Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Dinsdag 19 Mei 2021

   Hoe kunt u patiënten met een hoge bloeddruk helpen?

   Een hoge bloeddruk (hypertensie) geeft een verhoogde kans op een beroerte, hartinfarct of hartfalen. In Nederland hebben ruim 2,8 miljoen mensen hypertensie. In deze blog leest u wat een hoge bloeddruk precies is, waardoor het wordt veroorzaakt en de gevolgen van een hoge bloeddruk. Daarnaast geven wij tips hoe u patiënten kunt behandelen met een hoge bloeddruk.

    

   Wat is een hoge bloeddruk?
   De hartspier trekt ongeveer zestig tot honderd keer per minuut samen. Hierdoor ontstaat een bepaalde druk in de bloedvaten: de bloeddruk. We maken onderscheidt tussen de bovendruk (systolische bloeddruk) op het moment dat het hart zich samenknijpt, en de onderdruk (diastolische bloeddruk) wanneer het hart zich ontspant. Indien de bovendruk boven de 140 mmHg en/of de onderdruk boven de 90 mmHg is, is er sprake van een hoge bloeddruk. Het meten van de bloeddruk van uw patiënt moet op verschillende momenten gedaan worden, aangezien de bloeddruk niet altijd hetzelfde is. Na inspanning moet uw patiënt ten minste vijf minuten wachten totdat u de bloeddruk kunt meten.

    

   Waardoor wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt?
   Bij ruim 95% van de patiënten wordt er geen onderliggende reden gevonden voor de hoge bloeddruk. Wel zijn er risicofactoren voor deze primaire hypertensie:

    

   • Erfelijke factoren;
   • Stress;
   • Slechte leefgewoonten;
   • Overgang;
   • Diabetes;
   • Zwangerschap;
   • Slechte leefgewoonten.

    

   n de overige gevallen is de oorzaak duidelijker en spreekt men van een secundaire hypertensie, bijvoorbeeld door een ziekte:

    

   • Vernauwing van de aorta;
   • Vernauwing van de nierslagader;
   • Nierziektes of ziektes van de urinewegen;
   • Ziekte aan de bijnieren;
   • Slaapapnoesyndroom;
   • Zwangerschap: vrouwen die een hoge bloeddruk hebben gehad tijdens de zwangerschap, hebben later in hun leven ook een grotere kans om opnieuw een hoge bloeddruk te krijgen.

    

   Gevolgen van een hoge bloeddruk
   In eerste instantie voelen patiënten niet dat hij/zij een hoge bloeddruk hebben. Er zijn geen duidelijke symptomen. De gevolgen op de langere termijn zijn wel schadelijk voor het lichaam. Doordat de kracht op de vaatwanden groter is, kunnen deze beschadigen en minder flexibel worden. Als deze vaten beschadigd raken, kost het meer moeite voor het hart om bloed rond te pompen. Dit heeft gevolgen voor het functioneren van het hart. Ook hebben patiënten een verhoogde kans op:

    

   • Hartinfarct of beroerte;
   • Hartfalen;
   • Schade aan andere organen, zoals de nieren of ogen.

    

   Hoe behandelt u een patiënt met een hoge bloeddruk?
   Om erachter te komen of een patiënt last heeft van een hoge bloeddruk, moet de bloeddruk meerdere keren gemeten worden. Een enkele verhoogde bloeddruk betekent namelijk nog niet dat een patiënt hier altijd last van heeft. Dit kunt u doen met een bloeddrukmeter. Vaak zijn erfelijke factoren en leefgewoonten de grootste oorzaken van een hoge bloeddruk. Als fysiotherapeut kunt u uw patiënt aanraden om leefgewoonten te veranderen, zoals minder zout en suiker eten, meer vezels eten, stoppen met roken, alcoholgebruik verminderen, stress vermijden, genoeg bewegen en voldoende groente en fruit eten. In sommige gevallen zijn er medicijnen nodig om de bloeddruk nog verder te laten dalen. Dan moet u uw patiënt door verwijzen naar de huisarts.

    

   Wat heeft Disporta te bieden?
   Disporta heeft diverse bloeddrukmeters in het assortiment die zeer geschikt zijn om de bloeddruk bij patiënten te meten. Ook hebben wij meerdere modellen die uw patiënt thuis kan gebruiken om regelmatig zelf de bloeddruk te kunnen meten.

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »