Fysiotherapie als behandeling van de longziekte COPD

 • Geplaatst op
Fysiotherapie als behandeling van de longziekte COPD

Een gezonde volwassene ademt per dag ongeveer tienduizend liter lucht in. Mensen die last hebben van de chronische longziekte COPD ademen soms maar de helft van de benodigde tienduizend liter zuurstof in.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Door deze ernstige longziekte ontstaat een ernstig zuurstoftekort. Dit maakt simpele dagelijkse bezigheden vaak al lastig om uit te voeren. Denk hierbij aan traplopen, boodschappen doen en zelfs aankleden.

 

In dit blog leest u over wat COPD inhoudt en hoe fysiotherapie kan helpen de leefomstandigheden van COPD-patiënten te verbeteren.

 

Wat is COPD?

 

COPD is een verzamelnaam voor een chronisch bronchitis en een longemfyseem, beide zijn ernstige longaandoeningen. Mensen die last hebben van COPD hebben veel moeite met ademhalen. Dit zorgt ervoor dat kleine inspanningen veel moeite kunnen kosten.

 

De volgende video van het longfonds geeft u uitleg over wat COPD inhoudt. Tijdens de uitleg komen zowel chronisch bronchitis als longemfyseem aan bod.

 

 

Hoe wordt COPD veroorzaakt?

 

Over het algemeen komt COPD voor bij mensen vanaf 40 jaar. De grootste reden voor het krijgen van deze longziekte is roken of meeroken. Roken en meeroken zorgt voor ernstig beschadigde longen. Hierdoor kan COPD zich makkelijker ontwikkelen.

 

Bij één op de vijf mensen met COPD blijkt dat roken niet de oorzaak is van het krijgen van deze ziekte. In dat geval kunnen andere longziektes zoals astma en longontstekingen de oorzaak zijn van het krijgen van COPD. Daarbuiten spelen erfelijkheid en het werken met gevaarlijke stoffen zoals; houtstof, lijm en verfdamp en luchtvervuiling een grote rol.

 

De symptomen van COPD

 

Eén van de meest voorkomende symptomen van COPD is benauwdheid. Deze benauwdheid zorgt er in het ergste geval voor dat patiënten continu extra zuurstof nodig hebben en zelfs genoodzaakt zijn een rolstoel of scootmobiel aan te schaffen.

 

Verder is een veelvoorkomend symptoom hoesten. Dit wordt veroorzaakt door opgehoopt slijm in de longen. Veel hoesten is erg vervelend. U kunt uw patiënten helpen door ze een speciale hoesttechniek aan te leren, genaamd huffen. Deze techniek zorgt ervoor dat uw patiënten leren om slijm los te maken en om het slijm vervolgens op te hoesten.

 

Andere symptomen van COPD zijn vermoeidheid, weinig spierkracht en gewichtsveranderingen. De vermoeidheid wordt veroorzaakt door het continu strijden tegen de ziekte in combinatie met benauwdheid en hoesten. Doordat bij eenvoudige beweging al ernstige benauwdheid kan ontstaan hebben veel COPD-patiënten moeite met bewegen. Hierdoor kan overgewicht ontstaan. Echter kan er door het vele energie gebruik in de strijd tegen de ziekte ook een gewichtsafname zichtbaar zijn.

 

Wat kunt u als fysiotherapeut betekenen voor COPD-patiënten?

 

Om COPD-patiënten goed te behandelen is een fysiotherapeutische behandeling noodzakelijk. Door COPD-patiënten de juiste behandeling te bieden, kunnen longaanvallen uitgesteld of zelfs voorkomen worden. Hoesten is een veel voorkomende klacht bij COPD-patiënten. De hoesttechniek huffen kan helpen om het hoesten dragelijker te maken. Een andere bijdrage die u kunt leveren, is om uw patiënten ontspanningsoefeningen aan te leren.

 

Buiten ontspanningsoefeningen en huffen is het zeer belangrijk dat u uw patiënten oefeningen laat uitvoeren die de conditie en spierkracht vergroten. Denk hierbij aan cardio oefeningen die op een loopband, een crosstrainer of op een hometrainer uitgevoerd kunnen worden. Om de spierkracht van uw patiënten te vergroten kunt u gebruik maken van zowel krachtapparatuur als simpele krachtoefeningen die zonder geavanceerd apparatuur uitgevoerd kunnen worden.

 

Tijdens het uitvoeren van de oefeningen kunt u verschillend meetapparatuur gebruiken. Door gebruik te maken van meetapparatuur kunt u de vooruitgang van uw patiënten meten. Ook kunt u door het gebruik van meetapparatuur het zuurstofgehalte en de hartslag van uw patiënten in de gaten houden terwijl uw patiënten oefeningen uit aan het voeren zijn.

 

3 Simpele krachtoefeningen die gebruikt kunnen worden tijdens de behandeling van COPD

 

De volgende 3 krachtoefeningen zijn geschikt tijdens de behandeling van COPD-patiënten. Voor de oefeningen heeft u weinig materiaal nodig. Daarbij kunnen de oefeningen zowel thuis als tijdens een fysiotherapiesessie uitgevoerd worden.

 

1. Staande Dumbbell oefening:

Benodigdheden Lichte gewichten

 • Plaats uw voeten op schouderbreedte
 • Pak in beide handen een gewicht
 • Zwaai uw armen 90 graden naar voren
 • Houd deze pose 3 tot 5 seconde vast en herhaal de oefening 5 tot 10 keer

Fysiotherapie behandeling van de longziekte COPD

Fysiotherapie behandeling van de longziekte COPD

2. Bruggetje:

Benodigdheden Oefenmat

 • Plaats uw voeten op schouderbreedte
 • Pak in beide handen een gewicht
 • Zwaai uw armen 90 graden naar voren
 • Houd deze pose 3 tot 5 seconde vast en herhaal de oefening 5 tot 10 keer

Fysiotherapie behandeling van de longziekte COPD

Fysiotherapie behandeling van de longziekte COPD

3. Superman:

Benodigdheden Oefenmat

 • Ga met uw buik op de grond liggen en houd uw armen naast uw lichaam
 • Til tegelijkertijd uw schouders, hoofd en armen op tot ongeveer 10cm boven de grond
 • Houd deze pose 5 seconden vast en herhaal de oefening 10 keer

Fysiotherapie behandeling van de longziekte COPD

Fysiotherapie behandeling van de longziekte COPD

 

Wat hebben wij u te bieden?

 

Disporta biedt u verschillende producten aan om mensen met COPD te behandelen. U kunt bij ons terecht voor zowel cardio- als krachtapparatuur. Voor de meer eenvoudige oefeningen bieden wij u ook fitnessmaterialen als een oefenmat, gewichten en weerstandelastieken aan.

 

 

Buiten een groot assortiment fitnessmateriaal bieden we u ook een groot assortiment meet- en testapparatuur aan. Denk hierbij aan spierkrachtmeters, bloeddrukmeters en saturatiemeters.

 

 

Vindt u dit artikel interessant? Meld u zich dan aan voor de wekelijkse updates van Disporta
op https://www.disporta.nl/welkom/

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)