De belangrijkste veranderingen voor fysiotherapeuten in de zorgverzekeringen in 2021

  • Geplaatst op
De belangrijkste veranderingen voor fysiotherapeuten in de zorgverzekeringen in 2021

Elk jaar weer vinden er veranderingen plaats in de zorg, die ook gevolgen hebben voor fysiotherapeuten. Zo is er op Prinsjesdag al bekend gemaakt dat er een stijging zal komen in zorgpremie en zorgtoeslag. In deze blog worden alle veranderingen in de zorg voor 2021, vanuit zorgverzekeringen, voor u op een rijtje gezet. U leest wat dit betekent voor u als fysiotherapeut.

Stijging van de zorgpremie en zorgtoeslag

De toch wel meest bekende verandering, is de stijging van de zorgpremie. Zoals elk jaar wordt de premie weer duurder. Gemiddeld zal de premie met €5 per maand stijgen. Het bedrag is afhankelijk van de zorgverzekeraar zelf. Op 12 november zijn de zorgpremies definitief bekend gemaakt. Via zorgwijzer.nl kan gemakkelijk de premie van verschillende zorgverzekeringen worden vergeleken. Het verplicht eigen risico stijgt volgend jaar niet en blijft dus €385.

 

Naast de zorgpremie stijgt de zorgtoeslag ook. De hoogte van de stijging is afhankelijk van de woonsituatie. Voor een eenpersoonshuishouden zal er een stijging plaatsvinden van €44. Dit komt neer op zo’n €3,60 per maand. Voor tweepersoonshuishouden is er een stijging van €99. Dit is zo’n €8,25 per maand.

 

Hogere lonen voor zorgmedewerkers

 

De stijging van de zorgpremie wordt mede veroorzaakt doordat de lonen voor zorgmedewerkers in 2021 worden verhoogd. In 2020 kregen zorgmedewerkers al een loonsverhoging van zo’n 3,28 procent. In 2021 zullen de lonen stijgen met 3,24%. Daarnaast is al eerder bekend gemaakt dat zorgmedewerkers, die zich hebben ingezet voor patiënten met COVID-19, in 2021 een bonus zullen ontvangen tussen de €500 en €1000.

 

Lees ook onze blog over de impact van het coronavirus op fysiotherapeuten

 

 

Specifieke patiëntgroepen worden onderdeel van de basisverzekering

Vanaf 2021 worden specifieke patiëntgroepen onderdeel van de basisverzekering. De patiëntgroepen die hier onder vallen zijn:

 

  • oudere mensen met complexe aandoeningen
  • mensen met chronisch progressieve degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington of multiple sclerose
  • mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • mensen met een verstandelijke beperking

 

Extra zorg bij corona

Voor coronapatiënten komt er vanuit de basisverzekering een ruimere dekking voor langdurige klachten, die zij hebben overgehouden ten gevolge van COVID-19. Hieronder valt onder andere vermoeidheid, verlies in spierkracht en benauwdheid. Deze patiënten hebben recht op extra paramedische zorg. Voor fysiotherapie geldt het volgende: maximaal 50 behandelingen per patiënt.

 

Vergoeding oefen- en fysiotherapie bij COPD verruimd

COPD patiënten krijgen vanaf 2021 meer oefen- en fysiotherapie behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal behandelingen waar ze voorheen recht op hadden is verruimd. Het gaat hierbij specifiek om COPD patiënten in klasse B. Hierin is onderscheidt te maken tussen patiënten in klasse B1 en B2. De vergoedingen zien er als volgt uit:

 

  • Voor patiënten in klasse B1: In het eerste behandeljaar heeft de patiënt recht op 27 behandelingen. Na het eerste jaar worden dit 3 behandelingen per 12 maanden.
  • Voor patiënten in klasse B2: In het eerste behandeljaar heeft de patiënt recht op 70 behandelingen. Na het eerste jaar worden dit 52 behandelingen per 12 maanden.

 

Verzekeren voor onbeperkt fysiotherapie wordt duurder

Het wordt steeds lastiger om vanuit de aanvullende verzekering alle fysiotherapiebehandelingen vergoed te krijgen. Het aanbod verzekeringen wordt steeds beperkter. In 2021 zijn er twee zorgverzekeringen die een ruime dekking aanbieden in hun aanvullende verzekering. Zie onderstaand schema voor de kosten. De verzekeraars DSW en Stad Holland bieden volgens de KNGF de beste aanvullende verzekering aan.

 

Zorgverzekeringwijzer

(Bron: KNGF)

 

Het KNGF is een voorstander van gecontracteerd werken. Echter kiezen fysiotherapeuten er toch regelmatig voor om zonder contract te werken met een zorgverzekeraar. CZ en VGZ hebben ervoor gekozen om de vergoeding voor ongecontracteerde fysiotherapie te verlagen naar 65%. Dit heeft als gevolg dat patiënten van ongecontracteerde fysiotherapeuten, die verzekerd zijn bij CZ en VGZ, worden gedupeerd. Zij zullen hierdoor behandelingen uit eigen zak moeten gaan betalen. Het KNGF is hier dan ook fors op tegen. Op de site van KNGF leest u hier meer over.

 

Belangrijke data om te onthouden

Het is voor patiënten belangrijk om hun zorgverzekering tijd op te zeggen of af te sluiten. Zie hieronder de belangrijkste data met betrekking tot het afsluiten en opzeggen van uw zorgverzekering.

 

  • 31 december 2020: Uiterlijke datum om zorgverzekering op te zeggen of te wijzigen
  • 31 januari 2021: Laatste dag om zorgverzekering voor 2021 af te sluiten

 

Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)