Wat is de beste slaaphouding voor de rug en nek?

Wat is de beste slaaphouding voor de rug en nek?

Een verkeerde slaaphouding is vaak de oorzaak van rug- en nekklachten bij uw patiënt. Als fysiotherapeut zult u vaak patiënten krijgen die hier last van hebben. Door ze een goede slaaphouding aan te leren, kunnen rug- en nekklachten worden voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten slaaphoudingen. Om klachten aan de rug en nek te voorkomen, moet de wervelkolom in een neutrale positie liggen. Op deze manier worden de rug en nek zo min mogelijk belast. Natuurlijk kan in de slaap, de slaappositie niet worden bepaald. Wel kunt u uw patiënten aanleren hoe zij hun slaap kunnen starten met een goede slaaphouding.

 

Soorten slaaphoudingen

 

Over het algemeen zijn er 3 soorten slaaphoudingen: de rug-, zij- en buikligging. Het overgrote deel slaapt op de zij. Alle drie de soorten hebben zijn voor- en nadelen. Deze zullen hieronder worden besproken.

 

  • Zijligging:
    Wanneer de patiënt het liefst op de zij ligt, heeft dit zijn voordelen. Zo is slapen op de zij goed voor de lage rug, slaapapneu en stress. Daarnaast vermindert het de kans op maagzuur. Het nadeel van de zijligging is dat uw patiënt last kan krijgen van de nek en schouders, omdat hier druk op kan komen te staan. Een goede ondersteuning van het kussen en matras, kan hierbij helpen.

 

  • Rugligging:
    Wanneer uw patiënt als voorkeur op de rug slaapt, geeft dit de beste ondersteuning voor het lichaam. Het gewicht wordt goed verspreid en de rug ligt in een natuurlijke houding. Daarnaast voorkomt slapen op de rug rimpels, omdat de huid de hele nacht kan ademen. Het nadeel van slapen op de rug, is snurken en slaapapneu. Dit wordt veroorzaakt doordat de tong bij deze slaaphouding naar achteren zakt, waardoor de luchtpijp gedeeltelijk wordt afgesloten.

 

  • Buikligging:
    U zult waarschijnlijk niet veel patiënten krijgen, die veel op hun buik slapen. Echter moet u wel weten hoe u deze patiënten het best kunt adviseren, wanneer u deze in uw praktijk krijgt. Het voordeel van de buikligging is dat het snurken tegen gaat. Voor de rest brengt het alleen maar nadelen met zich mee. De buikligging is dan ook de slechtste slaaphouding. De wervelkolom wordt zwaar belast, waardoor nek- en hoofdpijn ontstaat. Daarnaast kan uw patiënt last krijgen van zenuwpijn en gevoelloze handen. Raad uw patiënt dan ook af, om op de buik te slapen!

 

Zorg voor een goed matras en kussen ter ondersteuning

Niet alleen het aanleren van een goede slaaphouding aan uw patiënt is van belang, uw patiënt moet ook beschikken over een goed matras en kussen. Een goede slaaphouding begint namelijk bij een matras, dat voldoende ondersteuning biedt. Ten eerste zorgt een goed matras ervoor, dat de tussenwervelschijven in de wervelkolom ‘s nachts kunnen ontlasten. Daarnaast ontspannen de rugspieren beter. Raad uw patiënt aan om eens te kijken naar de hardheid en demping van hun matras. Een te hard en te zacht matras is beide niet goed voor de wervelkolom.

 

Zorg voor een goed slaaphouding

 

Ook heeft uw patiënt voldoende ondersteuning aan de nekwervels nodig. Hiervoor dient hij een kussen te hebben, wat ervoor zorgt dat het hoofd in een zo neutraal mogelijke positie ligt. Wanneer uw patiënt last heeft van een stijve nek, ligt de oorzaak vaak bij het kussen. Zo kan het kussen te dun of te dik zijn, waardoor de nekspieren kunnen verrekken bij het opstaan. Raad uw patiënt dan ook een kussen aan, dat goed aansluit op zijn lichaamsvorm.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Bij Disporta kunt u terecht voor verschillende soorten hoofdkussens. Deze hoofdkussens bieden uw patiënten, een goede ondersteuning tijdens hun nachtrust.

 

 

Verder biedt Disporta verschillende stretchers. Deze stretchers bieden uw patiënt ondersteuning voor rug- of nekklachten, als gevolg van een slechte slaaphouding.

 

 

Vond u dit artikel interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogartikelen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op onze social media!

 

Wellicht vindt u deze blogartikelen ook interessant?

 

 

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)