Klantenservice
0
Sluiten
  Team Disporta - Dinsdag 6 Februari 2021

  Specialisatie binnen de fysiotherapie: manuele therapie

  Als fysiotherapeut is het mogelijk om jezelf te specialiseren. Manuele therapie is hiervan één van de mogelijkheden. Dit is een veelgebruikte behandelmethode bij fysiotherapeuten. In deze blog leest u wat manuele therapie precies is en hoe u het kunt toepassen op de patiënt. Daarnaast leggen we uit wat het verschil is tussen manuele therapie en chiropractie.

   

  Wat is manuele therapie?

   

  Manuele therapeuten zijn fysiotherapeuten die zich verder hebben gespecialiseerd in het verlichten en verhelpen van pijn- en bewegingsklachten. Vaak zijn dit klachten aan de rug en nek, maar iedere vorm van bewegingsbeperking kan worden verholpen door manuele therapie. Bij deze vorm van therapie worden o.a. manipulaties van de gewrichten, mobilisaties en oscillaties toegepast. Het lichaam is één geheel, dus alles heeft invloed op de rest van het lichaam. Als bijvoorbeeld de gewrichten niet goed werken, krijgt de patiënt hierdoor last van zijn wervelkolom, armen of benen. Het bewegingsapparaat functioneert dan niet meer optimaal. Spieren kunnen verkrampen waardoor de pijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Het doel van manuele therapie is dan ook dat alle delen in het lichaam goed werken en indien nodig te herstellen en verbeteren. Omdat manuele therapie op het gehele lichaam is gericht, is het voor iedereen met lichaams- en/of bewegingsklachten geschikt. Het is daarom zeer laagdrempelig. Onder andere in de volgende situaties is het aan te raden om gebruik te maken van manuele therapie:

   

  • Algemene pijnklachten, variërend van hoofdpijn tot pijn aan de voeten;
  • Stramme rug, geblokkeerde gewrichten;
  • Sportblessures aan spieren en gewrichten;
  • Whiplash;
  • Bewegingsbeperking in de gewrichten;
  • Hernia;
  • Nek- en schouderklachten;
  • Duizeligheid.

   

  Kraken van het lichaam: het verschil tussen chiropractie en manuele therapie

   

  Manuele therapie staat bij veel patiënten ook wel bekend om het ‘kraken’. Het kraken van het lichaam wordt manipulatie genoemd. Manipulatie is maar een enkele behandelvorm binnen de manuele therapie. Het wordt vaak ingezet bij patiënten die kampen met lage rugklachten. Door middel van manipulatie wordt de pijn in de rug verlicht. Patiënten denken vaak dat het kraken van het lichaam gevaarlijk is. Echter is dit niet het geval. Manipulatie wordt alleen toegepast als hier een indicatie voor is. Wanneer het passend is bij de situatie van de patiënt zijn er nagenoeg geen risico’s aan verbonden. Chiropractie wordt vaak verward met manuele therapie. Echter zijn dit twee geheel andere specialisaties. Chiropractie richt zich op de wisselwerking tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat en de daarmee samenhangende klachten. Verder is de opleiding Chiropractie een vijfjarige academische opleiding. De post HBO opleiding Manuele therapie kan daarentegen in 3 jaar en in deeltijd worden afgerond. Daarnaast zijn er in Nederland ook verschillende instituten die een masteropleiding manuele therapie verzorgen. Hiervoor geldt als toelatingseis dat men in het bezig moet zijn van een door de Nederlandse overheid erkend bachelordiploma fysiotherapie. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Manuele_therapie)

   

  Wellicht vindt u dit ook interessant:

   

   

   

  Hoe kunt u een patiënt met klachten behandelen?

   

  Pijn- en bewegingsklachten ontstaan vaak door verkeerde bewegingen in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat u als fysiotherapeut met de patiënt onderzoekt waar de klachten zitten en waar ze vandaan komen. Dit gebeurt onder andere met een uitgebreid functie-onderzoek. Op deze manier krijgt de manuele therapeut inzicht in de specifieke klachten en de ernst van de klacht. Op basis hiervan kan een behandelplan worden opgesteld. In sommige gevallen heeft de patiënt genoeg aan één of twee sessies, maar soms heeft hij een langer traject nodig. De behandeling kan onder andere bestaan uit het uitvoeren van ‘manipulaties’. Op deze manier ontstaat er namelijk meer bewegelijkheid in de gewrichten doordat er kracht is uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Hierdoor wordt de pijn verlicht. Het knakkende geluid dat soms optreedt, ontstaat door de luchtdruk in het gewricht. Wanneer er druk wordt gegeven op het gewricht ontstaat hierop een grote druk. In veel gewrichten bevinden zich gassen bij de gewrichtsvloeistof, die het gewricht soepel houden. Door druk te zetten op het gewricht knappen gasbubbels uit elkaar. Naast het manipuleren bestaat het behandelprogramma vaak uit het verbeteren van de houding en bewegingen van de patiënt. De therapeut geeft hierbij goede instructies, adviezen en begeleiding.

   

  Wat heeft Disporta u te bieden?

   

  Wij hebben een uitgebreid assortiment aan anatomische modellen. Deze modellen bestaan uit werkelijke 3D modellen, zoals skeletten, gewrichtsmodellen, maar ook bieden wij anatomische modellen posters van het menselijke lichaam. Door het gebruik hiervan, kunt u de klant beter informeren en betrekken bij de behandeling. De klant krijgt op deze manier een beter beeld van wat er gedaan wordt tijdens de behandeling. Deze modellen worden dan ook vaak gebruikt bij manuele therapie.

   

   

  Vond u deze blog interessant en wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

   

   

   

  Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

  Recente artikelen