Waarom een AED in de praktijk het verschil kan maken?

Waarom een AED in de praktijk het verschil kan maken?

Een AED, Automatische Externe Defibrillator (AED) is een levensreddend apparaat waarmee het hartritme van iemand met een hartstilstand kan worden hersteld.

 

De overlevingskans is het grootste wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is gestart. Hoe sneller een AED wordt ingezet bij een hartstilstand, hoe groter de kans op overleven. Wachten op een ambulance is vaak tevergeefs, deze is meestal pas na 15 minuten aanwezig. De aanwezigheid van een AED kan dus daadwerkelijk het verschil maken tussen leven en dood.

 

Overlevingskans

 

Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting vinden er in Nederland 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis plaats. In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt dan al voor de komst van de ambulance. De overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%. De kans dat iemand in uw praktijk of in de buurt van de praktijk een hartstilstand krijgt, is dus altijd aanwezig. Het is fijn voor zowel uw patiënten als de buurtbewoners dat er een AED aanwezig is, dit creëert een veilig gevoel.

 

Zes redenen voor een AED in uw praktijk

 

  • AED's besparen kostbare behandeltijd en kunnen de overlevingskansen verbeteren, omdat ze kunnen worden gebruikt voordat hulpdiensten aankomen.
  • De AED is compact, lichtgewicht, draagbaar, werkt op batterijen, is veilig en gemakkelijk te gebruiken.
  • Moderne AED’s zijn zeer toegankelijk voor mensen zonder reanimatie-ervaring.
  • Van de plotse overlijdens aan hartaandoeningen die elk jaar plaatsvinden, sterft meer dan 95 procent van de slachtoffers voordat ze het ziekenhuis bereiken.
  • Wanneer de zorg binnen vijf tot zeven minuten wordt gegeven (voordat een ambulanceploeg ter plaatse kan komen), inclusief een vroege behandeling met een AED, kunnen de overlevingscijfers drastisch verbeteren.
  • Het plaatsen van AED's op de werkplek, samen met goed management en training voor werknemers, kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

 

Vind u de investering te groot?

 

Net als een sprinklersysteem in een gebouw of een brandblusser, biedt de defibrillator extreme waarde op een kritiek moment. Hoeveel is het redden van een leven u waard? Helaas hebben veel kopers van AED's al ervaring met een reanimatie in hun praktijk opgedaan. Hierdoor ziet men de noodzaak van een AED in. Het is de menselijke natuur om onze beoordeling van waarde en risico te baseren op onze ervaring. Als uw praktijk nog nooit een hartstilstand heeft gehad, kan de perceptie zijn dat het apparaat mogelijk niet wordt gebruikt of nodig is. Helaas is deze methode van risicobeoordeling niet reëel.

 

Investering

 

De aanschaf van een AED vergt een éénmalige investering van ongeveer € 1.500,-. Daarnaast moet de accu om de 4 jaar worden vervangen en de elektrodepads om de 2,5 jaar (afhankelijk van de exacte expiratiedatum). Tevens adviseren wij jaarlijks onderhoud om ervoor te zorgen dat de AED ten alle tijden juist functioneert in het geval van een noodsituatie.

 

Mindray Beneheart D1 AED

Toegankelijke AED

 

In Nederland mag iedereen een AED gebruiken. Er bestaan vele soorten AED’s en het maken van de juiste keuze hierbij kan lastig zijn. Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze. Disporta biedt de Mindray BeneHeart D1 AED aan. Een zeer toegankelijke AED die door iedereen gebruikt kan worden. Deze geeft bij een reanimatie stapsgewijs aan wat er gedaan moet worden via gesproken instructies én via kleuren animaties op het scherm. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via telefoonnummer 013-5442032 of via e-mail [email protected].

 

Hangt er in uw praktijk al een AED maar is deze toe aan vervanging? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden voor een aantrekkelijke inruilkorting!

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)