Het blessureleed van Arjen Robben

Het blessureleed van Arjen Robben

Vanaf het moment dat Arjen Robben in 2000 zijn debuut maakte in de eredivisie, werd duidelijk dat als Arjen zo door ging hij een glansrijke carrière voor zich zou hebben.

Niks bleek minder waar, Robben werd één van de beste spelers tussen 2000 en 2019 en behaalde zowel met het Nederlands elftal als met de clubs voor wie hij speelde mooie resultaten. Echter heeft Arjen Robben ook een historie vol met blessures en heeft Robben in 2019 een punt achter zijn carrière gezet. Na een jaar begon het echter toch weer te kriebelen. Vanaf dit seizoen keert Robben terug bij zijn oude club FC Groningen en zal hij zijn rentree in de eredivisie maken.

 

In dit artikel leest u alles over de carrière van Arjen Robben met als leidraad de verschillende blessures die hij in de loop der jaren heeft overwonnen. Daarbij worden er suggesties gegeven over hoe u als fysiotherapeut de genoemde blessures kunt behandelen.

 

Het EK van 2004 komt in gevaar door een hamstringblessure

 

Arjen Robben maakte zijn debuut in de eredivisie bij FC Groningen in 2000. In de loop der jaren kregen de Nederlandse topclubs (Ajax, Feyenoord en PSV) steeds meer interesse in Robben. In 2002 maakte hij de overstap naar PSV waar hij zijn carrière verder opbouwde.

 

 debuut Arjen Robben

 

Echter kreeg Robben al snel te kampen met een gescheurde hamstring. Daarop volgde een herstelperiode van 4 tot 6 weken. Later in het seizoen was het weer raak, Robben scheurde nogmaals zijn hamstring. Als gevolg hiervan kwam het EK van 2004 in gevaar. Gelukkig verliep het herstel spoedig en kon Robben spelen tijdens het EK van 2004.

 

Wat is een hamstringblessure?

 

Een hamstringblessure komt veel voor bij sporten met veel explosieve bewegingen. Het veroorzaakt een felle pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Er zijn verschillende stadia van een hamstringblessure.

 

De verschillende stadia volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zijn:

 

Eerstegraads letsel
Het buigen van uw been geeft een onprettig gevoel, maar op wandeltempo is er nauwelijks pijn. De zwelling van het been is minimaal, wellicht wordt een lichte tinteling ervaren. In dit geval is een tot vijf procent van de spiervezels verrekt of beschadigd. Dit gaat meestal met rust vanzelf weer over.
Tweedegraads letsel
Drukken op de hamstring is pijnlijk en er is een zichtbare zwelling/verdikking aanwezig. Ook lichte belasting, zoals wandelen of fietsen, doet pijn en buigen van de knie is uiterst onprettig. Een afspraak met de fysiotherapeut is in dit geval aan te raden.
Derdegraads letsel
Lopen is erg pijnlijk en mogelijk zijn krukken nodig bij het verplaatsen. De pijn is niet alleen voelbaar in uw bovenbeen, maar ook in de naastgelegen spieren. Daarnaast is een grote zwelling aanwezig op het bovenbeen, mogelijk ook blauwverkleuring. Waarschijnlijk zijn meerdere spiervezels beschadigd. Een afspraak met de uw huisarts of een fysiotherapeut om de mate van schade én verdere behandeling te bepalen is sterk aan te raden. Een operatie kan nodig zijn bij volledige afscheuring van spieren.

 

Behandeling gescheurde hamstring:

 

Om een hamstringblessure goed te behandelen is het belangrijk dat u de oorzaak van de blessure vaststelt, om vervolgens de verdere behandeling te bepalen. In de beginfase richt u zich vooral op het weefselherstel, de pijnbestrijding en de ontspanning.

 

Later in het behandelingsproces biedt u begeleiding dat vooral gericht is op het verstevigen van de hamstring en omliggende spieren. Dit doet u door middel van verschillende oefeningen.

