Lage rugklachten: de oorzaken en behandeling

 • Geplaatst op
Lage rugklachten: de oorzaken en behandeling

Pijn in de onderrug is een veelvoorkomend probleem. Zo’n 80% van de mensen heeft er wel eens last van. Het vervelende aan lage rugklachten is, dat de oorzaak vaak niet bekend is. Dit maakt het voor fysiotherapeuten lastiger om hun patiënten te behandelen.

Fysiotherapeuten krijgen vaak patiënten met lage rugklachten. Er zijn verschillende soorten lage rugklachten. Het volledig voorkomen van lage rugklachten is vaak onmogelijk, maar er zijn verschillende tips om het risico te verkleinen. In dit artikel informeren wij u over de verschillende soorten klachten en wat u als fysiotherapeut het beste kunt doen.

 

Lage rugklachten

 

Hoe ontstaan lage rugklachten?

 

Lage rugklachten zijn onder te verdelen in specifieke rugklachten en aspecifieke rugklachten. Rugklachten waarbij de oorzaak duidelijk is, worden specifieke rugklachten genoemd. Voorbeelden hiervan zijn een hernia, een ontsteking of osteoporose. Wanneer het onbekend is waar de pijn in de rug vandaan komt, wordt er gesproken van aspecifieke rugklachten.

 

In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van aspecifieke rugklachten. Er is hierbij vaak sprake van een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid ontstaan, of er is sprake van een verkeerde lichaamshouding. Instabiliteit in de onderrug kan leiden tot een instabiele wervelkolom, wat lage rugklachten tot gevolg heeft. De meest voorkomende symptomen bij lage rugklachten zijn stijfheid en pijn in de onderrug, die uitstraalt naar de bil of benen.

 

Acute vs chronische rugklachten

 

Naast specifieke en aspecifieke rugklachten, zijn lage rugklachten onder te verdelen in acute en chronische rugklachten. Acute rugklachten zijn pijn in de rug, die 0 tot 6 weken kan aanhouden. Deze rugklachten gaan dan ook vanzelf weer over en zijn niet zorgwekkend. Bij 75-90% van de mensen verdwijnen de rugklachten binnen deze periode.

 

Wanneer er na deze periode nog steeds klachten zijn, is er sprake van chronische rugklachten. Chronische rugklachten houden aan en kunnen invloed hebben op veel activiteiten in het dagelijks leven van een patiënt. Zo kan een patiënt arbeidsongeschikt worden verklaard, omdat hij bepaalde werkzaamheden niet meer kan verrichten.

 

Behandeling van lage rugklachten

 

Als er sprake is van acute lage rugklachten, gaan de rugklachten in de meeste gevallen vanzelf over. Behandeling door een fysiotherapeut is dan ook niet noodzakelijk. Wanneer een patiënt met acute lage rugklachten in de praktijk komt, kan er eventueel wel advies worden gegeven over hoe ze het beste bepaalde rugspieren kunnen trainen en wat een goede tiltechniek en zithouding is.

 

Wanneer er sprake is van chronische lage rugklachten, zal de pijn niet zomaar overgaan. De fysiotherapeut kan een patiënt met chronische lage rugklachten behandelen door te kijken naar zijn houding en dagelijkse activiteiten. Op basis hiervan kunnen oefeningen worden voorgeschreven die de pijn verlichten. In onderstaande video zijn een aantal oefeningen te zien, die helpen bij het versterken van de onderrug. Naast het voorschrijven van oefeningen zijn er ook andere methoden om de rugklachten te verminderen, zoals dry-needling en het dragen van een brace. Braces zijn klinisch bewezen effectief bij lage rugklachten. Een brace zorgt voor een snellere afname van pijn en beter herstel.

 

 

4 tips om lage rugklachten te voorkomen

 

Voorkomen is beter dan genezen. Helaas kunnen lage rugklachten niet volledig worden voorkomen. Wel zijn er een aantal tips die kunnen worden toegepast, om de kans op klachten en/of recidieven te verkleinen.

 

 • 1. Blijf in beweging
  Ten eerste is het belangrijk dat een patiënt genoeg beweegt. De kans op recidiverende rugklachten wordt namelijk verkleind wanneer de conditie in orde is.

 

 • 2. Oefeningen
  In bovenstaande video zijn al een aantal oefeningen te zien, die helpen bij het versterken van de onderrug. Het versterken van de onderrug helpt niet alleen om lage rugklachten te behandelen, maar ook om het te voorkomen.

  Naast boven genoemde oefeningen helpen de billen liften en het strekken van de benen ook bij het voorkomen van lage rugklachten. De meest effectieve oefening om de billen te liften is door op de rug te gaan liggen met de voeten plat op de grond. Vervolgens moeten de bilspieren worden opgetild van de vloer. Dit moet 10 seconden worden vastgehouden. Benen strekken kan door op de grond te gaan zitten, met de benen uit elkaar. Ga vervolgens met de hand zover mogelijk richting de enkel en houdt dit ook 10 seconden vast. Wissel dit af op beide enkels.

 

 • 3. Ontspan
  Stress kan een oorzaak zijn van lage rugklachten. Andersom kunnen rugklachten de stress ook weer verergeren. Het is dus belangrijk om te ontspannen, zodat stress kan worden vermeden en rugklachten worden voorkomen.

 

 • 4. Een goede houding is van belang
  Het is belangrijk dat er een goede houding wordt aangenomen tijdens het zitten of tillen van spullen. Zorg bij het zitten voor een stoel die genoeg ondersteuning biedt aan de onderrug. Bij het tillen is het belangrijk om zo min mogelijk voorover te bukken. Buig door de benen, zodat er wordt getild met de benen en niet met de rug. Het is belangrijk dat de rug hierbij wordt rechtgehouden. Ga weer omhoog met een rechte rug en strek de benen. Bij draaien, verplaats dan de voeten en niet alleen de rug.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor allerlei braces, wanneer u last heeft van instabiliteit van de onderrug, of lage rugklachten.

 

 

Daarnaast biedt Disporta verschillende fitnessapparaten. De Pulley is een multifunctioneel apparaat, waarmee bijna alle spieren getraind kunnen worden.

 

 

Vond u dit artikel interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogartikelen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op onze social media!

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor u?

 

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)