Vier populaire vakantiesporten

  • Geplaatst op
Vier populaire vakantiesporten

Tijdens de vakantie worden verschillende sportspullen uit de kast gehaald. Van badmintonrackets tot jeu de boules ballen, het wordt allemaal gebruikt.

In dit zomerse artikel, dat onderdeel is van onze zomerspecials, een serie artikelen waarin we de relatie leggen tussen zomerse onderwerpen en bijhorende blessures, aandoeningen en behandelingen. In deze zomerspecial leest u over de meest gespeelde sporten op vakantie. Ook leest u hoe u als fysiotherapeut blessures die ontstaan tijdens het spelen van deze sporten kunt behandelen.

 

Een gezellig potje badminton

 

Gezellig over slaan of een fanatieke wedstrijd, badminton wordt op veel campings dagelijks gespeeld. Badminton is een relatief veilige sport en blessures komen weinig voor. De meeste badmintonblessures ontstaan dan ook door overbelasting of door een verkeerde loop- of slagtechniek.

 

badminton

 

Mochten uw patiënten last hebben van badmintonblessures die ontstaan zijn door overbelasting, laat uw patiënten dan rust nemen en bouw vervolgens de trainingsintensiteit op in combinatie met spierversterkende oefeningen. Indien de blessures ontstaan zijn door een verkeerde loop- of slagtechniek, begeleid uw patiënten dan door deze technieken goed aan te leren.

 

Game, set, overwinning

 

Tennis is geen contactsport. Toch komen blessures regelmatig voor. Tennis is een sport met veel impulsieve bewegingen. Een blessure die hieruit kan ontstaan is een zweepslag in de kuiten. Een felle beweging leidt dan tot het abrupt scheuren van de kuitspier. Andere veel voorkomende blessures zijn de tenniselleboog of een impingement in de schouder.

 

  • Hoe kunt u een zweepslag in de kuit behandelen?

 

Bij een zweepslag in de kuit scheurt de kuitspier abrupt af. Dit zorg voor een zeer vervelende pijn en rust wordt sterk geadviseerd. Het herstelproces duur gemiddeld 4 tot 8 weken en terugkomen op het oude niveau kan zelfs maanden duren. U als fysiotherapeut kunt ondersteuning bieden bij het weer gaan belasten van de kuit.

 

  • Het behandelen van een tenniselleboog

 

Bij een tenniselleboog zijn de strekspieren in de onderarm rondom de elleboog ontstoken. Een tennisarm geneest niet vanzelf. Na de diagnose van een huisarts zijn er verschillende opties, waaronder fysiotherapie. Behandelingen die kunnen helpen om een tenniselleboog te genezen zijn; fricties, massages, ultrageluid, kracht- en coördinatieoefeningen en mobilisering.

 

Ook is het een optie medical taping toe te passen. De volgende video legt u uit hoe u dit doet.

 

 

  • Hoe moet u een impingement in de schouder behandelen?

 

Bij het heffen van de arm wordt de ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop kleiner. Hierdoor worden de pezen en het slijmbeurs dat daartussen zit ingeklemd, wat uiteindelijk kan lijden tot een schouderimpingement.

 

Om een impingement in de schouder te laten genezen is het belangrijk dat bovenhandse bewegingen gemeden worden. Daarbij is het ook niet verstandig zware spullen te tillen. U als fysiotherapeut kunt uw patiënten begeleiden door het aanbieden van oefentherapie en dit eventueel aan te vullen met het toepassen van tapetechnieken.

 

De volgende video laat u zien hoe u door gebruik te maken van kinesiotape een schouderimpingement kunt tapen.

 

 

Samenkomsten bij de tafeltennistafel

 

Op de camping is de tafeltennistafel een plaats waar iedereen bij elkaar komt om een gezellig potje tafeltennis te spelen. Zodra het drukker wordt spelen steeds meer mensen een gezamenlijk potje rond de tafel. Al deze gezelligheid heeft ook een keerzijde, buiten het in het gezicht geraakt worden door het balletje is er ook een kans op een aanhoudende blessure.

 

Blessures die veel voorkomen bij tafeltennis zijn schouder-, nek- en rugblessures. Schouderblessures ontstaan door de zwaaiende beweging die continu herhaald wordt. Door de kracht die de schouder levert kan de schouder overbelast raken. Deze zwaaiende beweging kan ook rug en nekklachten opleveren. Verder ontstaan nek- en rugblessures veelal door een verkeerde houding.

 

tafeltennis

 

Net als bij elke blessure is het belangrijk rust te pakken. Vervolgens kan de belasting intensiteit rustig opgebouwd worden. Hierbij zijn spierversterkende oefeningen belangrijk en later kan er ook weer rustig begonnen worden met trainen. Mochten de rug- en nekblessures zijn ontstaan door een verkeerde houding, zorg dan dat u de focus legt op het verbeteren van de tafeltennishouding.

 

Jeu de boules

 

Jeu de boules is een onschuldige sport die veel gespeeld wordt door zowel ouderen als jongeren. Van campings in Zuid-Frankrijk tot woonwijken in Nederland jeu de boules wordt steeds populairder. Buiten het laten vallen van de bal op een teen of voet komen er weinig jeu de boules blessures voor.

 

Jeu de Boules

 

Volgens een verrassende uitspraak van Nederlands kampioenen Kees Oogje en Edward Vinke in het AD in 2019 schijnt het gebruik van de verdovende middelen ritalin, cocaïne en wiet vaak voor te komen. Dus misschien is een potje jeu de boules niet zo onschuldig als het lijkt.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor een ruim assortiment aan tape. Deze tape kunt u gebruiken om ondersteuning te bieden bij blessures. U kunt kiezen uit verschillende soorten, maten en kleuren.

 

 

Verder kunt u bij Disporta terecht voor een groot assortiment aan fitnesmaterialen die u kunt gebruiken bij oefeningen om blessures te genezen.

 

 

Heeft u interesse op de hoogte gehouden te worden over het laatste nieuws en nieuw blogartikelen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)