyalgie. Een patiënt met fibromyalgie heeft chronische pijn in het bindweefsel en de spieren. Daarnaast heeft de patiënt vaak last van vermoeidheid, slaapstoornissen, stijfheid en stemmingswisselingen. De oorzaak van fibromyalgie is vaak onbekend, waardoor de aandoening moeilijk vast te stellen is.

 

Hoe kunt u uw patiënten helpen?

 

Reuma is niet te genezen. Echter zijn de klachten, voor u als fysiotherapeut, goed te behandelen. Voorheen werd beweerd dat patiënten met reuma het rustig aan moesten doen, zodat er geen extra schade kon ontstaan aan de gewrichten. Dit is door de jaren heen veranderd, door de komst van nieuwe medicijnen.

 

Het behandelen van patiënten met reuma richt zich vooral op het verminderen van de beperkingen in hun dagelijkse activiteiten. De nadruk moet hierbij liggen op het verbeteren van de conditie, het vergroten van de spierkracht en de gewrichten soepel houden. U moet uw patiënt leren hoe hij zelfstandig verantwoordelijk kan bewegen. Het is belangrijk dat uw patiënt ook thuis oefeningen uitvoert, om de klachten te verminderen.

 

Bewegingscentrum Joost heeft op YouTube diverse video’s met oefeningen staan, specifiek voor reuma patiënten. Deze oefeningen kunt u natuurlijk zelf gebruiken in uw praktijk. Raad deze oefeningen uw patiënt ook zeker aan voor thuis, zodat ze zelf ook hun spieren kunnen versterken en kunnen werken aan het verminderen van de stijfheid in de gewrichten.

 

Klik hier voor de video’s van Bewegingscentrum Joost

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Om gewrichtsklachten in de handen en vingers te verminderen, kunt u bij Disporta terecht voor verschillende producten. Zo bieden wij Theraputty aan om de vingers/hand soepel te houden en handschoenen, te zorgen voor een betere bloedcirculatie en pijnverlichting in de handen en vingers.

 

 

 

Daarnaast heeft Disporta diverse braces in het assortiment, geschikt voor reuma. Een brace is belangrijk voor uw patiënt, ter ondersteuning van hun klachten.

 

  

 

Vond u dit artikel interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogartikelen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op onze social media!

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor u?

 

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)