Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Woensdag 19 September 2021

   Een skiduim: Meer dan alleen een winterblessure

   Een skiduim is de meest voorkomende armblessure bij skiërs. Ondanks dat er alleen in de winter geskied kan worden, is een skiduim een klacht die het hele jaar voorkomt en daarom wordt het ook wel een ligamentum collaterale ulnare letsel genoemd.

    

   Bent u benieuwd wat een skiduim is, hoe het ontstaat en hoe u deze klacht als fysiotherapeut kunt behandelen? Lees dan dit blog.

    

   Wat is een skiduim?

   Bij een skiduim is het ligamentum collaterale ulnare, de gewrichtsband van de duim, beschadigd of mogelijk zelfs volledig gescheurd. Dit kan gebeuren op het moment dat de duim getroffen wordt door een grote naar buiten gerichte kracht. Het ligamentum collaterale ulnare bevindt zich aan de binnenzijde van het MCP-1 gewricht.

    

   Wat is een skiduim

    

   De oorzaak van een skiduim

   Een skiduim staat bekend als een veel voorkomende skiblessure waarbij de duim bij een val tijdens het skiën achter de skistok blijft hangen. In principe kan dit bij elke sport gebeuren waarbij je iets in de hand hebt, zoals hockey (hockeystick), golf (golfclub) of badminton (badmintonracket).

    

   Een andere oorzaak kan zijn wanneer een uitgestrekte duim geraakt wordt door een voorwerp en deze dan te ver naar achter buigt. Dit komt vaak voor bij balsporten.

    

   Naast een trauma kan een skiduim ook ontstaan door het uitvoeren van werkzaamheden waarbij het ligamentum collaterale ulnare veel onder spanning komt te staan.

    

   Klachten bij een skiduim

    

   • Pijn aan de binnenzijde van de duim bij het MCP-1 gewricht
   • Mogelijke verkleuring en/of zwelling aan de binnenzijde van de duim
   • Instabiliteit en krachtverlies van het duimgewricht
   • Het uitoefenen van druk op het duimgewricht is pijnlijk
   • In het geval van een volledige scheuring van de ligamentum collaterale ulnare kan de duim abnormaal ver naar achter bewegen

    

   Het behandelen van een skiduim

   Bij een skiduim wordt er onderscheid gemaakt tussen een afgescheurde of beschadigde ligamentum collaterale ulnare. Hierop zal de behandeling namelijk aangepast moeten worden.

    

   Hieronder wordt beschreven hoe u beide varianten kunt behandelen.

    

   • Behandeling van een beschadigd ligamentum collaterale ulnare:


   In het geval van een beschadigd ligamentum collaterale ulnare is het belangrijk een (gips) spalk te plaatsen waarbij de spalk de eerste vier weken de duimbasis en pols ondersteunt. Na deze vier weken is het raadzaam om uw patiënten een afneembare spalk te laten dragen en om langzaam te beginnen met oefentherapie. De oefentherapie zal zich in eerst instantie richten op dat normale belasting mogelijk is na 3 maanden en vervolgens op zware belasting na 6 maanden.

    

   • Behandeling van een afgescheurd ligamentum collaterale ulnare:


   Is het ligamentum collaterale ulnare volledig afgescheurd dan zal er een operatieve behandeling plaatsvinden. Dit geldt ook als er een stukje bot is afgebroken. Tijdens de operatie zal het afgescheurde weefsel gehecht worden of aan het bot worden vastgemaakt. Het mogelijk afgebroken stukje bot zal verwijderd worden of indien mogelijk worden vastgezet.

    

   Na de operatie zal er een nabehandelingstraject gestart worden. De nabehandeling duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Tijdens dit traject zal een spalk gecombineerd worden met oefentherapie.

    

   Geschikte oefeningen om een skiduim te behandelen

    

   Oefening 1.

    

   • Plaats uw handen zo dat u met de handpalmen naar uw gezicht wijst. 
   • Breng vervolgens uw duim naar uw pink. Zorg ervoor dat de toppen van beide vingers elkaar raken. 
   • Ga terug naar de begin positie
   • Herhaal de oefening 10x 

    

   skiduim oefening

    

   Oefening 2.

    

   • Houd uw handen voor u met de bovenkant van de handen naar boven
   • Strek uw vingers terwijl u deze tegen elkaar aan knijpt
   • Spreid uw vingers zover als mogelijk
   • Breng uw vingers terug in de beginpositie
   • Herhaal de oefening 10x

    

   skiduim oefening

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

   Een spalk of ondersteunde brace is een belangrijk onderdeel van het behandelplan bij een skiduim, daarom bieden we u verschillende artikelen die hiervoor zeer geschikt zijn.

    

    

   Daarnaast bieden we u een ruim assortiment oefenmaterialen speciaal voor de handen die u mogelijk tijdens de oefentherapie kunt gebruiken aan.

    

    

   Wordt u graag op de hoogte gebracht als er een nieuwe blog online staat? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn.

    

   Mogelijk vindt u de volgende artikelen ook interessant

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »