Wake up call: tijd voor de halfjaarlijkse check op uw EHBO en BHV!

  • Geplaatst op
Wake up call: tijd voor de halfjaarlijkse check op uw EHBO en BHV!

Het in het bezit hebben van een complete EHBO-kit is noodzakelijk om de gezondheid van patiënten en u als fysiotherapeut te waarborgen in het geval van een ongeluk. U kunt hierbij denken aan pleisters voor als iemand een klein wondje heeft, maar ook aan verband om grotere wonden te verbinden.

In dit artikel legt Disporta u uit wat er in uw EHBO-kit moet zitten en hoe u de algemene veiligheid van patiënten en werknemers kunt waarborgen tijdens een noodsituatie.

 

Het contoleren van uw EHBO-kit

 

De meeste gezinnen hebben wel een EHBO-kit in huis. Voor bedrijven is het zelfs verplicht om een EHBO-koffer te hebben. U dient uw EHBO-koffer elk half jaar te controleren. Tijdens deze controle kijkt u of producten over de datum zijn en of alle artikelen nog voldoende op voorraad zijn. Alle artikelen die over datum zijn, dient u te vervangen en alle artikelen die niet meer aanwezig zijn, moeten aangevuld worden.

 

Aan welke eisen moet een EHBO-kit voldoen?

 

Een EHBO-kit is bedoeld om de gezondheid van mensen te waarborgen en moet voldoen aan vele eisen. De algemene eisen voor een EHBO-koffer luiden als volgt. Al het materiaal dat in de verbanddoos zit moet gebruiksvriendelijk en overzichtelijk opgeborgen zijn. Verder moet de inhoud van de koffer compleet zijn volgens de eisen van (inter)nationale normalisatie instituten en moeten alle producten het CE-keurmerk hebben.

 

De eisen voor bedrijven zijn strenger. Dit betekent dat buiten bovengenoemde eisen de EHBO-kit in uw praktijk ook moet voldoen aan de eisen voor bedrijven.

 

De eisen voor bedrijven volgens het Oranjekruis zijn:

 

  • De verbanddoos moet binnen handbereik zijn (binnen een halve minuut beschikbaar zijn).
  • De verbanddoos moet voorzien zijn van een houder waarmee hij duidelijk zichtbaar aan de muur kan worden bevestigd en dient eenvoudig te openen te zijn.
  • De verbanddoos dient regelmatig, doch tenminste ieder half jaar gecontroleerd te worden op gebreken, ontbrekende inhoud en houdbaarheid van de producten. Het verdient de aanbeveling om een vast persoon met deze taak te belasten.
  • De beschreven inhoud is een minimumpakket; de doos dient voldoende ruimte te hebben om op basis van specifieke risico's of ervaringen al naar gelang de bedrijfssituatie te worden uitgebreid.
  • De doos dient te zijn voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing en een beknopte actuele instructie hoe te handelen bij verschillende ongelukken.
  • Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de verbanddoos, eventueel kan onderhoudt (controle houdbaarheid en aanvulling) uitbesteed worden.

 

Wat moet er in een EHBO-kit zitten?

 

In 2016 heeft het Oranjekruis richtlijnen opgesteld voor de inhoud van een verbanddoos. Dit zijn ook de richtlijnen die vandaag de dag gelden.

 

Inhoud verbanddoos 2016

1 Eerstehulpschaar
2 Elastische zwachtel 6 x 400 cm
2 Handschoenen paar bij voorkeur maat L
10 Hechtstrips
2 Ideaalzwachtel 6 x 500 cm
2 Ideaalzwachtel 8 x 500 cm
1 Inhoudsopgave
1 Kleefpleister 2, 5 x 500 cm rol
1 Mondmasker voor beademing
1 Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml
1 Puntig pincet
1 Reddingsdeken/ isolatiedeken 160 x 210 cm
2 Snelverband gerold (6 x 8 cm)
2 Snelverband gerold (10 x 12 cm)
1Stappenplan Eerste Hulp
4 Steriele kompressen 10 x 10 cm
4 Steriele kompressen 5 x 9 cm (1/16)
5 Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm
1 Steriele verbanddoek 50x50 cm
5 Vingerverband (vingerbob)
1 Wondpleister 1 meter
1 Wondpleister assortiment: in 3 maten: 1,9 x 7,2cm, 2,5 x 7,2 cm, 3,8 x 7,2 cm
2 Zelfklevend fixatiezwachtel 8 cm x 4m

Mogelijke aanvullingen
Blarenprikker
Coldpack (instant of gel)
Eilandpleisters
Hydrocolloïd pleister (niet gebruiken als het slachtoffer nog naar en arts moet)
Hydrogel brandwondenkompres 10 x10 cm
Oogkompres 5,6 x 7,2 cm
Tekenverwijderaar (een puntig pincet heeft de voorkeur) Tekenlasso, tekentang/pincet, tekenschep. Voorzien van een duidelijke, Nederlandstalige gebruiksaanwijzing op of in de verpakking
Traumazwachtel (compleet wonddrukverband)
Wondsnelverband (vooral in de kinderopvang)
Zalfkompressen (beperkte houdbaarheid)

 

Aanvullende suggesties risicogericht (speciale omgevingen, BHV of evenementen)
Beademingsmasker
Flexibele spalk
Handschoenen chemisch bestendig
Oogspoelfles 235-500 ml
Oordopjes
Tourniquet
Veiligheidsbril
Zaklamp LED
Vluchtmasker

 

Wel of geen AED

 

Het hebben van een AED in uw praktijk is niet verplicht. Echter heeft u wel de verantwoordelijkheid de gezondheid van patiënten en werknemers in uw praktijk te waarborgen. Hierbij zou een AED dus zeker een rol kunnen spelen. Volgens de gegevens van de hartstichting overlijden er in Nederland dagelijks namelijk 35 mensen aan een hartstilstand wat dus neerkomt op ongeveer 12.775 mensen per jaar.

 

Wilt u meer weten over een AED en hoe een AED in uw praktijk het verschil kan maken, klik dan hier.

 

Is BHV verplicht of niet?

 

In elk bedrijf is het verplicht dat er minimaal 1 Bhv’er aanwezig is. Dit geldt ook voor eenmanszaken. Het is wel zo dat hoe meer mensen er in een bedrijf werken of aanwezig zijn hoe meer BHV’ers er beschikbaar moeten zijn. Hoeveel BHV’ers u precies moet hebben, is de verantwoordelijkheid van het bedrijf. In kleine bedrijven is het echter wel verstandig meerdere mensen op te leiden tot BHV’er aangezien niet altijd iedereen aanwezig is.

 

De taak van BHV’ers is het georganiseerd hulp bieden tijdens een noodsituatie. Taken die hieronder vallen zijn onder andere eerste hulp verlenen bij ongevallen, brand bestrijden, het oproepen van professionele hulp en het alarmeren en evacueren van mensen tijden een noodsituatie.

 

Om BHV’er te worden is het belangrijk dat u of uw werknemers een cursus volgen. Na het volgen van een cursus is het belangrijk om regelmatig bijgeschoold te worden. Dit gebeurt over het algemeen 1 keer per jaar, maar specifieke eisen voor herhaalcursussen staan niet in de wet beschreven.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Disporta heeft een groot assortiment aan EHBO-spullen. U kunt bij ons terecht voor volledige EHBO-kits, losse EHBO-spullen om uw kit bij te vullen en een AED.

 

 

 

Wilt u graag als eerste op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws en nieuwe blogartikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)