Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Zondag 6 November 2020

   Week van de chronische zieken: Hoe help ik mijn patiënten met astma?

   Wat is astma precies?

    

   Astma is een ontsteking aan de longen. Deze ontstekingen gaan nooit meer weg, wat veel klachten kan veroorzaken. De longen van een astma patiënt zijn vaak erg gevoelig voor bijvoorbeeld rook, huisdieren en uitlaatgassen, waardoor benauwdheid ontstaat. Wanneer zo’n benauwdheid plotseling optreedt, spreken we van een astma-aanval. Het verschilt per persoon hoe erg de astma is. Er zijn dan ook verschillende soorten.

    

   Astma geeft niet dagelijks klachten. Echter is het wel een chronische ziekte, omdat de ontstekingen in de longen nooit meer weggaan. Er zijn periodes waarbij de patiënt wekenlang geen klachten ervaart, waardoor de astma genezen lijkt. Dit is echter niet het geval. Astma moet niet verward worden met een longontsteking. Een longontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie, wat weer geneest met behulp van medicijnen.

    

   Astma kan op iedere leeftijd ontstaan en is vaak erfelijk. Wanneer de ouders een allergie of astma hebben, krijgt het kind dit in een kwart van de gevallen ook. Andere oorzaken van het ontstaan van astma is een te vroeg geboren kind. De longen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld. Tenslotte kan astma ontstaan door werk, dit wordt beroepsastma genoemd. Dit ontstaat door het vaak en lang inademen van bepaalde stoffen, zoals verf.

    

   Soorten astma

    

   Er zijn verschillende soorten astma. Vaak heeft een patiënt meerdere vormen tegelijk. Een aantal hiervan zullen hieronder worden besproken.

    

   • Allergische astma:
    Wanneer uw patiënt allergische astma heeft, krijgt hij het benauwd wanneer hij stoffen inademt waar hij allergisch voor is. Deze vorm komt erg vaak voor bij mensen. Het kan hier gaan om bijvoorbeeld huisdieren of huisstofmijt.

    

   • Niet-allergische astma:
    Iemand die niet-allergische astma heeft, krijgt het benauwd van prikkels, zonder er allergisch voor te zijn. Zo kan de patiënt benauwd worden als hij rook of parfum inademt. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden ook invloed hebben. Wanneer het erg koud is, of de lucht vochtig is, is de kans op benauwdheid groter bij de patiënt.

    

   • Inspanningsastma:
    Een patiënt die inspanningsastma heeft, krijgt het benauwd zodra hij zich gaat inspannen. Wanneer de patiënt te snel in beweging komt, ontstaan de klachten het snelste. Het is dan ook belangrijk om rustig aan te beginnen, zodat de longen de overgang van rust naar inspanning kunnen maken.

    

   • Ernstig astma:
    Deze vorm van astma komt het minst vaak voor bij de patiënten. Ernstig astma is moeilijk onder controle te houden, ook niet met medicijnen. Iemand die dit heeft moet dan ook regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.

    

   Hoe kunt u uw patiënten met astma helpen?

    

   In veel gevallen krijgen patiënten met astma medicijnen, zodat de klachten niet verergeren. Fysiotherapie kan zeker ook bijdragen aan het verminderen van de klachten. Als fysiotherapeut kunt u patiënten bijvoorbeeld ademtherapie geven. Dit kunt u doen door ze ademhalingstechnieken aan te leren, die ervoor zorgen dat de patiënt effectiever en meer ontspannen adem haalt. Door middel van oefentherapie kan de longconditie worden verbeterd en kunnen de ademhalingsspieren worden versterkt.

    

   Daarnaast kan intapen ook helpen bij astma. Tape kan namelijk de longfunctie beïnvloeden. Door gebruik te maken van het Medical Taping Concept, kunnen de astmaklachten worden verminderd. Bij het Medical Taping Concept wordt de rug ingetaped, wat invloed heeft op het longgebied. Daarnaast kan ook de schouder worden ingetaped, omdat hier de hulpademhalingsspieren zitten. Deze spieren zijn vaak erg gespannen bij astmapatiënten. Door deze spieren in te tapen ontstaat er een betere doorbloeding en worden de spieren ondersteund. Deze tape techniek werkt niet alleen bij astmapatiënten, maar ook bij patiënten met COPD of hooikoorts. In onderstaande video ziet u hoe u uw patiënten moet intapen, om hun klachten te verminderen.

    

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

    

   Disporta heeft diverse artikelen in het assortiment die u kunt gebruiken voor astmapatiënten in uw praktijk. De Micro I spirometer is geschikt om de longcapaciteit van de patiënt te meten. Daarnaast is de Micro RPM uitermate geschikt om de respiratoire spierkracht van de patiënten te meten.

    

    

   Daarnaast biedt Disporta kinesiotape aan, geschikt voor medical taping bij uw patiënt om de astmaklachten te verminderen.

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor u?

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »