Klantenservice
0
Sluiten
  Maandag 28 Januari 2021

  Compressiekousen: Wat zijn het en wanneer moet een patiënt ze dragen?

  Compressiekousen, wat zijn dat nou eigenlijk en wanneer moeten ze worden gedragen? Veel mensen weten dit niet. Daarnaast worden compressiekousen vaak door de war gehaald met steunkousen. Bent u benieuwd wat compressiekousen nu precies zijn en wanneer het wordt aangeraden om patiënten compressiekousen te laten dragen? Lees dan snel verder!

   

  Wat zijn compressiekousen?

  Compressiekousen zijn elastische kousen die ondersteuning geven aan het onderbeen door druk uit te oefenen. De kousen zijn steeds populairder en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Voorheen werden de sokken vooral gebruikt voor mensen met klachten als trombose, spataderen en lymfoedeem. De kousen stimuleren de doorbloeding waardoor de afvoer richting hart en longen enorm verbetert. Daarnaast worden de spieren sneller voorzien van zuurstof en geeft de kous extra stabiliteit aan de kuit en achillespees. Ook voor patiënten die last hebben van vermoeide, opgezwollen of zware benen zijn compressiesokken een aanrader. Veel mensen hebben last van vocht dat zich ophoopt in de onderbenen, wat zorgt voor een ‘zwaar gevoel’ . De compressiekousen geven druk op het weefsel waardoor het vocht wordt afgevoerd. Compressiekousen worden vaak verward met steunkousen. Echter is dit geheel iets anders. Steunkousen worden namelijk gedragen om klachten preventief te voorkomen. Compressiekousen worden daarin tegen gedragen voor de behandeling van klachten die er al zijn.

   

  Sportcompressiekousen

  Naast de goede doorbloeding zorgen de kousen ook voor de toevoer van voedingsstoffen. Dit leidt tot minder kramp in bijvoorbeeld de enkels en kuiten. Hierdoor kunnen blessures makkelijk worden voorkomen, wat ideaal is voor sporters. Speciaal voor sporters zijn er dan ook sportcompressiekousen. Deze worden voornamelijk gedragen door hardlopers. Bij blessures aan de onderbenen wordt er dan ook vaak gekozen voor compressiekousen. Dit zijn blessures aan bijvoorbeeld de achillespees, de kuit of shin splints. Ook heeft het voordelen om de kousen na het lopen te dragen. Het is namelijk bewezen dat sporters minder spierpijn ervaren wanneer zij na de training gebruik maken van compressiekousen. Als patiënten naast shin splints veel spierpijn hebben na het sporten, kunnen ze deze kousen dus niet alleen tijdens het sporten dragen, maar ook erna.

   

  Verschillende soorten compressiekousen

  Er zijn in totaal 4 verschillende soorten compressieklassen waarin de kousen kunnen worden ingedeeld. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de druk is die wordt uitgeoefend door de compressiekous. Hieronder leest u in welke situatie welke kous van toepassing is.

   

  • Klasse 1: kousen met een lichte en milde compressie. Deze worden gedragen bij een vermoeid en zwaar gevoel in de benen en lichte spatadervorming.
  • Klasse 2: kousen met een gemiddelde compressie. Deze zijn van toepassing bij spataderen, zwellingen of voor de behandeling van beenwonden.
  • Klasse 3: kousen met een sterke compressie. Deze zijn van toepassing bij ernstige spataderen en de genezing van een open been.
  • Klasse 4: kousen met een zeer sterke compressie. Deze zijn van toepassing bij ernstige lymfoedeem, aderziekten en elefantiasis.

   

  Bent u benieuwd naar de nieuwste trends en ontwikkelingen van dit jaar? U leest het hier!

   

   

  Hoe kan de patiënt de kans op een slechte doorbloeding beperken?

  Zoals u hierboven kunt lezen, worden compressiekousen vaak gedragen voor een betere doorbloeding. Een slechte doorbloeding in de benen kan namelijk ernstige gevolgen hebben, zoals trombose. Het kan niet altijd worden voorkomen dat een patiënt een slechte doorbloeding heeft, maar er zijn verschillende kenmerken die de kans op een slechte doorbloeding wel beperken. Een gezonde levensstijl is bijvoorbeeld erg belangrijk. De patiënt moet voldoende bewegen, niet roken en niet te veel alcohol drinken. Daarnaast kan er ook op de kleding worden gelet. Strakke kleding en hoge hakken dragen worden afgeraden. Ook kan het helpen om de benen regelmatig onder een koude douche te wassen en te masseren.

   

  Wat heeft Disporta u te bieden?

  Disporta biedt verschillende soorten compressiekousen aan, onder andere van Thuasne en Veinax. Deze kousen helpen patiënten bij verschillende klachten als trombose en vermoeide benen.

   

   

   

  Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

   

   

   

  Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

  Recente artikelen