Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team Disporta - Donderdag 22 April 2021

   Corona zelftest beschikbaar

   Regelmatig testen is belangrijk voor bestrijding van corona. Ook omdat mensen besmet kunnen zijn zonder dat ze klachten hebben. Eind maart 2021 heeft de overheid een ontheffing verleend voor de zelftesten van het merk Roche. In Nederland worden deze aangeboden door Disporta. In deze blog leest u welke zelftest Disporta aanbiedt, wat u moet doen bij de uitslag en wordt er duidelijk uitgelegd hoe u de test moet afnemen.

    

   Veel mensen met het coronavirus hebben milde of geen symptomen, maar kunnen het virus nog steeds verspreiden. Met regelmatig testen kunnen we de verspreiding vertragen of zelfs stoppen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 24 maart ontheffingen verleend voor twee soorten zelftesten. Dat betekent dat de bedrijven deze testen op de markt mogen brengen en dat het mogelijk is om bij jezelf sneltesten af te nemen. De sneltesten kunnen makkelijker worden gebruikt om preventief te testen. Deze kunnen bijvoorbeeld op scholen, praktijken of werkplaatsen ingezet worden zodat vroegtijdige besmettingen opgespoord worden en uitbraaksituaties voorkomen kunnen worden.

    

   Welke test bieden wij aan?
   Wij verkopen de Roche SD Biosensor SARS-Cov-2 Rapid Antigen Nasal Test. De Roche corona zelftest is een betrouwbare sneltest. U doet een eenvoudige monsterafname in het voorste deel van de neus (dus geen diepe afname in het neus-keelholtegebied). Het resultaat is na 15 minuten beschikbaar. De Roche Antigen Nasal Test geeft de aanwezigheid van het virus aan door het identificeren van de huidige infectie. Ook voldoet de Roche zelftest aan de CE-markering.

    

   Specificaties van de SARS-CoV-2 snelle antigeen neustest van Roche:

   • Voor de kwalitatieve opsporing van nucleocapsid (N)-antigeen in het voorste gedeelte van de neus;
   • Flexibel en plaats onafhankelijk gebruik, geen laboratorium of extra materialen nodig;
   • Eenvoudige bediening met ondiepe neustest;
   • Geen vervelende diepe test in de neus-/keelholte nodig;
   • Specificiteit: 98,6%;
   • Gevoeligheid: 90,6;
   • Testresultaten na 15 minuten;
   • Opslag: 2 tot 30°C;
   • CE-markering (gevalideerde testresultaten)

    

   Wanneer kunt u een zelftest doen?
   Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om de veiligheid te vergroten. Een zelftest kunt u op elk moment afnemen waardoor u met extra zekerheid op pad kan gaan. Als u klachten heeft, in contact bent gekomen met iemand die positief getest is of als u terugkeert uit een risicogebied moet u zich nog steeds laten testen bij de GGD. De uitslag is hier betrouwbaarder omdat een professional de test afneemt en gevoeligere testmethodes beschikbaar zijn.

    

   Positieve uitslag
   Als de uitslag van de test positief is, dan heeft u waarschijnlijk corona. U moet dan alle regels opvolgen die gelden bij een positieve uitslag, zoals thuisblijven en geen bezoek ontvangen. Ook moet u de uitslag laten bevestigen door de GGD. Doordat een zelftest minder betrouwbaar is dan een test van de GGD, is er een kans dat de uitslag een vals alarm is. Als de test van de GGD negatief is, mag u uit quarantaine.

    

   Negatieve uitslag
   Als de uitslag van de test negatief is, dan heeft u waarschijnlijk geen corona. De zelftest is niet 100% betrouwbaar dus u moet nog steeds voorzichtig zijn en u aan de basisregels houden. Een zelftest is niet bedoeld om u niet meer aan de regels te houden na een negatieve uitslag. Het is dus niet de bedoeling dat u uzelf gaat testen om vervolgens een feestje te gaan geven.

    

   Hoe neemt u een zelftest af?
   Hieronder kunt u lezen hoe u de test op een juiste manier moet afnemen.

    

   Afname van de test

   • 1. Doe de steriele swab in het neusgat waarin de meeste afscheiding zit. Steek de swab vervolgens 2 centimeter diep in de richting van de keel, dus parallel aan het gehemelte (niet omhoog). Dit doet u totdat u weerstand voelt en oefen verder geen druk uit bij de neusschelpen. Draai het wattenstaafje vervolgens gedurende 15 seconden ongeveer 4 keer tegen de neuswand. Vervolgens kunt u de swab verwijderen uit het neusgat.
   • 2. Vervolgens doet u dezelfde swab in het andere neusgat en doet u precies hetzelfde. Let op: het monster moet uit beide neusgaten worden afgenomen met dezelfde swab anders is de test niet betrouwbaar.

    

   Een monster voorbereiden

   • 3. Nu moet u de swab in een extractiebufferbuis plaatsen. Terwijl u in het bufferbuisje knijpt, beweegt u de swab meer dan 10 keer heen en weer.
   • 4. Dan moet u de swab verwijderen uit het bufferbuisje. Dit doet u terwijl u in de zijkanten knijpt om de vloeistof uit de swab los te halen. Let op: als u niet in het buisje knijpt, kan dit leiden tot een onbetrouwbaar resultaat omdat er teveel van de buffer in de swab zit.
   • 5. Druk nu de tuitdop van de extractiebufferbuis stevig op de bufferbuis.

    

   Een test uitvoeren

   • 6. Bij het uitvoeren van de test moet het testapparaat recht op een oppervlakte liggen. Nu moet u 4 druppels uit het bufferbuisje onder een hoek van 90 graden in het monsterputje van het testapparaat druppelen.
   • 7. Na 15-30 minuten kunt u de uitslag aflezen. Let op: lees de testresultaten na 30 minuten niet meer af vanwege de risico op onjuiste resultaten.

    

   Er moet altijd een lijn verschijnen bij de C, want dit is de controlelijn. Als deze lijn niet zichtbaar is, is de test ongeldig. U moet dan een nieuwe test afnemen. Bij een vage controlelijn, moet de test worden gezien als correct te zijn uitgevoerd. Als de controlelijn als enige lijn zichtbaar is, is de test negatief. Bij een positieve test staat er ook een lijn bij de t (testlijn). Als de testlijn niet gelijkmatig of vaag is, is de test ook positief.

    

   Roche zelftest

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor u?

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »