Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Dinsdag 6 Oktober 2020

   Wat is het verschil tussen acupunctuur en dry-needling?

   Wat houden beide behandelmethoden in?

    

   Dry-needling is een Westerse behandelmethode om Triggerpoints in spieren te behandelen. Triggerpoints zijn pijnlijke verkrampingen of verhardingen (spierknoop) in een spier. Spierknopen kunnen ontstaan door langdurige pijn, spanning of stress. Doordat het lichaam van de patiënt hierdoor een verkeerde houding aanneemt, verkrampen de spieren. Bij dry-needling wordt gebruik gemaakt van een droge acupunctuurnaald. Er wordt geen vloeistof in de spier gebracht. Door met de naald de spier aan te prikken spant de spier aan, hierna ontspant de spier zich. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spier zich kan herstellen. In de meeste gevallen verdwijnt hierdoor ook de pijn.

    

   Acupunctuur is een Oosterse behandelmethode. Het doel van acupunctuur is het herstellen van de lichaamsbalans en stoornissen in het functioneren van het lichaam. Bij deze behandelmethode worden meerdere naalden tegelijk in het lichaam van de patiënt geprikt, die langer blijven zitten. Acupunctuur wordt vaak gebruikt in combinatie met andere geneeswijzen als kruiden, moxa en cupping. Acupunctuur wordt ingezet bij patiënten die kampen met klachten als vermoeidheid, depressie chronische pijn of een burn-out. Het wordt dus ook ingezet bij andere klachten van het menselijk systeem en niet alleen bij fysieke lichamelijke klachten.

    

   Wat zijn de verschillen tussen beide behandelmethoden?

    

   Dry-needling is een hele andere behandelmethode dan acupunctuur. De enige overeenkomst die ze eigenlijk hebben is dat dezelfde soort naalden worden gebruikt. In onderstaand overzicht is te zien wat de duidelijke verschillen zijn tussen dry-needling en acupunctuur.

    

   Dry-Needling

   • Westerse behandelmethode
   • Richt zich op triggerpoints in spieren
   • Werkt via één naald die kort aanprikt
   • Direct resultaat voelbaar
   • Wordt toegepast bij langdurige spierklachten

   Acupunctuur

   • Oosterse geneeswijze
   • Richt zich op energiebanen in het lichaam
   • Werkt met meerdere naalden die lang blijven zitten
   • Resultaat na meerdere behandelingen
   • Wordt toegepast voor het verbeteren van lichamelijke en geestelijke gezondheid

    

   Wat zijn de overeenkomsten tussen beide behandelmethoden?

    

   De overeenkomst tussen acupunctuur en dry-needling is het gebruik van dezelfde soort naalden, steriele en flexibele naalden. Daarnaast kan dry-needling onderdeel zijn van een acupunctuur behandeling. Bij dry-needling kan de onderliggende oorzaak hetzelfde zijn als bij acupunctuur. Spierknopen kunnen namelijk ontstaan door stress en acupunctuur kan ook worden ingezet bij patiënten die stress ervaren. In dit soort situaties wordt er gekeken welke behandelmethode het meest effectief zal zijn. Soms worden beide methoden ingezet.

    

   Hoe kunt u zelf acupunctuur of dry-needling toepassen in uw praktijk?

    

   Lijkt het u interessant om als fysiotherapeut acupunctuur of dry-needling te gebruiken in uw praktijk? Om in uw praktijk acupunctuur toe te mogen passen, kunt u opgeleid worden tot acupuncturist. Op de website van het NVA vindt u hierover meer informatie. Wilt u dry-needling gaan toepassen in uw praktijk? Ook in dat geval is het verplicht om een cursus te volgen, deze cursus duurt vaak maar een aantal dagen. U leert hierbij verschillende naaldtechnieken en de do’s en don’ts om de behandelmethodes zo goed mogelijk uit te voeren.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

    

   Bij Disporta kunt u terecht voor dry-needling naalden, welke u nodig heeft om de behandelmethoden uit te voeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

    

    

   Verder biedt Disporta nog verschillende artikelen aan die van noodzakelijk gebruik zijn, om de behandelmethoden zo veilig en hygiënisch mogelijk uit te voeren.

    

    

   Vond u dit artikel interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogartikelen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op onze social media!

    

   Wellicht vindt u deze blogartikelen ook interessant?

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »