Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Maandag 6 November 2020

   Week van de chronische zieken: De rol van fysiotherapie bij diabetes patiënten

   Wat is diabetes?

    

   Ten eerste is het belangrijk dat u als fysiotherapeut weet wat diabetes precies is en wat de gevolgen ervan zijn. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet in evenwicht kan houden. Het lichaam heeft te weinig insuline en juist insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Iemand met diabetes kan er niet van genezen en houdt het zijn hele leven lang. Door gezonder eten, afvallen en meer bewegen is het vaak mogelijk om de ziekteverschijnselen te beperken (remissie). De symptomen van diabetes zijn afhankelijk van het type, maar in het algemeen zijn extreme dorst en veel plassen klachten die vaak voorkomen.

    

   Er zijn verschillende soorten typen diabetes. Diabetes type 1 en 2 zijn de bekendste en komen het meeste voor. Daarnaast zijn er ook nog andere soorten, zoals zwangerschapsdiabetes en neonatale diabetes. Diabetes type 1 wordt ook wel jeugddiabetes genoemd, omdat het voornamelijk ontstaat op jonge leeftijd. Het ontstaat door een verandering van de genen in het lichaam. Bij dit type maakt de alvleesklier geen of niet genoeg insuline aan, waardoor het handmatig moet worden toegediend. De behandeling van diabetes type 1 is dan ook het dagelijks toedienen van insuline in het lichaam. Het is op dit moment nog niet bekend hoe type 1 kan worden voorkomen.

    

   De meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2, zo’n 9 op de 10 mensen. Vroeger werd het ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, omdat het vaak pas ontstaat op een leeftijd boven de 40. Echter kunnen ook jonge kinderen dit type krijgen. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier wel insuline aan, maar het lichaam kan deze insuline niet optimaal gebruiken. De behandeling bestaat uit genoeg bewegen, gezond eten, medicijnen en soms ook het toedienen van insuline. Een ongezonde levensstijl, zoals te weinig bewegen en overgewicht vergroot dan ook de kans op diabetes type 2.

    

   In onderstaand overzicht zijn de verschillen tussen diabetes type 1 en type 2 weergegeven.


    

    Diabetes type 1Diabetes type 2
   LeeftijdOp jonge leeftijd Vaak boven de 40 jaar 

   Incidentie10% betreft type 1 90% betreft type 2 

   BloedsuikerLaagMeestal te hoog 

   OntstaanGeen/ minder aanmaak insuline Minder gevoelig voor insuline 

   Mogelijke oorzaak
   • Beperkte erfelijkheid 
   • Meestal onbekend 
   • Overgewicht en erfelijkheid 
   • Mensen van Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse afkomst hebben meer aanleg voor type 2. 

   Klachten
   • Dorst/veel plassen 
   • Gewichtsverlies 
   • Ziek en beroerd 
   • Constante honger 

   • Dorst/veel plassen 
   • Sterke vermoeidheid 
   • Slecht genezende wonden 
   BehandelingInsuline toedienen via injectie/pomp 
   • Meer bewegen 
   • Afvallen/ gezonder eten 
   • Insuline toedienen via tabletten of injectie 

    


    

   Wat is uw rol als fysiotherapeut bij diabetespatiënten?

    

   U als fysiotherapeut kunt een belangrijke rol spelen bij de behandeling van diabetespatiënten. Voor mensen met diabetes is lichaamsbeweging extra belangrijk. Bewegen vermindert namelijk de hoeveelheid glucose in het bloed, zorgt ervoor dat de insuline in het lichaam beter werkt en het stimuleert de bloedsomloop. De suiker wordt makkelijker uit het bloed gehaald, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Vooral bij diabetes type 2, speelt beweging een grote rol. Bij deze patiënten is vaak sprake van een ongezonde levensstijl, waardoor lichaamsbeweging van belang is om de lichamelijke gevolgen van diabetes tegen te gaan. Patiënten die regelmatig bewegen zullen minder insuline nodig hebben om het lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast helpt het bewegen bij het afvallen. Zo’n 80% van de diabetespatiënten kampt namelijk met overgewicht. Raad uw patiënt aan om minstens een half uur per dag goed te bewegen, zoals fietsen of wandelen. Bewegen helpt ook voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen, de spierkracht en het balans gevoel. Het risico op hart- en vaatziekte en botontkalking wordt op deze manier ook verkleind.

    

   Speciaal voor patiënten met diabetes type 2 is er een beweegprogramma ontwikkeld. Dit beweegprogramma is ontwikkeld door de KNGF en het helpt uw patiënt om gezond en verantwoord te bewegen. Daarnaast leert hij controle te krijgen over zijn bloedglucosewaarde. Patiënten hebben vaak geen controle over hun lichaam wanneer ze meer gaan bewegen, waardoor ze bang zijn dat ze een hypo zullen krijgen. U moet dit programma dan ook samen met uw patiënt doorlopen.

    

   Als fysiotherapeut moet u aan de volgende eisen voldoen om verantwoord diabetespatiënten te kunnen behandelen. Ten eerste moet u geregistreerd staan in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie. Daarnaast heeft u een geaccrediteerde post-HBO opleiding Diabetes Mellitus gevolgd. Tenslotte heeft u een geldig certificaat van het KNGF beweegprogramma. Door middel van verschillende testen bij uw patiënt kunt u het beweegprogramma op maat afstellen. Na een aantal weken het beweegprogramma gevolgd te hebben is het slim om de vooruitgang te bekijken, door de testen opnieuw af te nemen bij uw patiënt.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

   Beweging is belangrijk voor de patiënt, om zijn ziekteverschijnselen te verminderen. Disporta heeft dan ook verschillende fitnessartikelen in het assortiment, waarmee uw patiënt kan trainen. Op deze manier verminderen ze hun klachten. Thuistraining is ook zeker mogelijk met de fitness materialen.

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor u?

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »