Duimartrose, een veelvoorkomende klacht. Wat is het en hoe kunt u het behandelen?

Duimartrose, een veelvoorkomende klacht. Wat is het en hoe kunt u het behandelen?

Duimartrose, een huisvrouwenduim of een breiersduim, drie termen met dezelfde betekenis. In dit blogartikel leest u wat deze termen inhouden en hoe u deze aandoening als fysiotherapeut kunt behandelen.

Wat is duimartrose?

 

Bij duimartrose is het kraakbeen tussen het trapezium (handwortelbeentje) en de Metacarpale I (middenhandsbeentje) versleten. Het versleten kraakbeen zorgt ervoor dat de boteindes tegen elkaar komen. Dit kan vervelende klachten bij uw patiënten veroorzaken.

 

In het algemeen hebben vooral vrouwen die ouder dan 50 zijn last van duimartrose en bijbehorende klachten. De kans dat vrouwen last krijgen van duimartrose is 6x groter dan bij mannen. Doordat de kans dat vrouwen last krijgen van duimartrose zo veel groter is dan bij mannen, wordt de aandoening ook wel een “huisvrouwenduim” of “breiersduim” genoemd.

 

Duimartrose

 

Veel voorkomende klachten

 

Patiënten met duimartrose kunnen vervelende klachten hebben. Veel voorkomende klachten zijn een zwelling die zichtbaar is bij de duimbasis, het voelen van pijn bij de duimmuis tijdens knijpbewegingen of wringen en kunnen uw patiënten last hebben van een verminderde grijp- en knijpkracht en beweeglijkheid.

 

Behandeling bij beginnende duimartrose

 

Bij beginnende duimartrose zijn er verschillende behandelmethodes die toegepast kunnen worden. Om de duim te ontlasten kunt u een duimbrace, spalk of medical taping toepassen. Zo helpt een spalk vooral bij knijpbewegingen en kan medical taping ook toegepast worden in een latere fase om de pijn te verminderen.

 

In de volgende video ziet u hoe u medical taping kunt toepassen bij duimartrose.

 

 

Oefeningen

 

Om de gewrichtsstabiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren, zijn oefeningen zeer effectief. De meeste oefeningen zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. Op deze manier kunnen uw patiënten hun behandelingen gemakkelijk thuis doorzetten.

 

Hieronder vindt u twee oefeningen die u kunt toepassen.

 

  • Oefening 1. Duimstrek
    Houd uw hand en pols in een lijn met uw onderarm en zorg dat uw vingers gestrekt zijn. Breng uw duim vervolgens naar uw pink. Dit doet u door uw duim onder uw handpalm door te bewegen. Zorg ervoor dat uw andere vingers gestrekt blijven. Na het aantikken van uw pink, kunt u uw duim rustig terugbrengen in de beginpositie. Herhaal de oefening verschillende keren.

 

  • Oefening 2. Duimstabilisatie
    Houd uw vingers gestrekt en dichtbij elkaar. Maak vervolgens een c-vormige beweging met uw vingers, waardoor het lijkt alsof u een fles vastpakt. Breng uw vingers vervolgens terug in de beginpositie en herhaal de oefening verschillende keren.

 

Een geschikte brace bij duimartrose

 

Een brace is bedoeld om ondersteuning te bieden aan gewrichten en spieren. Op deze manier wordt het functieverlies van gewrichten en spieren gecompenseerd.

 

Het is belangrijk dat een duimbrace, die gebruikt wordt bij duimartroseklachten, het duimbasisgewricht, de duimzadel of beiden ondersteunt. Of u voor een brace kiest die het duimbasisgewricht, de duimzadel of beiden ondersteunt, ligt aan waar de artrose plaatsvindt. Een brace die gebruikt wordt bij artrose hoeft de pols en andere vingers niet te ondersteunen.

 

Pijnbestrijding door middel van ontstekingsremmers

 

Mocht uw patiënt nog altijd veel pijn ervaren, dan kan er medicatie voorgeschreven worden die ontstekingsremmend werkt. Op deze manier verminderen de pijnklachten van uw patiënt. Let er wel op dat ontstekingsremmers bijwerkingen kunnen hebben.

 

Duimartrose en opereren

 

Mochten de klachten van uw patiënt zo dermate erg worden en andere behandelingen niet of nauwelijks helpen, dan is een operatie een optie.

 

Drie veel gebruikte methodes zijn:

 

Het verwijderen van het aangetaste bot en kraakbeen om vervolgens arthrodese toe te passen Het plaatsen van een hele of halve prothese Door het gewricht uit te ruimen en de ontstane ruimte op te vullen met een stuk pees afkomstig uit de onderarm.

 

Na de operatie zal er tijdelijk gips geplaatst worden. Als het gips er na 4 weken af mag, zal er verdere revalidatie plaatsvinden. Hiervoor worden oefeningen en extra ondersteuning (brace, tape of spalk) toegepast.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

Bij Disporta kunt u terecht voor verschillende duimbraces die geschikt zijn bij artroseklachten.

 

 

Daarbij bieden we u een ruim assortiment aan kinesiotape, de tape die gebruikt wordt om medical taping toe te passen.

 

 

Vond u dit artikel interessant en wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en nieuw artikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)