Vergrijzing: volop kansen voor de fysiotherapie!

Vergrijzing: volop kansen voor de fysiotherapie!

Als fysiotherapeut kunt u inspelen op de vergrijzing door te specialiseren op het gebied van geriatriefysiotherapie.

 

Nederland is al jaren sterk aan het vergrijzen. Vanuit het CBS is de verwachting dat in 2020 in Nederland 31,2% van de bevolking 65-plusser is (bron: CBS - Prognose levensverwachting 65-jarigen.pdf). Gekeken naar de prognose, zal dit alleen maar verder toenemen. In de meeste gevallen gaat het ouder worden gepaard met vele klachten, waaronder het steeds lastiger kunnen bewegen. Ouderdom en dus de vergrijzing binnen Nederland vraagt om meer zorg, ook de fysiotherapeut speelt hierin een grote rol.

 

Geriatriefysiotherapie

 

Als fysiotherapeut kunt u inspelen op de vergrijzing door te specialiseren op het gebied van geriatriefysiotherapie. Een geriatrie fysiotherapeut heeft inzicht in verouderingsprocessen, lichamelijke aandoeningen bij ouderen, medicijngebruik en onderzoek- en behandelvormen toegespitst op de ouderen.

Een geriatrie fysiotherapeut biedt hulp bij:

 

  • problemen na een beroerte;
  • alle klachten gerelateerd aan beweging zoals rug, knie, pols etc.;
  • herstel na een operatie zoals o.a. een nieuwe heup of knie;
  • conditietraining bij hartklachten, hoge bloeddruk en suikerziekte;
  • problemen met functioneren zoals lopen, opstaan uit bed etc.;
  • het geven van advies over voeding en beweging.

 

Thuiszorgfysiotherapie

 

Een andere mogelijkheid om als fysiotherapeut op de vergrijzing in te spelen, is fysiotherapie in de thuiszorg. Thuiszorgfysiotherapie is een effectieve manier van behandeling bij de patiënt thuis. Het is gericht op de functionele revalidatie en resocialisatie van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten, met als doel het handhaven van de thuissituatie. Dagelijkse handelingen zoals o.a. opstaan en traplopen worden geïnventariseerd, zodat indien nodig een passende oplossing kan worden aangeboden. Op deze manier wordt de patiënt in staat gesteld om zo lang mogelijk, op een verantwoorde manier, in eigen leefomgeving te functioneren.

 

Heeft uw praktijk al eens nagedacht over de vergrijzing die in de toekomst alleen nog maar verder gaat toenemen? Zijn er al stappen die jullie hebben doorgevoerd? Vergrijzing is een belangrijk onderwerp waarbij de fysiotherapeut een grote betekenis kan hebben voor de samenleving!

 

Uiteraard bieden wij binnen Disporta een breed assortiment aan hulpmiddelen die door u kunnen worden ingezet bij de behandeling van ouderen. Bekijk het gehele assortiment van Disporta online

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)