Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Woensdag 19 Mei 2021

   Het belang van een goede zithouding

   Veel patiënten brengen een groot deel van de dag zittend door. Zij leren zichzelf daardoor bepaalde zitgewoontes aan zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Als patiënten geen goede zithouding aannemen kunnen ze delen van hun lichaam extra belasten en is de kans groot dat zij klachten krijgen. In deze blog leest u waarom een goede zithouding belangrijk is en waarom een goede stoel of kruk kan helpen met het verbeteren van de zithouding van een patiënt.

    

   Wat is een goede zithouding?
   De zithouding van een patiënt is vaak erg afhankelijk van de activiteiten die zij dagelijks uitvoeren. Patiënten die bijvoorbeeld veel achter een bureau zitten moeten extra letten op hun zithouding. Zij ontwikkelen namelijk sneller een verkeerde zithouding en belasten een deel van hun lichaam extra. Daarnaast bestaat er niet één juiste zithouding. Het lichaam is namelijk niet gemaakt om lang in dezelfde houding te blijven. Daarom is een variatie van verschillende (zit)houdingen de beste keuze.

    

   Als we willen streven naar een optimale zithouding dan is met name een goede ondersteuning essentieel. Beide voeten staan plat op de grond en er is een normale lordose (holling) van de onderrug. Verder zijn de schouders ontspannen met een hoek van 90 graden tussen boven- en onderarm. Hiervoor is het belangrijk om een goede (verstelbare) stoel of kruk aan te schaffen.

    

   Hoe kan een patiënt zijn/haar zithouding verbeteren?
   Een variatie van verschillende zithoudingen is het beste voor het lichaam van een patiënt, maar voor veel (kantoor)werkzaamheden is dit niet haalbaar. U kunt hierbij uw patiënten aanraden om een tabouret/kruk te gebruiken in plaats van een bureaustoel. Een tabouret heeft een ergonomisch gevormde zadelzitting die zorgt voor een juiste en dynamische zithouding. De zadelvorm van een tabouret/kruk zorgt ervoor dat patiënten gemakkelijker rechtop zitten en hierdoor staat de wervelkolom in de juiste stand. Ook staan de voeten van een patiënt bij het gebruik van een tabouret/kruk stevig op de grond. Zo wordt een patiënt beweeglijker omdat het makkelijker is om van de ene naar de andere plek te rollen. Een patiënt moet hoger dan normaal op een tabouret/kruk zitten. De bovenbenen sluiten dan aan op de natuurlijke vorm van het zadel. Het gewicht wordt hierbij evenwichtig verdeeld terwijl er een maximale heuphoek van 130-140 graden bereikt wordt

    

   Hieronder worden een aantal tips gegeven die u uw patiënt kan meegeven om zijn/haar zithouding te verbeteren:

    

   • Probeer naast kantoorwerkzaamheden actief te blijven;
   • Wissel het zitten regelmatig af met beweging, haal wat te drinken of maak een wandeling met collega’s in de middagpauze;
   • Zorg dat de letters op een beeldscherm goed leesbaar zijn, anders beweegt de patiënt automatisch naar voren;
   • Zet een beeldscherm recht voor je zodat het bovenste gedeelte op ooghoogte staat;
   • Wissel verschillende zithoudingen af;
   • Zorg voor de juiste hoogte van de stoel, voeten moeten plat op de grond kunnen staan;
   • Het gebruik van een hoog-laag bureau geeft ook veel variatie in uw werkhouding.

    

   Wat heeft Disporta te bieden?
   Disporta heeft verschillende tabourets/krukken in het assortiment die door zowel zorgverleners als hun patiënten gebruikt kunnen worden. De zadelkruk (score jumper/amazone of Montane) wordt door veel klanten als zeer goed beoordeeld. Enkele voordelen van een zadelkruk zijn:,

    

   • Verbeterd de rompstabiliteit;
   • Verbeterd de houding en de stand van het hoofd op de romp;
   • Vermindert de druk op de zitbotten.

    

   Ook zijn onze tabourets/(zadel)krukken verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen zodat u altijd de juiste kruk voor uw werkomgeving kan vinden.

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »