De zin en onzin van sportbalsem

De zin en onzin van sportbalsem

Coldspray, reflexgel, tijgerbalsem, ... Veel sporters en fysiotherapeuten hebben maar wat graag zo'n spray of gel binnen handbereik. Maar helpen deze middeltjes echt tegen blessures en zijn ze wel zo onschuldig?

In deze blog zetten we één van deze middelen centraal; hieronder leest u over de zin en onzin van sportbalsem.

 

Werkt spierverzorging zoals balsem en sprays?
Het antwoord is simpel: als u de juiste verwachtingen heeft, werkt sportbalsem absoluut. De warmte (of kou) die je ervaart bij het gebruiken van deze producten kan de aandacht afleiden van de spierpijn waardoor het lijkt alsof je er minder last van hebt. Dit zorgt ervoor dat de sporter minder pijn ervaart (en zich dus comfortabeler voelt), meer ontspannen is (en dus minder snel kramp krijgt) en makkelijker te masseren is. Als u sportbalsem met dat doel gebruikt, werkt het dus.

 

Helpt sportbalsem bij blessures?
Bovenstaande effecten hebben een positief effect op de aangetaste spier. Maar gaat het herstel van bijvoorbeeld een spierscheuring sneller door het smeren met een sportbalsem. Nee, de spier heeft tijd nodig om te herstellen. De stofjes van de sportbalsem kunnen de spieren nauwelijks bereiken. Toch worden de producten door veel (top)sporters en professionals gebruikt. Voornamelijk omdat het verwarmende of verkoelende effect voor veel sporters prettig is.

 

Hoe werkt een sportbalsem?
Een sportbalsem is zo samengesteld dat het snel in het aangedane gebied wordt opgenomen en de doorbloeding stimuleert. Eén van de ingrediënten heeft de eigenschap om, zodra deze het getraumatiseerde gebied heeft bereikt, de afvalstoffen (cytokinen) af te breken. De afvalstoffen hebben een grote aantrekkingskracht tot de zenuwwortels in het betrokken gebied en veroorzaken diverse gradaties van pijn. Deze twee eigenschappen van verhoogde doorbloeding en afbraak van afvalstoffen, geven snel na het opbrengen van een sportbalsem op het aangedane gebied al een verlichtend gevoel en pijndemping.

 

En waarom zou u geen koelspray gebruiken?
Een koelspray is ook een effectief middel. Maar dat gebruikt u met een ander doel. Koelspray is ontwikkeld voor de directe koeling van de huid. Na het ontstaan van blessures, wordt vaak koelspray gebruikt om onmiddellijk de zwelling te minimaliseren en de pijn te verlichten. In de spuitbus zit een vloeistof die tijdens het sprayen verdampt en een krachtige koude vrijgeeft. De spray koelt de pijnlijke plek in enkele minuten af en de mentholcomponent verlengt de koelsensatie. De koude neemt de zwelling rond het letsel mee weg en bedaart zo de pijn. Koelspray is dus ook effectief, maar heeft een meer oppervlakkige werking dan een sportbalsem.

 

Wanneer gebruikt u een sportbalsem?
Sommige sportbalsems zijn gemaakt voor een specifiek toepassing (dus één van onderstaande toepassingen). Er zijn ook breed inzetbare sportbalsems die voor alle toepassingen gebruikt kunnen worden:

 

 • Sportblessures
 • Blessurepreventie voorafgaand aan een (sport)inspanning
 • Snel herstel na sport- en of excessieve inspanning
 • Artritis
 • Chronische pijn
 • Als basis voor medische tape constructies (Kinesiologische tape)
 • Pijn aan onderrug, heup en nek
 • Gewrichtspijn, schouderpijn
 • Spierpijn
 • Slijmbeursontsteking
 • Peesontsteking
 • Overbelaste spieren en verstuikingen
 • Ischialgiepijn (been)
 • Carpaaltunnelsyndroom
 • Fibromyalgiepijnen

 

Wanneer gebruikt u geen sportbalsem?
Mocht u op advies van uw medicus reeds een zalf gebruiken die corticosteroïden of andere stimulantia bevat, dan is het raadzaam om geen sportbalsem te gebruiken.

 

Hoe gebruikt u sportbalsem?
Reinig de huid met zeep en warm water. Maak de huid handdoekdroog. Daarna brengt u een kleine hoeveelheid sportbalsem aan op de huid en masseert u de balsem zachtjes in totdat deze volledig door de huid is opgenomen. Herhaal dit drie tot vier maal per dag; in de ochtend, middag, avond en 1 uur voor het slapen gaan. Op open wonden mag u geen sportbalsem aanbrengen, wel eromheen. Bij chronische klachten kan worden gestart met 3 maal per dag een behandeling en dit kan eventueel worden teruggebracht naar 2 maal per dag. De balsem kan onbeperkt worden aangebracht, afhankelijk van de intensiteit (niveau) van de pijn.

 

Wat is er verkrijgbaar?
Disporta heeft verschillende soorten sportbalsem in het assortiment. Flexpower sportcrème geeft rustgevend warmtegevoel. F.I.T. Sportbalsem is breder inzetbaar, zowel bij acute als subacute blessures.

 

Tip voor de fysiotherapeut of sportmasseur: leg bovenstaand artikel voor aan uw patiënten die onbekend zijn met het gebruik van sportbalsem.

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)