Yes, lekker weer! Maar pas op voor teenslippers!

Yes, lekker weer! Maar pas op voor teenslippers!

Zodra het mooi weer wordt, halen we bijna allemaal onze teenslippers weer uit de kast. Het dragen van slippers werkt tijdens warm weer verkoelend, maar het vergroot ook de kans op voetklachten.

 

In dit zomerse artikel, dat onderdeel is van onze zomerspecials, een serie artikelen waarin we de relatie leggen tussen zomerse onderwerpen en bijhorende blessures, aandoeningen en behandelingen. In deze zomerspecial leest u hoe u als fysiotherapeut klachten die ontstaan zijn door het dragen van teenslippers kunt behandelen.

 

Het effect op de voeten van het dragen van teenslippers

 

Veel mensen houden ervan om met warm weer teenslippers te dragen. Echter is dit niet altijd even goed voor de voeten. Teenslippers zitten namelijk niet vast aan de voeten. Dit betekent dat tijdens het lopen de zwaartekracht de slippers van uw voeten trekt. Om dit te voorkomen vormen de voeten tijdens het lopen een soort klauw, waardoor de slippers aan uw voeten blijven zitten.

 

Het lopen op slippers is tijdens korte periodes een soort workout voor de voeten. Net als bij een normale workout moet u opletten dat u niet te veel sport. Op het moment dat u hele dagen op slippers loopt, heeft u een grotere kans op overbelasting van de voeten. Uiteindelijk krijgt naar schatting 30% van de mensen last van voetklachten door het lopen op slippers.

 

4 Veel voorkomende klachten door het lopen op teenslippers

 

Het lopen op slippers is erg verkoelend, maar beschermt de voeten amper. Daarbij vergroot het langdurig lopen op slippers de kans op vervelende blessures.

 

1. Hielspoor

 

Bij hielspoor ontstaat er kalk op de peesplaat aan het hielbeen. Dit kan tot vervelende klachten lijden, al hoeft dit niet altijd klachten te veroorzaken. De verkalking van de peesplaat aan het hielbeen gaat regelmatig samen met een ontsteking van de pees die onder de voet door loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. Deze ontsteking wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. De term hielspoor wordt in de praktijk overigens vaak gebruikt om verschillende problemen in de hiel aan te duiden.

 

  • Het behandelen van hielspoor:

 

Over het algemeen gaat hielspoor binnen vier maanden vanzelf over. Mochten de klachten aanhouden, dan kunt u een shockwavebehandeling toepassen. Bij een shockwavebehandeling wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven die de doorbloeding en stofwisseling verbeteren, waardoor de pijn afneemt.

 

2. Overbelasting

 

Bij overbelasting is het belangrijk dat het getroffen lichaamsdeel rust krijgt. Overbelasting dat veroorzaakt wordt door het dragen van slippers vindt veelal in de kuiten, hakken, voeten en scheenbenen plaats. Om het getroffen gedeelte te ontlasten is het belangrijk dat uw patiënten tijdelijk geen slippers dragen, aangezien dit de oorzaak is van de klachten. Om het getroffen gedeelte indien nodig nog meer te ontlasten, kunt u gebruikmaken van tape.

 

Mochten de klachten minder worden dan kunt u uw patiënten begeleiden met het versterken van het getroffen gedeelte door middel van oefeningen.

 

3. Breuken/kneuzingen van de voet en tenen

 

Teenslippers bedekken de voeten amper. Hierdoor lijdt het stoten van de voeten of tenen vaker tot een kneuzing of breuk. In beide gevallen veroorzaakt dit een flinke pijn tijdens het lopen.

 

  • Behandeling botbreuk in de voet of tenen:

 

Bij een botbreuk in de voet wordt er vaak gips geplaatst om ondersteuning te bieden en om alles op zijn plek te houden. Mocht de breuk in de tenen zitten met uitzondering van de grote teen, dan wordt de gebroken teen in de meeste gevallen aan een andere teen vast gespalkt. Na een botbreuk kunt u uw patiënten ondersteunen in het weer beginnen met lopen.

 

  • Behandeling kneuzing van de voet of tenen:

 

Om de voeten of tenen te ondersteunen kunt u tape aanbrengen. Ook helpt tape om de doorbloeding te verbeteren waardoor het herstel sneller gaat. Om te voorkomen dat uw patiënten hun voet of tenen nog een keer kneuzen, kunt u de patiënten begeleiden door het gebruik van oefeningen die de mobiliteit, stabiliteit en kracht van het getroffen lichaamsdeel verbeteren.

 

4. Likdoorns

 

Over het algemeen ontstaan likdoorns door slechte of knellende schoenen, zo ook bij het dragen van slippers. Likdoorns ontstaan door veel wrijving op 1 plek. Ook kan een likdoorn ontstaan door een verkeerde stand van de voeten.

 

  • Het behandelen van likdoorns:

 

Lichte vormen van likdoorns kunnen zelf door patiënten behandeld worden door gebruik te maken van likdoornpleisters. Dit zijn pleisters met salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat de likdoorn zacht wordt en uiteindelijk verwijderd kan worden door een podotherapeut of door een goede pedicure. Laat uw patiënten de likdoorn echter nooit zelf verwijderen.

 

Op het moment dat uw patiënten last hebben van likdoorns die veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de voeten, is het belangrijk dat de stand van de voeten gecorrigeerd wordt. Dit kunt u doen door middel van steunzolen.

 

Advies voor patiënten die toch teenslippers willen blijven dragen

 

Mochten uw patiënten toch graag teenslippers willen dragen, geef ze dan de volgende tips mee om klachten te voorkomen:

 

  • Zorg ervoor dat de zool dik genoeg is, dus niet slechts een paar millimeter.
  • Let erop dat u slippers koopt met een stugge zool. Dit betekent dat op het moment dat u uw slipper kunt dubbelvouwen deze niet stevig genoeg is.
  • Kijk goed of de slipper bij uw voeten passen door er lang genoeg op te lopen voordat u de slippers koopt. Let erop dat uw tenen niet over de rand heen schuiven.
  • Overweeg sandalen te kopen in plaats van slippers. Deze schoenen zijn luchtig en het dragen van sandalen is een stuk beter voor de voeten.

 

Wat heeft Disporta u te bieden?

 

Disporta biedt u een groot assortiment aan tapes die u kunt gebruiken tijdens het behandelen van klachten die zijn ontstaan door het dragen van teenslippers.

 

 

Ook biedt Disporta verschillende producten om de tenen te beschermen. Het gaat hier om onder andere een teenspreider, teenbeschermer tube/gel en een teenkap. De genoemde producten zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

 

 

Wilt u vaker geïnspireerd worden door onze blogartikelen en wilt u als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Uitgebreid assortiment

voor zorgprofessionals

Deskundig Advies

Gratis verzending

vanaf € 100, - (excl. BTW)