Klantenservice
0
Sluiten
  Dinsdag 6 Februari 2021

  Waar op letten bij aanschaf van een AED?

  Het is erg belangrijk om een AED in uw praktijk te hebben hangen. Dit kan namelijk van levensbelang zijn wanneer iemand een hartstilstand krijgt. In deze blog leest u wat een AED precies is, waarom u een AED in uw praktijk moet hebben en waar u op moet letten bij het kopen van een AED.

   

  Wat is een AED?

  Een AED is een afkorting voor automatische externe defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer op gang kan brengen bij een stilstand. Dat doet hij middels het geven van een elektrische schok. Een AED is nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten van het hart wordt defibrilleren genoemd.

   

  Er zijn twee verschillende soorten AED’s: volautomatische en halfautomatische AED’s. Bij een volautomatische AED wordt de elektrische schok automatisch afgegeven. De AED meet of er een onregelmatig hartritme is, dat een elektrische schok nodig heeft om te normaliseren (een schokbaar hartritme). Wanneer dit het geval is zal de AED aftellen en een automatische schok afgeven. De hulpverlener hoeft hierbij niet zelf op schokknop te drukken. Bij een halfautomatische AED moet de hulpverlener wel zelf de schokknop indrukken. De AED meet of er een schokbaar hartritme is en of er een schok moet worden toegediend. De hulpverlener moet vervolgens zelf de schokknop indrukken. Bij een halfautomatische AED wordt de tijd tussen het reanimeren en het toedienen van de schok zoveel mogelijk beperkt. De overlevingskans wordt hiermee vergroot. In Nederland worden er dan ook voornamelijk halfautomatische AED’s gebruikt.

   

  Waarom is het zo belangrijk over een AED te beschikken?

  Jaarlijks krijgen meer dan 16.000 mensen te maken met hartritmestoornissen. Het hart pompt hierbij geen bloed meer rond. Veel reanimaties mislukken jaarlijks, doordat er geen schok kan worden toegediend of dat de schok te laat komt. Er is dan geen AED ter plaatse of de AED hangt te ver weg. Het is belangrijk dat er binnen 6 minuten wordt gedefibrilleerd. Elke minuut later zorgt namelijk voor 10% minder levensverwachting.

   

  Een hartstilstand kan overal optreden, dus ook in de fysiotherapiepraktijk. Het is daarom van belang dat u beschikt over een AED in de praktijk. Als u wacht tot de ambulance er is, is het waarschijnlijk al te laat. De AED maakt dus echt het verschil tussen leven en dood. Daarnaast geeft een AED in de praktijk een veilig gevoel bij patiënten.

   

  Aandachtspunten bij het kopen van een AED

  Het is belangrijk dat de AED altijd goed werkt. Wanneer deze bijvoorbeeld buiten hangt moet hij tegen regen en warmte kunnen. Wanneer u een AED koopt, is het belangrijk dat u op een aantal punten let. Hieronder noemen wij een aantal eigenschappen waar u naar moet kijken bij de aanschaf van een AED.

   

  • De IP-waarde: hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de AED tegen alle weertypen kan. Het is aan te raden om een AED te kopen met minimaal IP44 voor de AED en IP54 voor de buitenkast.
  • De functionaliteiten: Er zijn verschillende functies waartussen kan worden gekozen. Let goed op of u bijvoorbeeld een basis instructie wilt of een uitgebreide instructie. Ook kan er vaak worden gekozen voor een Nederlandse spraak of meertalig.
  • Het type AED-zelftest: Dit is de manier waarop je bericht krijgt als er iets mis is met de AED. Dit kan bijvoorbeeld via een licht- of geluidssignaal, maar ook via Wifi naar je telefoon.
  • De levensduur en het garantietermijn van de AED: Het garantietermijn zegt vaak iets over de kwaliteit van de AED. Hoe langer de garantie, hoe beter de kwaliteit van de AED. Een AED met een lang garantietermijn zal waarschijnlijk een langere levensduur hebben.
  • De verzekering: De kans op diefstal is niet groot, maar er is wel een mogelijkheid om de AED te laten verzekeren. Soms kan de AED vallen onder bijv. de inboedelverzekering.
  • Het onderhoud: Het is belangrijk dat de elektroden en accu goed werken. Door het afsluiten van een onderhoudscontract bent u altijd verzekerd van een goed werkende AED.
  • Volautomatisch of halfautomatisch: Zoals hierboven genoemd zijn er 2 typen AED’s. Het is dus goed om te onderzoeken waar uw voorkeur naar uitgaat, voordat u een AED aanschaft.

   

  De AED’s bij Disporta

  Disporta vindt veiligheid erg belangrijk. Wij bieden daarom ook AED’s aan van de beste kwaliteit. Onze Mindray AED BeneHeart C1A is betrouwbaar met een acculevensduur van 5 jaar! Daarnaast heeft het een IP-waarde van 55. Voor onervaren hulpverleners biedt de AED een gedetailleerde begeleiding aan door middel van stemopdrachten. De AED is zeer toegankelijk en kan door iedereen gebruikt worden.

   

   

  Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

   

   

   

  Tags:AED (2)

  Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

  Recente artikelen