Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Zondag 6 November 2020

   Week van de chronische zieken: De bekendste hart- en vaatziekten

   Wat zijn hart- en vaatziekten?

    

   Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Het is afhankelijk van de ziekte, wat de oorzaak ervan is. Bekende oorzaken die kunnen leiden tot een vernauwing van de bloedvaten zijn onder andere: een hoge bloeddruk, roken, stress en overgewicht. Patiënten met reuma of diabetes hebben een vergrote kans op het ontwikkelen van een hart- of vaatziekte. Daarnaast kan het ook erfelijk zijn.

    

   Hart- en vaatziekten kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen.

    

   • Vernauwing of blokkering van de bloedvaten: Een vernauwing of blokkering van de bloedvaten kan leiden tot een hartinfarct, beroerte, etalagebenen of trombose.
   • Aangeboren afwijkingen: Voorbeelden hiervan zijn hartritmestoornissen, hartruis, of aortaklep insufficiëntie.
   • Infectie of ontsteking van het hart: Bij bijvoorbeeld myocarditis is er sprake van een ontsteking aan de hartspier, door bijvoorbeeld een virus/bacterie/auto-immuunziekte.
   • Overige aandoeningen: Er zijn ook aandoeningen die niet onder bovenstaande categorieën vallen. Dit zijn overige aandoeningen, zoals hartfalen of pericarditis (ontsteking hartzakje).

    

   Soorten hart- en vaatziekten

    

   Er zijn veel verschillende soorten hart- en vaatziekten, die voorkomen bij patiënten. Hieronder zullen een paar bekende vormen worden toegelicht.

    

   • Beroerte
    Een beroerte is een verzamelnaam voor onder andere een herseninfarct, TIA en een hersenbloeding. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen voor een bepaalde tijd geen zuurstof meer. Dit wordt veroorzaakt doordat er iets misgaat in de bloedvaten naar de hersenen toe. Wanneer een bloedvat vernauwd is, komt er geen bloed en dus ook te weinig zuurstof bij de hersenen. Bij een hersenbloeding barst een bloedvat open, waardoor er een bloeduitstorting ontstaat in de hersenen Dit kan ertoe leiden dat hersencellen afsterven, waardoor hersenfuncties zullen uitvallen. De bekendste verschijnselen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm.

    

   • Hartinfarct
    Een hartinfarct, ook wel een hartaanval genoemd, ontstaat doordat een bloedvat van het hart plotseling wordt afgesloten. Er ontstaat een vernauwing in het bloedvat, waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt geblokkeerd. Het deel van het hart dat door deze vernauwing geen bloed krijgt, kan hierdoor afsterven. Het bekendste signaal van een hartinfarct is een drukkende pijn op de borst. Het kan zijn dat iemand met een hartinfarct gereanimeerd moet worden, om de hartslag weer op gang te brengen.

    

   • Angina pectoris
    Bij Angina Pectoris is sprake van hartkramp of pijn op de borst. Deze pijn ontstaat wanneer de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Elke spier heeft immers zuurstof nodig. Het hart ontvangt dit van de kransslagaders die om het hart heen liggen. Wanneer er sprake is van slagaderverkalking, kan er een vernauwing in de slagader ontstaan. Klachten ontstaan vaak pas wanneer de ader meer dan 50% vernauwd is. Angina pectoris kan goed worden behandeld met een gezonde voeding en medicijnen, maar het kan ook leiden tot een hartinfarct.

    

   • Etalagebenen
    Etalagebenen zijn vernauwingen in de beenslagaders, dat ook ontstaat door slagaderverkalking. De beenspieren krijgen hierdoor minder zuurstof, wat leidt tot pijnklachten bij het lopen. Etalagebenen ontstaan langzaam, omdat de benen in rust nog voldoende zuurstof krijgen. Klachten worden steeds erger bij bijvoorbeeld fietsen en lopen. Roken en een hoge bloeddruk kunnen etalagebenen verergeren. Het is dan ook aan te raden om niet te roken en gezond te leven, om de klachten te verminderen.

    

   Fysiotherapie bij patiënten met een hart-of vaatziekte

    

   U kunt als fysiotherapeuten patiënten met een hart- of vaatziekte goed helpen. Het verschilt natuurlijk per ziekte welke behandeling van toepassing is. Over het algemeen is het belangrijk om uw patiënten te stimuleren om meer te gaan bewegen, en ze te wijzen op een gezonde levensstijl. Denk hierbij aan niet roken en de cholesterol en bloeddruk meten. Het meten van de bloeddruk en cholesterol kunt u gemakkelijk zelf doen. Binnen Disporta bieden wij diverse meters aan, die u hierbij kunnen helpen.

    

   Bij een beroerte of een TIA is revalidatie zeer belangrijk om tot een zo goed mogelijk herstel te komen. In sommige gevallen is zelfstandig functioneren namelijk niet meer mogelijk. De schade kan ook permanent zijn. Er zijn dan teveel hersencellen afgestorven, waardoor herstel niet meer mogelijk is. Hartrevalidatie is nodig wanneer een patiënt een hartinfarct heeft gehad of veel last heeft van angina pectoris. Bij hartrevalidatie wordt er gewerkt aan het herstel en leert de patiënt een gezonde leefstijl aan, om kans op herhaling te voorkomen. Bij etalagebenen is naast het stoppen met roken en gezond leven, looptherapie ook effectief. Door intensieve looptraining neemt de bloedtoevoer in de benen toe, waardoor de pijnklachten afnemen.

    

   In sommige gevallen zijn medicijnen en fysiotherapie voldoende om de klachten van de patiënt onder controle te houden. Het komt ook voor dat een operatie noodzakelijk is. Een aantal voorbeelden van operaties zijn: bypassoperatie, plaatsen van een pacemaker of een harttransplantatie.

    

   Wat heeft Disporta u te bieden?

    

     Disporta biedt verschillende producten voor hart- en vaatpatiënten aan, die onmisbaar zijn in uw fysiopraktijk. Zo is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk en cholesterol te meten.

    

    

   Een AED is een levensreddend apparaat waarmee het hartritme van iemand met een hartstilstand kan worden hersteld. Deze is dan ook onmisbaar in uw praktijk.

    

    

   Vond u deze blog interessant en wilt graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

   Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor u?

    

    

    

    

   Laatste updates over acties en nieuws omtrent fysio, sport, fitness en gezondheid

   Recente artikelen

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »