Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Dinsdag 6 November 2020

   Hoe behandelt u de meest voorkomende voetklachten?

   Wat zijn veel voorkomende voetklachten?

    

   Onderstaand worden de meest voorkomende klachten toegelicht en adviseren wij u, hoe u patiënten met deze voetklachten kunt behandelen in uw praktijk.

    

   Hielspoor

    

   Hielspoor is een typische overbelasting klacht van de voet. Door een doorgezakte voet of bijvoorbeeld overgewicht komt er grote trekkracht op de peesplaat (Fasciïtis plantaris). Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan in de aanhechting op de calcaneus (hielbot). Het lichaam reageert hierop met extra botvorming. Deze extra bot aangroei kan leiden tot vervelende pijnklachten, zoals opstartpijn, een stijf gevoel en hielpijn.

    

   Fasciïtis plantaris

    

   Hielspoor en Fasciïtis plantaris worden vaak met elkaar verward. Fasciïtis plantaris is een peesplaatsontsteking. Hielspoor is een mogelijk gevolg van Fasciïtis plantaris. Bij de patiënt is vaak sprake van platvoeten of holle voeten. Daarnaast kunnen ook slechte schoenen een oorzaak zijn. Klachten die voorkomen zijn hielpijn, en pijn onder de voet bij lang lopen/staan, net voor de calcaneus.

    

   Achilles tendinopathie

    

   Achilles tendinopathie is een ontsteking van de achillespees, die gepaard gaat met pijn en stijfheid. Aanvankelijk treden er lichte klachten op die weer snel verdwijnen. Als uw patiënt echter de eerste signalen negeert en de achillespees blijft overbelasten kan dit leiden tot chronische klachten/degeneratie. De oorzaak is meestal overbelasting door sport, maar ook leeftijd, overgewicht, doorgezakte voeten en ongetraind heel fanatiek gaan sporten zijn bekende oorzaken.

    

   Teenklachten

    

   Teenklachten komen veel voor bij patiënten. Voorbeelden hiervan zijn hamertenen, Hallux Valgus en Hallux Rigidus.

    

   • Hamerteen:
    Bij de hamerteen is er een afwijking aan de gewrichten in een van de middelste drie tenen. Het eerste gewricht staat gebogen en het tweede gewricht staat overstrekt. Oorzaken van hamertenen zijn vaak een stand afwijking van de voet, te korte pezen of verkeerd schoeisel. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn stijfheid en een mindere beweeglijkheid en vaak kunnen ook likdoorns en/of eelt ontstaan.

    

   • Hallux Valgus:
    Hallux Valgus is een standafwijking van de grote teen. De teen gaat hierdoor schuin naar buiten staan, waardoor een pijnlijke botknobbel (bunion) kan ontstaan aan de binnenzijde van de grote teen. Oorzaken zijn vaak voetafwijkingen, te smalle- of te kleine schoenen en erfelijkheid. Doordat de grote teen scheef staat t.o.v. de andere tenen ontstaat er wrijving aan de binnenkant (bunion). De huid is vaak rood en gezwollen en dit kan zelfs leiden tot een slijmbeursontsteking. Verder treedt er vaak pijn op bij het gewricht en zullen schoenen niet goed meer passen (knellen).

    

   • Hallux Rigidus:
    Hallux Rigidus is slijtage aan het kraakbeen van de grote teen. Dit komt vooral voor bij patiënten op oudere leeftijd. Doordat het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen veel druk opvangt, ontstaat hier vaak artrose. Door de slijtage treedt er vormverandering van het gewricht op. Dit kan leiden tot stijfheid van het gewricht, wat de grote teen minder bewegelijk maakt. Verder ervaren patiënten vaak pijn bij bewegen, zwelling en bewegingsbeperking.

    

   Hoe kunt u patiënten met voetklachten behandelen?

    

   De meeste voetklachten zijn goed te behandelen voor u als fysiotherapeut. Bij 80% van de patiënten nemen de klachten af na een fysiotherapeutische behandeling. Mogelijk biedt een samenwerking met bijvoorbeeld een podotherapeut/podoloog nog betere resultaten.

    

   Hielspoor klachten zijn goed behandelbaar voor u als fysiotherapeut. Rust, rekoefeningen, goede schoenen, een strassburg Sock of spalk zijn simpele middelen. Ook worden goede resultaten behaald met shockwave.

    

   Als fysiotherapeut krijgt u ook regelmatig te maken met achillespeesklachten bij uw patiënten. Naast het aanpassen van de belasting zijn er veel dingen die u als therapeut kunt doen. Spierversterkende oefeningen, rekoefeningen en een goed (op)trainingsadvies zijn hier enkele voorbeelden van. Verder kunt u de klachten ook verlichten met bijvoorbeeld een brace, hielkussen/zool, strassburg sock of kinesiotape.

    

   Teenklachten zoals de hamerteen zijn vaak te verlichten met een steunzool of teenhulpmiddelen. De Hallux Valgus of hallux rigidus geeft u als fysiotherapeut meer behandelmogelijkheden, zoals gerichte voetoefeningen en manuele therapie. Ook voor deze klachten zijn hulpmiddelen verkrijgbaar die de klachten kunnen verminderen.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

    

   Disporta heeft een ruim assortiment producten gericht op specifieke voetklachten, zoals Hallux Valgus en hielspoor. Able2 is een merk dat veel producten aanbiedt, om teenklachten te verminderen.

    

    

   Om de bloedsomloop te bevorderen in de voet, is de Sissel Spiky ball zeer geschikt. De bal masseert bij spierspanningen en kan worden gebruikt voor voetreflexzonemassage.

    

    

   Vond u dit artikel interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogartikelen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor u?

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »