Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Woensdag 16 April 2021

   Spit, een vervelende rugpijn

   Spit is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Hierbij voelt de patiënt plotseling een intense stekende pijn in zijn/haar onderrug. In deze blog leest u wat spit precies is, waardoor het wordt veroorzaakt en de factoren die hieraan bijdragen. Daarnaast geven wij tips hoe u als fysiotherapeut een patiënt met spit het beste kunt behandelen.

    

   Wat is spit?
   Spit (acute lumbago/lumbalgie) is een vorm van lage rugpijn. De kenmerkende intense pijn in de onderrug ontstaat vaak na het maken van een verkeerde beweging zoals draaien, bukken of (verkeerd) tillen. Niet altijd is er een directe oorzaak te vinden, vandaar dat men tegenwoordig vaker spreekt van aspecifieke rugpijn.

    

   Waardoor wordt spit veroorzaakt?
   Meestal is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen, en heeft het ontstaan van spit te maken met kleine scheurtjes in de wanden van de tussenwervelschijven. Door deze micro-scheurtjes gaan de spieren in de onderrug overmatig aanspannen (verkrampen). Hierdoor ervaart men plots de stekende kenmerkende pijn. Deze verminderde kwaliteit van de tussenwervelschijven heeft meestal te maken met het verouderingsproces.

    

   Daarnaast zijn er nog andere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van spit. Hieronder benoemen we er een aantal:

    

   • Overbelasting van de onderrug door werk/houding;
   • Stress;
   • Onvoldoende beweging;
   • Aanwezigheid van specifieke aandoeningen.

    

   Wat zijn de symptomen van spit?
   De meest voorkomende symptomen bij spit (of aspecifieke rugpijn) zetten we hieronder nog even voor u op een rijtje.

    

   • Acute stekende pijn(scheut);
   • Soms uitstralende pijn naar binnen of bovenbenen;
   • Stijf gevoel in de onderrug.

    

   Hoe behandelt u een patiënt met spit?
   Vaak verdwijnen de klachten van spit bij patiënten vanzelf. Wel kunt u uw patiënten aanraden om te blijven bewegen, maar de rug niet overmatig te belasten. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn geschikte manieren hiervoor. Het herstel wordt hierdoor versnelt. Ook is het belangrijk dat een patiënt niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Spieren worden hierdoor stijf en de klachten zullen daardoor verergeren.

    

   Wanneer een patiënt last heeft van spit is het belangrijk dat men geen plotselinge bewegingen maakt en dat de onderrug zo min mogelijk wordt gedraaid. Om de pijn te verminderen kan warmte helpen, bijvoorbeeld door het gebruik van warmtebalsems of warmtepakkingen. Ook kunt u patiënten aanraden om tijdelijk een brace te dragen. Hierdoor kan uw patiënt het gewricht blijven gebruiken, zonder dat het overbelast wordt.

    

   Ondanks dat klachten vaak vanzelf weer verdwijnen, is de oorzaak van spit niet verdwenen. Als patiënten klachten op een langere termijn willen voorkomen, zullen ze hun rugspieren moeten versterken door verschillende oefeningen. In onderstaande video ziet u oefeningen die door het Rugcentrum worden aangeboden. Hierin worden de oefeningen duidelijk uitgelegd.

    

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?
   Disporta biedt verschillende braces voor aspecifieke rugklachten. Deze braces kunnen (tijdelijk) gedragen worden ter ondersteuning en/of om de pijn te verminderen. Verder hebben wij diverse cremes of sprays om de klachten te verlichten.

    

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »