Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Dinsdag 19 Mei 2021

   De voordelen van TENS pijnbestrijding

   Een TENS apparaat wordt gebruikt voor pijntherapie. Het apparaat geeft kleine stroomschokjes waardoor de pijn wordt verlicht en soms zelfs helemaal weggaat. In deze blog leest u wat TENS pijnbestrijding is en wanneer een patiënt TENS kan gebruiken. Daarnaast wordt er uitgelegd wat er gebeurt in het lichaam van een patiënt wanneer ze een TENS apparaat gebruiken.

    

   Wat is TENS pijnbestrijding?
   De TENS is een klein, handzaam apparaat die een patiënt makkelijk bij zich draagt tijdens het gebruik. Het apparaat geeft, via elektrodes op de huid, milde elektrische stroomstootjes af die leiden tot een vermindering van de pijn.

    

   De stroom van het TENS apparaat komt het lichaam van de patiënt in door middel van twee elektroden. Dit zijn grote pleisters zonder een gaasje. In deze elektroden zit een sluitstukje dat de TENS met de elektroden verbindt. Hierdoor kunnen patiënten de elektroden 's ochtends op de gewenste plaats bevestigen en ’s middags de TENS pas aansluiten. Deze elektroden zijn er in verschillende varianten en kunnen meerdere keren gebruikt worden. Wel is het belangrijk dat de elektroden aan dezelfde kant van het hart zitten. De stroom wordt anders door het hart geleidt en dit kan gevaarlijk zijn. Eén van de elektroden is altijd de invoer en de andere is de uitvoer. Op de pijnlijke plek wordt de invoer elektrode bevestigd en de uitvoer elektrode wordt daar ongeveer 5 cm naast/onder geplakt. Vervolgens kan het TENS apparaat aangesloten worden. De kabel tussen de elektrodes en het TENS apparaat is vaak erg lang waardoor de patiënt het apparaat gemakkelijk in zijn/haar broekzak kan doen. Als de pijn niet meer vermindert, kan de dosis verhoogd worden of kan er gekozen worden voor een ander (voorgeprogrammeerd) TENS programma.

    

   Wat gebeurt er in het lichaam?
   Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er gebeurt in het lichaam van iemand die TENS gebruikt. Wel is inmiddels duidelijk dat veel mensen baat hebben bij het gebruik van TENS als pijnbestrijder. De elektrische stroomsignalen worden door gebruikers als kriebelend of licht kloppend ervaren, en zorgen voor een verstoring van de pijnprikkel naar de hersenen. De elektrische schokjes zorgen voor de extra aanmaak van endorfine in het lichaam. Endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) wordt standaard al door iedereen aangemaakt, en zorgt er o.a. voor dat de pijn verdoofd wordt. De pijn wordt draaglijker of verdwijnt grotendeels. Hierdoor zullen uw patiënten weer gemakkelijker kunnen functioneren in het dagelijks leven.

    

   Wanneer kunt u TENS pijnbestrijding gebruiken:
   De TENS wordt vooral ingezet bij chronische pijn waar niks aan gedaan kan worden. Deze patiënten kunnen vaak niet geholpen worden bij de pijn die ze hebben en TENS is dan de beste oplossing. Een nadeel van de TENS is dat het niet bij alle patiënten werkt. Veel mensen hebben baat bij het gebruik van het TENS apparaat maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Enkele pijnsoorten waarbij TENS ondersteuning kan bieden zijn:

    

   • Gewrichtspijn;
   • Rugpijn;
   • Bevallingspijn;
   • Littekenpijn;
   • Hoofdpijn.

    

   Patiënten die een pacemaker hebben of last van epilepsie, kunnen beter geen TENS apparaat gebruiken. Daarnaast raden wij het gebruik van TENS af voor patiënten die hartklachten of hartritmestoornissen hebben.

    

   Ondanks de zorgvuldige behandeling met een TENS apparaat, kan een behandeling voor bijwerkingen zorgen:

    

   • Huiduitslag;
   • Prikkend of brandend gevoel;
   • Brandwondjes of blaarvorming.

    

   Roodheid van de huid, direct na de stimulatie, is een normale reactie. Door de TENS behandeling wordt namelijk de doorbloeding verbeterd.

    

   Wat bieden wij?
   Disporta heeft diverse TENS apparaten in het assortiment die zeer geschikt zijn voor pijnbestrijding bij patiënten. Daarnaast bieden wij ook electroden aan die gebruikt worden bij een TENS apparaat.

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »