Kamperen is leuk! Maar de reis naar de camping...

  • Geplaatst op
Kamperen is leuk! Maar de reis naar de camping...

Jaarlijks moeten er soms wel honderden kilometers overbrugd worden om te kunnen genieten op de ideale locatie van uw vakantie. Eenmaal aangekomen op de camping ligt de volgende uitdaging al op de loer, de tent opzetten/caravan gereed maken.

In dit zomerse artikel, dat onderdeel is van onze zomerspecials, een serie artikelen waarin we de relatie leggen tussen zomerse onderwerpen en bijhorende blessures, aandoeningen en behandelingen. In deze zomerspecial leest u als fysiotherapeut over een kopstaartbotsing, de EHBO-trommel voor in de auto en rugklachten.

 

File...File...En nog eens file

 

Nadat alle koffers eindelijk zijn ingepakt, begint de reis naar de camping. Helaas bent u niet de enige die op vakantie gaat en staan er in heel Europa lange files met mensen die er even tussenuit gaan. Sommige files ontstaan door drukte en andere door ongevallen of een kopstaartbotsing.

 

Bij een kopstaartbotsing botsen er twee of meerdere auto’s (kettingbotsing) met de voorkant van de ene auto tegen de achterkant van de andere auto. Eén van de meeste voorkomende gevolgen vaneen kopstaartbotsing is een whiplash. Dit is een snelle achterwaartse en vervolgens voorwaartse beweging van de nek en het hoofd.

 

whiplash

 

Wat te doen bij een whiplash

 

Per jaar lopen er tussen de 15 en 20 duizend mensen een whiplash op. De meest voorkomende symptomen zijn klachten in de nek, het hoofd, de rug en schouders. Andere regelmatig voorkomende klachten zijn onder andere vermoeidheid, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid en duizeligheid.

 

Er is geen behandeling die het whiplashsyndroom, zoals een whiplash ook wel genoemd wordt, volledig geneest. Wel blijkt dat multidisciplinaire behandelingen in veel gevallen positieve effectenlaten zien. Daarbij is het belangrijk dat uw patiënten de nek blijven bewegen.

 

U als fysiotherapeut kunt begeleiding bieden bij het weer gaan bewegen van de nek en andere getroffen lichaamsdelen.

 

Ongevallen in en rondom de auto

 

Een ongeluk zit in een kleine hoek, dit geldt ook in en rondom de auto. Daarom is het handig altijd een verbandoos bij u te hebben, hiermee voorkomt u dat u met lege handen komt te staan tijdens een noodsituatie of in geval van een kleiner ongeval waarbij EHBO van toepassing is.

 

Het is in Nederland niet verplicht een verbanddoos in de auto te hebben liggen. Echter is dit zoals eerder gemeld wel verstandig.

 

Het Oranje Kruis heeft de volgende richtlijnen voor de verbanddoos in de auto opgesteld.

 

1 Eerstehulpschaar
2 Handschoenen paar bij voorkeur maat L
1 Kleefpleister 2,5 x 500 cm rol
1 Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30ml
1 Puntig pincet
1 Reddingsdeken/isolatiedeken 160x210cm
6 Steriele kompressen niet verklevend 10x10cm
1 Wondpleister 1 meter
1 Wondpleister assortiment in verschillende maten
1 Zelfverklevend fixatiezwachtel 4mx6cm

De volgende veiligheidsmaterialen voor in de auto zijn in Nederland niet verplicht om in de auto te hebben liggen. Echter wordt dit wel sterk aanbevolen en in andere landen is het mogelijk wel verplicht de volgende veiligheidsmaterialen in de auto te hebben liggen.

 

  • Veiligheidshamer (met gordelsnijder)
  • Reflectievesten
  • Gevarendriehoek
  • Brandblusser

 

Rugklachten

 

Een lange autorit kan resulteren in vervelende rugklachten. Tijdens een autorit zit iedereen gedurende een langere periode in dezelfde houding. Hierdoor kan stijfheid in de rug ontstaan en ook door een verkeerde houding kunnen klachten ontstaan.

 

U kunt uw patiënten van te voren een aantal oefeningen meegeven die helpen bij rugklachten en indien nodig kunt u het gebruik van een rugbrace aanraden. Ook kunt u patiënten begeleiden die na de vakantie aanhoudende rugklachten hebben.

 

De volgende video laat u verschillende oefeningen zien die helpen bij onderrugklachten. Om deze oefeningen goed uit te voeren is een oefenmat noodzakelijk.

 

 

Tips bij wagenziekte

 

Wagenziekte is zeer vervelend. Wagenziekte ontstaat doordat de samenwerking tussen het evenwichtsorgaan en de zintuigen, zoals de ogen, niet meer soepel verloopt. Dit kan leiden tot een oriëntatieprobleem. Wat later weer kan lijden tot vervelende misselijkheid.

 

5 Tips om wagenziekte te voorkomen:

 

  • 1. Kijk zoveel mogelijk naar de weg. Indien nodig kunt u kinderen voorin of op de achterbank in het midden plaatst laten nemen. Vanaf deze plaatsen is de weg namelijk goed te zien.
  • 2. Zorg voor goede ventilatie.
  • 3. Rijd vloeiend. Probeer niet te haperen tijdens het schakelen en haal niet te veel in.
  • 4. Eet voor vertrek een lichte maaltijd. Reizen op een lege maag zal de wagenziekte namelijk vergroten.
  • 5. Drink geen alcoholische dranken voordat u plaatst neemt in de auto. Het nuttigen van alcoholische dranken heeft een negatieve invloed op het evenwichtsorgaan en zal de wagenziekte vergroten.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor verschillende braces. Zo bieden we u verschillende nekbraces die de nek kunnen ondersteunen na een whiplash en bieden we u rugbraces.

 

 

Daarbij biedt Disporta u verschillende EHBO-materialen die uw verbanddoos voor in de auto compleet maken.

 

 

Wilt u vaker geïnspireerd worden door onze blogartikelen en wilt u als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)