 

Oefeningen die u kunt gebruiken zijn:

 

  • De romanian deadlift à Om deze oefening goed uit te voeren is het belangrijk dat u gewichten in uw bezit heeft.
  • Bruggetje
  • Rek- en strekoefeningen

 

Transfer naar de internationale topclubs Chelsea en Real Madrid

 

Ondanks de hamstringblessures in het voetbalseizoen 2003/2004 kregen internationale topclubs interesse in de Nederlandse vleugelaanvaller. Robben besloot PSV te verruilen voor Chelsea waar hij debuteerde in 2004. Hij speelde hier tot halverwege 2007, toen Robben tijdens de zomerstop besloot te vertrekken naar Real Madrid.

 

Tot deze transfer had Robben al een rijke historie met blessures. Real Madrid beweerde dat een verkeerde loophouding de boosdoener was. Dit is echter nooit bewezen. Halverwege seizoen 2008/2009 maakte Juande Ramos zijn debuut als coach bij Real Madrid. Hij besloot Robben van rechtsbuiten te verplaatsen naar linksbuiten. Op zijn nieuwe positie kwam Arjen Robben pas echt in topvorm en namen het aantal blessures flink af.

 

Een glansrijke carrière bij Bayern München

 

Op 29 augustus 2009 debuteerde Robben voor Bayern München. Dit was het begin van een glansrijke periode die 10 jaar mocht duren. In totaal werd hij met Bayern München 8x landskampioen en won hij 1x de Champions League.

 

Ondanks de vele prijzen die Arjen met Bayern München gewonnen heeft, bleven ook blessures een grote rol hebben. Zo had Robben regelmatig te kampen met knieklachten, een bovenbeenblessure, lies-, kuit- en rugklachten. Tijdens het seizoen 2018/2019, wat achteraf zijn laatste seizoen in München bleek te zijn, kampte Robben lang met een onverklaarbare dijbeenblessure om vervolgens tijdens een training een kuitblessure op te lopen.

 

Behandeling dijbeenblessure:

 

Een dijbeenblessure veroorzaakt een scherpe pijn aan de voorkant van het bovenbeen. Een dijbeenblessure ontstaat vaak op het moment dat een bal weggeschoten wordt.

 

Om een dijbeenblessure goed te behandelen is het belangrijk dat uw patiënten tijdens de eerste 2 weken rustig aan doen en dat uw patiënten explosieve bewegingen mijden. Om de pijn te bestrijden kunt u uw patiënten adviseren pijnstilling te slikken. Na 1 week kunt u rustig beginnen met rekoefeningen. Op het moment dat de blessure voldoende genezen is, is het belangrijk ook ondersteuning te bieden met spierversterkende oefeningen.

 

Een rekoefening die zeer geschikt is bij een dijbeenblessure is het rekken van de quadriceps. In de volgende video wordt uitgelegd hoe deze oefening uitgevoerd moet worden.

 

 

Het einde als profvoetballer

 

Na een glansrijke carrière vol successen besloot Arjen Robben in juli 2019 te stoppen met voetballen. Destijds meldde Robben dat het één van de moeilijkste beslissingen uit zijn carrière is geweest, maar met oog op zijn gezondheid hij toch besloten heeft om definitief te stoppen.

 

Inmiddels weten we dat, het woordje definitief vervangen kan worden door tijdelijk. Op dit moment is Robben weer druk bezig om zich voor te bereiden op een nieuw seizoen met zijn jeugdliefde FC Groningen.

 

glansrijke carrière Arjen Robben

 

Het Nederlands elftal

 

In 2003 debuteerde Arjen Robben bij het Nederlands elftal tijdens een oefenduel tegen Portugal. Langzamerhand groeide hij uit tot één van de basisspelers van het Nederlands elftal en behoorde hij samen met Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie tot de grote vier van hun generatie. Ook was Arjen Robben regelmatig aanvoerder, totdat Danny Blind hem in 2015 aanwees als vaste aanvoerder. Robben bleef vanaf dat moment aanvoerder tot zijn afscheid in 2017.

 

Tijdens de interlandperiode van Robben, heeft het Nederlands elftal geen enkele prijs gewonnen. De beste prestatie tijdens deze periode is de tweede plaats op het WK in 2010.

 

interlandperiode van Robben

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor een groot assortiment aan fitnessmaterialen, die gebruikt kunnen worden tijdens het herstelproces van blessures. Ook biedt Disporta u een groot assortiment aan verbruiksmiddelen, zoals massageolie, tapes of een dijbeen- / kuitbandage.

 

 

 

Wilt u graag als eerste op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws en nieuwe blogartikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)