Uitgelicht: Hoe kies ik de juiste foamroller?

Uitgelicht: Hoe kies ik de juiste foamroller?

Foamrollers in overvloed. Dat kunnen we wel stellen. Ook bij Disporta een ruime keuze hierin. Maar welke zou u kiezen? Wij willen de keuze wat vergemakkelijken.

Waarom een foamroller gebruiken?

De foamroller is een veelzijdige tool welke voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Een foamroller kan gebruikt worden als tool voor een zelfmassage, bij de warming-up voor een activiteit of om de spieren te herstellen na een sportactiviteit. Het doel bepaalt welke roller het meest geschikt is.

 

Warming-up met een foamroller

Met een foamroller wordt ook een release verkregen op de fascia. Hierdoor wordt de ROM vergroot waarmee sport- en revalidatieprestaties verbeterd kunnen worden. De kans op blessures neemt af door een goede warming-up. Het gebruik van een foamroller kan hier zeker van waarde zijn.

 

Foamrol voor beginners

sissel-pilates-roller-pro-wit
Roller voor Pilatesoefeningen. Geschikt voor beginnende en gevorderde Pilates beoefenaars. Verbreedt de oefenmogelijkheden.
Als Pilatesrol prima. Als foamroller kwetsbaar.


sissel-pilates-roller-pro-soft
Door het zachte materiaal is de Sissel Pilates Roller Soft comfortabeler en stabieler tijdens het liggen. Inclusief poster met oefeningen.


matchu-sports-foamrol
Kwalitatief hoogwaardige foamrol voor stabiliteitsoefeningen, massage van diep weefsel en mobilisering.
Verkrijgbaar in 45 cm en 90 cm met een diameter van 15 cm.


pure2improve-inflatedmassage-roller
Opblaasbare massage rollers zijn perfect voor massage therapie. Verkrijgbaar in twee afmetingen, 14 en 18 inch.

 

Na een sportactiviteit

Na een intensieve sportactiviteit is het fijn en goed om de spieren te laten ontspannen. Tijdens een (relatieve) overbelasting worden de spieren voor een (langere) periode flink belast. Daarom is het van belang dat de spieren hierna goed herstellen. Foamrollen kan het herstelproces versnellen doordat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de spier meer zuurstof kan opnemen.

 

Massage bij triggerpoints

Foamrolling is onderdeel van self-myofascial release, een manier om spierspanning in het lichaam te verminderen. Als spieren overbelast worden, kunnen er zogenoemde ontstaan. Een triggerpoint kan verdwijnen door met een foamroller druk uit te oefenen op de triggerpoint zelf.

 

Trainings-tool

Grondoefeningen, mobiliteitsverbeteringen en stabiliteitstrainingen. Ook in de zgn “rustmomenten” tijdens een training kan men de foamroller uitstekend gebruiken.

 

Hardheid/Densiteit

Hoe zachter het foam, hoe aangenamer het foamrollen. Harder foam is directer, maar ook gevoeliger tijdens gebruik. Gebruik je de foamroller voor het losmaken van triggerpoints, dan is een hardere foamroller dus pijnlijker maar ook effectiever. Is de patiënt reeds gewend aan het rollen en/of wil je een krachtigere werking op de onderliggende structuren dan is een harde foamrol geschikt.

Voor een zachte foamrol geldt uiteraard precies het tegenovergestelde. Let dus vooral op het niveau ‘foamroll-gebruiker’ je voor je hebt. Kies voor de beginner een zachte roller en voor iemand met wat meer rol-ervaring een hardere roller.

 

Foamrol voor meer ervaren gebruikers

pure2improve-roller-soft
Voor heerlijke massages of pijniging van de spieren. Deze gekleurde rol blijkt een veelzijdig trainingsmiddel te zijn.


triggerpoint-the-grid
De klassieke Grid Foam rol met holle kern, het oppervlak heeft een rastersysteem van verschillende breedtes en dichtheden.


triggerpoint-the-grid
The Grid 2.0, dubbel zo lang als de standaard GRID. Het oppervlak heeft een rastersysteem van verschillende breedtes en dichtheden.


triggerpoint-the-grid-mini
Foam rol met holle kern, het oppervlak heeft een rastersysteem van verschillende breedtes en dichtheden.

Let op:

Zachtere foamrollers zijn minder duurzaam dan harde foamrollers, want bij constant en herhaald gebruik deukt het foam in en verliest de foamroller zijn effect. Dit is een belangrijk punt voor Disporta geweest aangaande assortimentsbepaling. Wij hebben ervoor gekozen om géén zachte foamrollers in het assortiment op te nemen met een “open celstructuur” voor zelf-massage. Dus rollers die opgebouwd zijn inclusief kleine lucht-gevulde ruimtes. Vaak zijn deze rollers licht van kleur (wit of licht-blauw).

Disporta heeft 1 witte Pilates-roller opgenomen in het assortiment, waarbij wij deze graag duidelijk als pilates-rol willen positioneren en niet zozeer als tool bij zelf-massage. De zachtste modellen die wij hebben zijn de EVA-foam rollers van match-u sports en Sissel. Deze blijven ook bij intensief gebruik goed op vorm.

 

Foamrol voor gevorderde gebruikers

Blackroll standard
Blackroll Standaard is de originele foamrol en is perfect te gebruiken voor verbetering van core stabiliteit, balans en uithoudingsvermogen.


pure2improve-roller Firm
De Pure2Improve Massage Roller is, zoals zijn naam al een beetje weggeeft, een rol waarmee beenspieren of rugspieren gemasseerd kunnen worden.


triggerpoint-the-grid triggerpoint-the-grid-2 triggerpoint-the-grid matchu-sports-foamroller

 

Foamrol voor experts

pure2improve-roller-firm matchu-sports-foamroller blackroll-standaard

 

Toch nog lastig om een goede foamroller te kiezen? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van Disporta voor meer informatie en goed advies.

Momenteel ontvangt u 10% korting op alle foamrollers. Bekijk hier ons aanbod.

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)